Jste anonymní uživatel! Přihlásit se nebo Registrovat, Dnes je sobota, 20 dubna 2024
Celkem je zde 400 lidí (0 přihlášených)
Nyní online
Přihlásit se /Registrovat
Přezdívka:
Heslo:
Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód
Opište kód::

Informace o serveru
Nejnovější: MattyK99
Uživatelů dnes: 0
Uživatelů včera: 0
Uživatelů celkem: 48 413
Online návštěvníků
Návštěvníků: 400
Uživatelů: 0
Celkem: 400

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
AK oldtimer
AK oldtimer

Muž
Registrace: 8.7. 2007
Příspěvků: 20259 | Témat: 1614

13.03 2013 2:09


Tento rozhovor s bývalým předsedou vlády a exministrem Janem Stráským publikovaný v Hospodářských novinách vyvolal řadu čtenářských ohlasů a reakcí na sociálních sítích. Proto jej nyní publikujeme v kompletní podobě i na IHNED.cz.



Jan Stráský (72) vystudoval filozofii a politickou ekonomii a po celou normalizaci působil ve státní bance, kde se poznal s Václavem Klausem. V roce 1991 se stal vicepremiérem Pithartovy vlády, po volbách 1992 byl posledním federálním premiérem. Pak až do roku 1997, kdy z politiky odešel, zastával posty ministra dopravy a zdravotnictví.

Citace:
V přísně nekuřácké domácnosti Václava Klause měl prý vždy připraven popelník jediný člověk: Jan Stráský. S odcházejícím prezidentem jej pojí pětačtyřicetileté přátelství, v posledním dvacetiletí navíc zpestřené pobytem v politice, kde byli nejbližšími spojenci i protivníky. "Myslím, že budeme vždycky kamarádi, ale víme, že o některých věcech spolu nesmíme mluvit," říká Stráský.

HN: Pamatujete si, jak jste se poprvé potkali?

V dubnu roku 1968 jsem nastoupil na ústředí tehdejší Státní banky československé a stal jsem se součástí týmu, který měl připravit reformu bankovnictví v rámci Šikovy ekonomické reformy. Václav Klaus se tehdy vrátil z Ameriky a byl nám doporučen. Tak jsme ho pozvali na besedu a po ní mu nabídli místo v bance, což on odmítl.

Nicméně pak přišla okupace, prověrky a jeho vyhodili z Ekonomického ústavu právě do banky. Asi dva roky jsme pak spolu sdíleli kancelář. Byli jsme stejně staří, měli jsme podobné zájmy, on jazz, já jazz, on lyžování, tenis, který mě naučil hrát, já mu říkal, že je nějaká turistika. Pamatuju si na jeho výrok: "Honzo, je opravdu možné, aby dospělý člověk spal ve stanu?" A pak jsme spolu ve stanu spali leckde.

HN: Kdysi jste řekl, že Klause je možné buď milovat, nebo nenávidět. Když jsem se vás na to ptal před deseti lety, jak to tedy cítíte vy, řekl jste mi, že je na to ještě příliš brzy. Už jste si to rozmyslel?

Já ho spíš kriticky miluju. Vidím ho jako zcela mimořádného člověka, který je velmi akční, když se má něco zorganizovat. A který je příliš osobitý, když se k něčemu má jenom vyjádřit. A teď má zrovna potřebu se k ledasčemu vyjadřovat, čímž si to celé trochu kazí.

HN: Jak je možné, že se dokázal stát nejúspěšnějším politikem polistopadové éry?

Tehdy na začátku se prostě sešel okamžik, kdy bylo třeba dělat ekonomickou reformu, a okamžik připraveného Klause. Jeho připravenost, jak se ukázalo dál, nebyla ale všestranná. A z toho pak pramenily spory, třeba s Tomášem Ježkem. Dělali jsme hrozně rychle zákony, protože lidé to tak chtěli, bohužel hlavně proto, aby je mohli snadno porušovat. Moje největší zklamání je, že jsem si myslel, že jsou lidi lepší.

HN: Bývalý ministr privatizace Tomáš Ježek je další z lidí, kteří znají Klause spoustu let a pak se ním setkali v politice. Nechal si od vás říct víc než od jiných?

Říkali jsme mu spoustu věcí a některé možná veřejnost překvapí. Třeba když jsme ho upozorňovali, že je v některých otázkách až příliš sociální. To je třeba otázka nájemného. On pořád argumentoval: Moje maminka bydlí v nájemním bytě a já vím, jak by to dopadlo, kdyby se to deregulovalo... A tím vytvořil problém, který vlastně není ještě dořešen. Měli jsme spousty sporů, ale jedna z definic Klause je: to, co sám necítí, nikdy neposlechne. Musíte ho naladit na svou strunu, jakmile se to nepovede, jako byste nic neřekl.

HN: Skoro dvacet let se diskutuje o průběhu české privatizace. Skutečně se nešlo vyhnout krádežím, které ji provázely, nebo je alespoň omezit?

Chtěli jsme privatizovat. A jistě může být debata, jestli to mělo trvat pět nebo padesát let. Ale všichni dohromady jsme neměli na svých účtech ani jedno procento toho majetku. Takže jsme mohli zpomalit a čekat, až nějakým způsobem zbohatneme, nebo to nějak urychlit. To byl princip kuponové privatizace. Každý dal tisícovku, dohromady jsme dali asi pět miliard a za to jsme privatizovali asi stokrát víc. A pokud jde o to kradení, jak říkáte: ano, jedna cesta, jak nechat lidi zbohatnout, je nechat je krást. A cesty, jak lidi nechat zbohatnout, jsme hledali.

HN: Takže to byl záměr?

Záměr to jistě nebyl, ale všichni to podvědomě cítili. Už tenkrát se říkalo: nejlepší by bylo zhasnout, ať si to šikovnější rozeberou. Celý spor o privatizaci, ono vytvoření fondů, které nám pak někam utekly, bylo vedeno myšlenkou akumulovat kapitál do rukou několika lidí tak, aby si mohli sáhnout na velké podniky. Tak, aby se Škodovka nemusela dávat Volkswagenu, proti čemuž Klaus vždycky byl.

HN: Proč to ale v roce 1997 nakonec skončilo tak nedůstojně? Malé banky krachovaly jedna po druhé, ty velké polostátní měly obrovské ztráty, do toho rozpočtové balíčky, přiznání, že se v Česku opravdu krade...


Poznali jsme, že česká privatizační cesta nemůže být čistá, protože tady není nikdo, kdo vyndá dvě miliardy a něco si koupí. Na druhé straně jsme byli napadáni, že nemůžeme všechno prodat cizímu, západnímu kapitálu. Jako místopředseda vlády jsem měl na stole bilanci, kde jsem sledoval, kolik toho mají Němci, kolik Američani, Francouzi... A třetí cesta byla nechat banky půjčit úvěry, které se nesplatily. Byla to třetí cesta a vlastně jediná, když krádeže nebudeme brát jako oficiální cestu.

HN: Bankovním socialismem za český kapitalismus?

Musel bych vám odpovědět, že to tak bylo, a dokonce bych musel říct, že to tak bylo vědomě. My jsme si to spočítali, že není jiná cesta než do toho zatáhnout banky, aby našim lidem půjčily. I když to někdo zaplatí a jiný ne. A nezaplatilo se toho hodně, odepisovaly se stovky miliard. Asi v roce 1993 se banky poprvé oddlužily, poněvadž tam byly i staré úvěry, co vznikly za komunismu. To bylo prvních zhruba 50 miliard. Ale pak se ukázalo, že se za pět let kapitalismu udělaly desetkrát větší dluhy.

HN: Byl jste s Václavem Klausem až do konce jeho první éry, do jeho pádu v roce 1997. Tehdy jste se taky ale postavil proti němu, vyzval ho k odchodu, později jste vstoupil do Unie svobody. Neprodloužil jste mu tak trochu politický život? Bez Sarajeva by zřejmě drtivě prohrál řádné volby s ČSSD a dávno asi někde přednášel na univerzitě.

Já už v tom žádnou velkou roli nehrál. Pro mě to byla opravdu tečka. Ta byla v penězích za privatizaci telefonních sítí, těch 150 milionů na účtu ODS. Po roce 1997 jsem se už vlastně nijak neangažoval. Já to mimochodem dodnes vnímám tak, že ho po Sarajevu stejně zachránila Livie čtoucí dopis od syna na Václavském náměstí.

HN: Když mluvíte o těch milionech a tajném švýcarském kontě ODS, jak se tvářil Václav Klaus, když tuhle informaci na grémiu ODS v září 1997 od manažera Tomáše Ratiborského slyšel?

Samozřejmě že to slyšel. Kvůli tomu se konaly noční schůzky vedení ODS. Nikdy jsem z něj nedostal odpověď, jestli to věděl, nebo ne, co si o tom myslí... Ale to u něj platí obecně. Na některé otázky nedostanete odpověď, i kdybyste se ptal desetkrát.

HN: Dotklo se vás, když o vás Václav Klaus v roce 2006 prohlásil, že jste "nejpřesvědčenější marxista pod sluncem"?

Ale nedotklo, jsem na to od něj zvyklý. Dokonce to má racionální podstatu. Na rozdíl od něj jsem věřil v šedesátých letech v reformovatelnost socialismu. A byl jsem v partaji. Když jsme bojovali o Palacha, on studoval v Itálii a v Americe. Vedli jsme debaty v sedmdesátých a osmdesátých letech: co bude, až něco bude. A ve spoustě věcí jsme si nerozuměli. On třeba tvrdil, že se nesmí rozbít JZD. A já mu říkal, že to asi neudržíme. Taky jsme je neudrželi. Tak kdo byl větší marxista v té které chvíli a ve kterém argumentu? Ale přesto já měl ten punc, že jsem se kdysi dávno pokoušel reformovat socialismus. To on vždycky věděl, že je špatně. Šik byl pro něj zločinec. Ačkoliv Šik mu dal vzdělání a jako jeho šéf v Ekonomickém ústavu mu umožnil na ty cesty jezdit.

HN: Svého času jste si taky myslel, že spíš než prezidentského postu bude chtít dosáhnout na Nobelovu cenu za ekonomii...

... to byla taky jedna z mých velkých chyb v odhadu. Já si to na Hradě zkusil půl roku, takže když se začalo mluvit o tom, že bude kandidovat, říkal jsem si, že to není pozice pro něj. Ale on se tam chytil své druhé přirozené role: tam může říkat něco, co má váhu. Tam může tvrdit, že globální oteplování neexistuje, což se nás tedy vůbec nijak netýká a vlastně nevidím důvod, aby se k tomu vůbec vyjadřoval. Myslel jsem, že ho nebude bavit, když se nebude moci podílet na praktické politice. A on se zhlédnul v něčem jiném. V poslední fázi na to ale už zjevně doplácí, protože říká kdeco.

HN: Byl Václav Klaus dobrý prezident?

Čím to budeme měřit? Spousty jeho myšlenek, které jsou provokativní, jsou pro Česko prospěšné. Nechci vůbec EU stavět na otázce pomazánkového másla, ale s Evropou opravdu něco v pořádku není. Navíc měl tu smůlu, že v době jeho prezidentování se Evropa horšila. Takže běh dějin jako by mu dával za pravdu a on toho velmi silně využíval. Jeho obrovskou zásluhou ale například je, že nás ochránil od eura.

HN: Je něco, čím vás naopak zklamal?

Ano, to jsou některé věci z poslední doby. Například jeho naprosto nestandardní a nesprávná podpora Zemana. Vím, že by mi řekl: Mám taky práva jako každý jiný občan. A já bych mu říkal: Ale to nemůžeš jako prezident dělat. A tvoje žena nemůže říkat, že se na Hradě nemá mluvit německy. Psychologicky chápu i to, že mu ujel výrok o pravdě a lásce. Ale stát se mu to nemělo. Ano, on se stále cítí pod tlakem Václava Havla, který prostě byl ve světě slavnější. O tomhle bych s ním ještě chtěl mluvit.

HN: Změnil se vůbec za ta léta, co se znáte?

Ne. Vždycky vyprávím příhodu z doby, kdy jsme se znali chvíli. Byli jsme na bankovním školení, tam spousta holek, protože v bance bylo vždycky víc holek, a povídali jsme si o nějakém filmu, už ani nevím o jakém. On řídil debatu u stolu, jak je možné, že na to máš tenhle názor? - a nakonec poté, co se s námi hodinu hádal, se ukázalo, že ten film vůbec neviděl. Že to jen usuzuje podle režiséra, takže ví, jaký ten film je. On prostě musí být takový extremista.

HN: Už v roce 2000 jste plánoval: "Jednou si sedneme na lavičku, třeba na lavičku před jeho chalupou v Prudicích, kterou jsme spolu kupovali, a všechno si to spolu vyříkáme." Myslíte, že na to teď bude čas?


To jsem mu také nedávno připomínal. A on mi na to řekl: Jakou chalupu? Jo tak, tam já vůbec nejezdím. Má teď jen plnou hlavu zámku na Hanspaulce. Tak jsem zvědav, jestli se nám to jednou podaří.

HN: Co podle vás bude dělat po 8. březnu?

To je samozřejmě otázka, která zajímá každého. On se teď tváří, že bude dělat prezidenta pro celý svět. Ale jestli mu to vydrží, to si nejsem jist. Ale spletl jsem se už v tom, že nebude chtít být prezidentem.
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému



Náhled, klikni pro zvětšení.
nahoru

sponzor





13.03 2013 2:09


reklama se zobrazuje pouze neregistrovaným/nepřihlášeným

nahoru

AK fanda
AK fanda


Registrace: 5.12. 2007
Příspěvků: 4000 | Témat: 60

13.03 2013 7:43


Chudaci, vlastne oni museli kradnut, inak to neslo.
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 5.6. 2010
Příspěvků: 14254 | Témat: 6753

13.03 2013 8:48


Milos1:
Chudaci, vlastne oni museli kradnut, inak to neslo.

audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému


Vysvětlení je prosté – p. M. Kocourek ještě jako poslanec za ODS (dnes hlavní ekonomický expert ODS) v televizní „7“ v lednu 2004 (moderátor pí Bobošíková) prohlásil:ano jsme si vědomi, že za vlády OF a z něj vzniklé ODS bylo v letech 1990 až 1996 rozkradeno v ČR více jak 3 biliony (tedy více jak 3.000 miliard) korun“. V té době byla součástí vlády také bývalá strana ing. Kalouska.
nahoru

AK fanda
AK fanda

Muž
Registrace: 25.1. 2009
Příspěvků: 4976 | Témat: 205

13.03 2013 8:57


Nic nového pod sluncem,jenom potvrdi to ,co si někteří z nás mysleli,pohužel většina ovcí v tomhle státě byla slepá.Stačilo pohrozit komunistama a lidi ochotně a poslušně to tam těm zlodějům házeli.Obávám se ale že musejí přijít ještě horší časy ,aby už lidi otevřeli oči a naházeli ty zmetky do Vlatavy.
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 5.6. 2010
Příspěvků: 14254 | Témat: 6753

13.03 2013 9:10


Do Vltavy?
V tzv. demokratickych statech dozivoti a vzhledem k rozsahu a dusledkum..dopadum na suverenitu, bezpecnost atd... vlastizrada a trest nejvyssi
nahoru

AK oldtimer
AK oldtimer

Muž
Registrace: 8.7. 2007
Příspěvků: 20259 | Témat: 1614

13.03 2013 14:00


pasa:
Nic nového pod sluncem,jenom potvrdi to ,co si někteří z nás mysleli,pohužel většina ovcí v tomhle státě byla slepá.
Tak nejenom, že jsme si to mysleli, on to potvrdí a lidi v dalších volbách budou zase volit ODS, ČSSD, TOP09 ... nepoučitelní.
On se přizná ..... zvažuju trestní oznámení, ale jsem líný a pochybuju ve výsledek.
pasa:
Stačilo pohrozit komunistama a lidi ochotně a poslušně to tam těm zlodějům házeli.Obávám se ale že musejí přijít ještě horší časy ,aby už lidi otevřeli oči

Komunistama se hrozí pořád, až trapně nesouvisle, ale ovce poslouchají.
Teď je to dovedeno k vrcholu, likviduje se tu sociální stát a odiraní lidí jsou strašení komunismem. (Sebereme ti lízátko, ale pokud nebudeš souhlasit, tak tě potrestáme tím, že ti dáme lízátko.)
nahoru

AK fanda
AK fanda


Registrace: 5.12. 2007
Příspěvků: 4000 | Témat: 60

14.03 2013 6:51


Romijn:
nejlepší by bylo zhasnout, ať si to šikovnější rozeberou.

mam dojem, ze zhasli, ale este stale nerozsvietili
nahoru

AK oldtimer
AK oldtimer

Muž
Registrace: 8.7. 2007
Příspěvků: 20259 | Témat: 1614

14.03 2013 14:40


Milos1:
mam dojem, ze zhasli

Naopak, oni při tom kradení ani nezhasli ...
Kradli veřejně, chvástali se beztrestností a pořád zvali občany k volbám ....
nahoru

sponzor





14.03 2013 14:40


reklama se zobrazuje pouze neregistrovaným/nepřihlášeným

nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 5.6. 2010
Příspěvků: 14254 | Témat: 6753

17.03 2013 14:17


Nechali jsme lidi krást, aby měli peníze na privatizaci státního majetku, přiznal Klausův spolupracovník

Klaus jako zloděj

Šokující rozhovor expremiéra Jana Stráského v Hospodářských novinách z osmého března ponechala téměř všechna média, a poněkud samozřejmě i celá politická scéna, bez povšimnutí. Jeho význam je přitom historický. Jeden z nejbližších spolupracovníků Václava Klause po více než dvaceti letech konečně přiznal, že Klausova ideologicky navoněná „ekonomická reforma“ byla ve skutečnosti cílevědomě prováděným rozkradením českého hospodářství.

Kuponovou privatizaci Jan Stráský popisuje jako cestu k urychlení zbohatnutí některých, tak aby si mohli další rozprodávaný státní majetek koupit. „A pokud jde o to kradení: ano, jedna cesta, jak nechat lidi zbohatnout, je nechat je krást. A cesty, jak lidi nechat zbohatnout, jsme hledali“. Jan Stráský tak v rozhovoru nevědomky přesně popisuje těžko pochopitelnou nevzdělanost, chtivost moci, totální nezodpovědnost a ideologickou slepotu, s jakou se k odstátnění vlastnictví v tomto „mozkovém trustu ODS“ přistupovalo.

Dovolím si na tomto místě připomenout výrok profesora Oty Šika z počátku roku 1990, který pronesl poté, kdy hovořil prakticky se všemi „otci ekonomické reformy“ - „Dopadne to špatně. Ti chlapci nevědí o ekonomii nic. Myšlením to jsou zastydlí marxisté, sociální inženýři, kteří jsou přesvědčeni, že stačí jenom najít a mocensky prosadit jedinou správnou novou ideologii – a všechno pak půjde samo. Jenomže takhle to nefunguje. Nejde jim o to, aby hospodářství prosperovalo. Chtějí jenom moc“. Ota Šik měl pravdu, a dnes krach Klausových teorií přiznává i Jan Stráský.

Sám dokáže rozlišit pouze čtyři způsoby privatizace. První téměř nezmiňuje - restituce komunisty zabaveného majetku, které ale Klaus dlouho odmítal. Druhý, kterým se zabývá nejvíce – prodej do českých rukou, ve kterých ale nebylo dost prostředků. Třetí – prodej „cizímu, západnímu kapitálu“ (všimněte si, prosím, tohoto termínu), jenomže to také Klaus odmítal, a to velmi ostře. Čtvrtý – nechat hospodářství rozkrást s pomocí bankovního socialismu, kdy polostátní banky politicky spolehlivým soudruhům, přispívajícím té správné politické partě, rozdávaly veřejné prostředky s plným vědomím toho, že je nikdy nebudou muset vracet. Jan Stráský to, při vší shovívavosti, poněkud opožděně, plně potvrzuje:„ .to tak bylo, a dokonce bych musel říct, že to tak bylo vědomě. My jsme si to spočítali, že není jiná cesta než do toho zatáhnout banky, aby našim lidem půjčily, i když to někdo zaplatí a jiný ne. A nezaplatilo se toho hodně, odepisovaly se stovky miliard“. Byly to pro ty správné lidi dobré časy…

Všimli jste si toho krásného termínu „našim lidem“? Kdopak je vybíral? Informované banky, vycházející v transparentním tržním prostředí výhradně z tvrdé analýzy možné ziskovosti projektu a poskytující návratné úvěry a půjčky podle přesných pravidel a pod dozorem neúplatného bankovního dohledu? Anebo někdo polostátním a „politice“ naslouchajícím bankám ze shora radil, a tak se mezi „naše lidi“ dostali i Viktor Kožený, František Mrázek, Jan Gottwald, Antonín Charouz, pánové Stehlík, Šrejber, Pitr, Krejčíř, Junek, Šlouf, a celá ta generace dnešních stranických „kmotrů“? Kdo v té době vytvářel a udržoval vědomě neprávní prostředí, tak „aby nás právníci nemohli dohnat“?

Minimální odhad přímých ztrát z nedobytných bankovních úvěrů z doby „bankovního socialismu“ je přes pět set miliard. Je podivuhodnou slabostí české politiky a novinařiny, že se k těmto otevřeně kriminálním dobám tak málo vyjadřují. Snad to nebude tím, že velká část dnešních novinářských es patřila v devadesátých letech módně mezi „klausovce“. Nebo tím, že sociální demokracie móresy ODS rychle převzala a legitimizovala v opoziční smlouvě.

Stovky miliard korun zmizely. Právo je už na zloděje z dob privatizace krátké. Paměť je nepohodlná. Václav Klaus odešel v trapnosti a po zbytek života bude pokračovat v tom, co dělal celou kariéru v politice – obhajovat svoje „reformy a myšlenky“. Žádné neměl, nutno však přiznat, že jeho styl útočné ideologizace jakékoliv diskuze, odmítající fakta, měla šmrnc marketingové geniality. O to podivnější je publikum, které mu to tak dlouho hltalo.

Autor si neodpustí připomenout vlastní citát už z roku 1996: Klaus „se stal symbolem české přikrčenosti, která svobodu využila k otevření úst, namísto narovnání ramen“. Stojí za to si to připomenout. S Milošem Zemanem na Hrad přicházejí klony „našich lidí“. Někteří delegáti sjezdu ČSSD prý při jeho projevu na jejich sjezdu plakali dojetím. Jiří Dientsbier, jediný autentický protikorupční politik ČSSD, byl zameten pod koberec. „Dobré časy“ se vracejí. Kdo bude mlčet první?
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému


Citace:
dříve čtenář napsal(a):
Jo urbane, už se vás po někalikáté ptám, kdepak jste doposud žil, že nám teď přinášíte "tak zavažná" sdělení?


Citace:
Pepa Řepa napsal(a):
Diag Urban mi připomíná pejzatce u západní zdi.
Mydlej hlavou do šutrů i když je chrám zbořenej. Občas napíšou přáníčko.
Ale ta vášeň tam je...

Na závěr odcituje-velikán-sám sebe a zamotá do toho Zemana i svého milce Dientsbiera.
Chybí už jen zmínka, že houpal Jiříčka na klíně a hladil po hlavičce, když byl takhle malinkatej
A že bojovníkovi proti komunismu Diágovi uniklo to nebývalé bratření Dientsbiera s KSČM i na socana nevídané.
Co čekal?
Že si bude socan pěstovat něco mezi Grossem a Paroubkem?

Kdy bude pokračovat seriálek o odsunu?


Citace:
Tukan napsal(a):
Jako správný dizident, mám svého třídního nepřítele.
nahoru

AK oldtimer
AK oldtimer

Muž
Registrace: 8.7. 2007
Příspěvků: 20259 | Témat: 1614

04.04 2013 22:35


Citace:
EKONOM: S výroky Stráského zásadně nesouhlasím, ohrazuje se Václav Klaus
Bývalý prezident Václav Klaus reaguje
ve velkém tématu nového čísla týdeníku Ekonom o české privatizaci na rozhovor Jindřicha Šídla s exministrem Janem Stráským, který zveřejnily Hospodářské noviny.

Když jsem si přečetl rozhovor Jana Stráského v Hospodářských novinách, měl jsem pocit, že jeho názory musely být nějakým zásahem zvnějšku pozměněny, protože se mi nezdálo možné, že by něco takového řekl či napsal on sám. V politice sice skončil už před 15 lety, většinu té doby trávil na Šumavě, jeho politické názory jsem - s výjimkou jeho racionálních postojů ke kůrovcové krizi - příliš nesledoval, ale přesto mne jeho výroky překvapily, či spíše šokovaly.

Začnu osobními detaily, o kterých - nevím proč - v tomto rozhovoru mluví, ale i ty jsou svojí nepravdivostí signifikantní. Uvedu pár z nich. Prý jsme se potkali v bance v dubnu 1968, kdy se "Václav Klaus vrátil z Ameriky". To pravda není. V Americe jsem byl až v roce 1969. Po okupaci mne vyhodili z Ekonomického ústavu ČSAV podle Stráského "právě do banky". Ano, vyhodili mne a já dlouho hledal nějaké zaměstnání, až jsem si ho sám našel na pobočce SBČS Praha 1.

Prý jsem už tehdy hrál tenis
(i když já spíše - a to vážně - hrál 1. ligu basketbalu), který jsem ho "naučil hrát". Nikoho jsem nikdy hrát tenis neučil, dodnes musím být učen já, ale určitě jsem neučil tenis Jana Stráského. Ani netuším, že by měl někdy tenisovou raketu v ruce. Prý jsem také kdysi řekl, že nechápu, že je možné, aby "dospělý člověk spal ve stanu". Nejsem nadšeným příznivcem stanování, mockrát v životě jsem ve stanu nespal, ale tento výrok jsem určitě takto neřekl. S dospělostí to jistě nemá nic společného. Na jeho dodatek, že "pak jsme spolu ve stanu spali leckde", musím říci, že si myslím, že jsme spolu ve stanu nikdy nespali, a tudíž určitě ne "leckde".



"Už tenkrát se říkalo: nejlepší by bylo zhasnout, ať si to šikovnější rozeberou." Ani to nikdo nikdy vážně nevyslovil. Ani to jsem nikdy neslyšel. To je výrok z virtuální - pečlivě budované - reality.
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému

Citace:
Tomáš Ježek

Hned na úvod musím říci, že mě rozhovor Jana Stráského pobouřil na nejvyšší míru, zejména tím, jak používá zájmeno „my“ - z kontextu jasně vyplývá, že slovem my rozumí sebe, federálního ministra financí Klause a jeho poradce Třísku (po schválení lustračního zákona musel ze dveří sejmout cedulku s nápisem náměstek a nahradit ji cedulkou poradce) a že mě jako ministra privatizace do „my“ zcela správně nezahrnuje, když říká, že jsme poznali, že česká privatizační cesta nemůže být čistá.

Ty šílené řeči o zhasnutí, ať si to ti šikovnější rozeberou, vedl Tříska na ministerstvu financí.


Citace:
Dušan Tříska

Jan Stráský mě svými výroky vyděsil zejména proto, že, pokud je mi známo, na uvedené téma nenapsal žádný významnější analytický text a není tedy z čeho dovodit, že ten rozhovor je jen jakousi post-klausovskou zkratkou skutečné filosofie transformačního procesu.

Za prvé, protože až 80% post-socialistické ekonomiky nemělo žádnou šanci obstát v nových, tj. kapitalistických podmínkách podnikání, úkolem nových vlastníků nemohlo být nic jiného než zachránit, co se dá a v každém podniku nemilosrdně oddělit zrno od plev. Znalci tomu říkají „asset stripping“ a ne každý na to má žaludek.

Citace:
Jan Mládek
stínový ministr financí, ČSSD

To že průběh privatizace provedené Václavem Klause v devadesátých letech minulého století byl postaven na myšlence, že je třeba udělat všechno proto, aby české podniky nepadly do rukou „cizáků“ (míněno nádnárodní firmy, především ty německé) je všeobecně známo. A je třeba říci, že v tomto existoval národní konsensus.

Nu, a pokud se má vše udělat rychle, udělat privatizaci pro lidi bez peněz, nabízejí se tři základní metody:

1. Půjčí na to banky s vědomím, že tyto úvěry nebudou nikdy splaceny

2. Udělá se masivní rozdělování majetku pomocí kupónové privatizace. Zde je třeba Dušana Třísku pochválit, zatímco v jiných postkomunistických zemích byli občané okradeni o cca 90% rozdělované majetku hned na počátku, u nás měli možnost dost až 50%.

3. Nechá se to rozkrást

V České republice byly použity všechny tyto metody najednou.


Jinými slovy Václav Klaus měl ekonomiku v rukách do roku 1997, protože on rozhodoval, komu ještě bude půjčeno komu nikoliv. Pro tento systém se vžil termín – bankovní socialismus. Když se daří zisk je můj a když nedaří, tak rád podělím o ztrátu s celou společností. Druhým problémem byla nefunkčnost zákona o konkursu a vyrovnání. Část první vlny vlastníků pochopila, že je dobré mít nefunkční zákon o konkursu a vyrovnání, lobbovat za to, aby byl nefunkční a mezidobí sedět na aktivech technicky zbankrotovaného státního podniku a z jeho cash flow si co nejdéle posílat peníze do vlastní soukromé firmy.

Na závěr nezbývá Janu Stránskému než poděkovat, že domněnky o tom, že rozkrádání a poskytování úvěrů s vědomím, že nebudou nikdy splaceny, nebyly jen vedlejšími průvodními jevy Klausovy privatizace, ale jejím jádrem. V tom je jeho svědectví cenné.

Citace:
Petr Pithart

Tedy „tři cesty“. První cesta (cituji opět z rozhovoru JS): „Tady není nikdo, kdo vyndá dvě miliardy a něco si koupí“. Anebo „…nechat banky půjčit úvěry, které se nesplatily. Byla to třetí cesta a vlastně jediná, když krádeže nebudeme brát jako oficiální cestu“.

Ale to jsme věděli taky! Co říká dnes Stráský, jsme věděli, to není vůbec nic nového. Že to musí skončit vybrakováním bank, které šly Klausovi na a ruku ochotně půjčovaly... To přece není žádná novinka! Co za to pak dostali? Ředitel Komerční banky (půjčoval tomu hochštaplerovi v Poldovce) se stal senátorem a z trestního stíhání (v jiné věci) vyváznul.

Citace:
Radim Boháček
ekonom, CERGE-EI


Samozřejmě, že nesplacení úvěrů v rámci privatizace bylo záměrem. Autoři privatizace museli dobře vědět, že noví domácí vlastníci nemají kapitál na investice, bez kterých zastaralé firmy nemohou ve světové konkurenci obstát. Měl-li ještě nový vlastník splácet dluh za pořízení firmy, z bezvýchodné situace existovaly jen tři špatná řešení: půjčit si u státem řízených bank (s plánem dluh nesplatit), nebo podnik vytunelovat, nebo obojí.

Přesně to vystihuje pochvalné vyjádření pana Třísky, že se jednalo o asset stripping: zatímco si pan Tříska myslí, že se tímto označuje restrukturalizace, anglická vláda to považuje za vážný trestný čin, kterým se zabývá Serious Fraud Office (když už jsme u těch institucí). Častou praxí podniků zprivatizovaných do českých rukou v devadesátých letech nebyla restrukturalizace (zbavení se špatných částí podniku, investice do těch dobrých) – ale zjevně přesný opak: prodej kvalitní části firmy (majetek, zásoby, aktiva) přes nastrčené firmy ovládané samotnými vlastníky a následná likvidace bezcenného a zadluženého podniku (toto je asset stripping, česky tunelování).
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma Zaslat odpověď
Nejčastější tagy na fóru (řazeno abecedně)
[vyřešeno] 1.2tdi 1.4i 1.6 1.6td 1.8 1.8t 1.9tdi 100 2.0fsi 2.0tdi 2.0tfsi 2.2t 2.5tdi 2.7t 2.7tdi 2.8 3.0tdi 3.3tdi 4.2 4.2tdi 4b 4f 80 8e 8l 8p a2 a3 a3 8p a4 a5 a6 a6 4f a7 a8 abs aditiva afs airbag ak certifikace ak eshop ak garáž ak karta ak kšiltovka ak servis ak svp ak vlajka ak znak alarm allegro allroad alternátor alu kola ami antiradar anténa asr audi audiklub audio autobaterie automat automaticka prevodovka autopotahy autorádio b2 b3 b4 b5 b6 b7 b8 baterie bezpečnostní šrouby bioethanol biturbo bixenon blacklist blikající kontrolky bliká žhavení blinkry blow off blow-off ventil bluetooth bmk bns bose bov brake fault brzdová kapalina brzdové světlo brzdy budíky bílý dým c3 c4 c5 c6 c7 cabrio canbus cd changer centrální zamykání changer chcípá chip chiptuning chladič chladící kapalina chladící systém chorus chrom chyba climatronic cng coming home comming home common-rail concert cukání cívka d1s d2 d2r d2s daylight demontáž denní svícení destičky dešťový senzor diagnostika diferenciál displej dobíjení dpf drl dsg dvb-t dvd dveře dx dálkové ovládání e85 ecu eds egr elektrická okna elektrika elektromobil elsa emise epc esp et ethanol facelift filtr filtr pevných částic fis fsi fólie g71 geometrie gps gufera h1 h4 h7 hagusy haldex hallův snímač halogen handsfree headup hid hodiny homelink hučení hydroměnič hydroštel imobilizér insp intercooler ipad iphone ipod iso isofix jak na to k-jetronic kabel kamera kapota karburátor kardan karoserie katalyzátor keyless klepání klepání motoru klika klima klimatizace klub klubová karta klínový řemen klíč kola kolísání otáček komfortni jednotka kompresor konektor kontrolka kontrolka airbagu kontrolka brzd kontrolka mazání kontrolka motoru kotouče kouřivost kufr kód rádia kůže lambda lambda sonda lampy leaving home led letní pneu lišty dveří ln2 log loketní opěrka low-range ložiska ložisko lpg manuál manžeta mapy maska maxidot mazání mlhovky mlžení oken mmi mmi 2g mmi 3g montáž motor mp3 mtm multifunkční volant multitronic měchy měrka oleje n75 napínací kladka napínák nastavení nastavení hodin navigace naviplus nefunguje nejede nestartuje netopí netáhne netěsnost nezávislé topení neřadí nouzový režim nádrž náklon světel náprava nárazník návod odblokování odtok odvzdušnění odvětrání klikové skříně oel okno olej olejnička olejová měrka olejová vana ostřikovač osvětlení osvětlení spz otáčkoměr otáčky palivoměr palivová soustava palivové čerpadlo palivový filtr palubní deska palubní pc parkovací brzda parkovací senzory parkovačky pd pdc phatnoise plnění plovák plynový pedál pneu podsvícení podtlak podvozek pojistka pojistky pojištění pomoc prosim popis pojistek posilovač počátek vstřiku pružiny pylový filtr párování klíče přehřívání přepínač světel přestavba převodovka příručka přístrojová deska q5 q7 quattro radar radio ramena redukce regulace turba relé blinkrů relé světel renovace disků repase repro rns rns-d rns-e rozvodový řemen rozvody rs4 rs6 ruční brzda rádiem řízené hodiny rádio s-line s-tronic s2 s3 s4 s6 s8 safe safe kód schéma sd karta sedačky senzor service servis servisní interval servo servo olej servotronic servořízení setrvačník seřízení hodin seřízení světel silentbloky sklo skryté menu snímač teploty spojka sportovní podvozek spotreba spotřeba spotřeba oleje spínací skříňka sraz ssp stahovačka start start-stop startování startér stk studený start stěrače střešní nosič střešní okno subwoofer svetla svody svolávací akce svítivost svíčky světla symboly symphony syčení sání síto sacího koše tachometr tažné zařízení tdi telefon tempomat teploměr teplota motoru teplotní snímač teplý start termostat teče servo olej tfsi tiptronic tlak tlak oleje tlak turba tlumiče topení torsen tpms trippling tt tuning turbo tuzing tv tuner táhlo tónování těsnění těsnění pod hlavou třetí brzdové světlo usb v8 vag vag chyby vačky vcds vdcs ventilakce ventilakcička ventilátor ventilátor chladiče vibrace vif vin vlnovec voda vodní pumpa volant volnoběh vrzání vstřik vstřikovací čerpadlo vstřikovače vstřiky vyhřívání vyhřívání okna vyhřívání sedaček vynechává vypíná vyčištění vzduchový filtr váha vzduchu víko ventilů výfuk výkon výměna vývěva větrák w12 wastegate webasto xcarlink xenon zadní stěrač zadní světla zamrzání zapalování zapojení zatékání zdvihátko ventilu zesilovač zimní pneu zpátečka zpětné zrcátko zrcátka zrcátka-ovládání zrcátka-stmívání zrcátka-vyhřívání zrcátko ztráta oleje zvýšení výkonu základní nastavení zámek dveří zámek kufru zásuvka únik oleje čelní sklo čep černý kouř čerpadlo čeština čidlo oleje čidlo teploty čidlo teploty oleje čištění čištění trysek řazení řemen řemenice řídící jednotka řízení řízení motoru škrtící klapka škube šíbr žhavení žhavící svíčky žárovky

 
Přejít na:
AUDIKLUB.cz | AUDI KLUB - Vše co potřebujete vědět o vozech značky AUDI
Veškeré příspěvky vyjadřují názory a přesvědčení každého autora. Bez souhlasu autora je zakázáno příspěvky a články šířit, kopírovat nebo jinak zveřejňovat.
K odběru novinek použijte dle libosti: RSS 0.91 - 0.92 - 2.0 nebo Atom.
© 2006 - 2018 Audiklub.cz / Kontakt: Soukromá zpráva nebo email