Jste anonymní uživatel! Přihlásit se nebo Registrovat, Dnes je čtvrtek, 28 března 2024
Celkem je zde 362 lidí (5 přihlášených)
Nyní online
Přihlásit se /Registrovat
Přezdívka:
Heslo:
Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód
Opište kód::

Informace o serveru
Nejnovější: P2M
Uživatelů dnes: 4
Uživatelů včera: 0
Uživatelů celkem: 48 392
Online návštěvníků
Návštěvníků: 357
Uživatelů: 5
Celkem: 362

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

nahoru

sponzor





25.01 2011 16:56


reklama se zobrazuje pouze neregistrovaným/nepřihlášeným

nahoru

Iron throner


Registrace: 28.8. 2006
Příspěvků: 22137 | Témat: 587

08.02 2011 13:07


poslední dobou jsou na technetu fakt moc pěkný články
http://technet.idnes.cz/odstrelovac-nemiri-na-hlav [zkrácená url]
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

08.02 2011 21:38



Náhled, klikni pro zvětšení.
nahoru

Iron throner


Registrace: 28.8. 2006
Příspěvků: 22137 | Témat: 587

08.02 2011 21:47


tywe ... ti vědci jsou taky schopní kdejakou skvrnu prohlásit za lunochoda
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

08.02 2011 22:34


Chystá se nás hvězda Betelgeuse vyvraždit? Nepropadejte panice


Náhled, klikni pro zvětšení.


Hvězda Betelgeuse se v poslední době dostává do čela hitparády konspiračních teoretiků i mnoha neseriozních novinářů jako hlavní strůjce konce světa v roce 2012.

Opravdu se druhá nejjasnější hvězda v souhvězdí Orion chystá ukončit svou pouť jako supernova? Hrozí Zemi nebo životu na naší planetě nějaké nebezpečí?

Supernovy: Velkolepá smrt ohňostrojem

Mimozemšťan Ford Prefect ze slavné sci-fi klasiky Stopařův průvodce po Galaxii podle svých slov pochází z planety, která obíhá okolo hvězdy Betelgeuse. Existence planet u této hvězdy je sice fakticky vyloučena, avšak legendární nápis ze Stopařova průvodce „Nepropadejte panice!“, bychom si pro náš článek rozhodně vypůjčit mohli.


Náhled, klikni pro zvětšení.

Betelgeuse na snímku z Hubblova dalekohledu. Kosmický teleskop pořídil snímek v roce 1995. Betelgeuse se tím stala první hvězdou po Slunci, která byla zachycena jako „kotouč“ a ne pouze jako bodový zdroj světla. Na obrázku je také pozice hvězdy v souhvězdí Orion a srovnání její velikosti se Sluneční soustavou. Foto: Andrea Dupree (Harvard-Smithsonian CfA), Ronald Gilliland (STScI), NASA and ESA

Betelgeuse najdete na zimní obloze velmi snadno, neboť je nejen osmou nejjasnější hvězdou oblohy (nepočítáme-li Slunce) ale samotné souhvězdí Orion je na obloze velmi výrazné. Podle konspiračních teoretiků má Betelgeuse v roce 2012 explodovat jako supernova a způsobit konec světa.

Supernovy nejsou astronomům rozhodně neznámé. V historii jsme měli možnost pozorovat řadu velmi jasných supernov, které byly na obloze nepřehlédnutelné, nebo byly dokonce vidět pouhým okem i během dne. Podle záznamů z Egypta, Číny, Francie i dalších míst byla velmi jasná supernova pozorována v roce 1006.

Tycho Brahe pozoroval supernovu v roce 1572 a popsal tento jev ve slavném díle De Nova Stella (O nové hvězdě). Také jeho kolega Johannes Kepler viděl „novou hvězdu“ v souhvězdí Hadonoše v roce 1604. Významnou supernovou v moderní době je nepochybně ta, která vzplanula roku 1987 ve Velkém Magellanově mračnu, jedné ze satelitních galaxií. Světová astronomie dodnes čerpá cenné informace z pozorování tohoto úkazu.

Astronomové rozeznávají dva základní typy supernov. V prvním případě zde máme dvě hvězdy, obíhající kolem společného těžiště. Z jedné hvězdy postupně přetéká materiál na druhou hvězdu, která je bílým trpaslíkem. Hmotnost bílého trpaslíka postupně roste až po kritickou hodnotu 1,44 Slunce, kdy bílý trpaslík vybouchne jako supernova.


Umělecká představa Betelgeuse a srovnání její velikosti se Sluneční soustavou. Foto: ESO


Ve druhém případě je supernova závěrečným stádiem ve vývoji velmi hmotných hvězd. Také ve vesmíru platí, že obezita není zdravá. Nejhmotnější hvězdy se dožívají velmi nízkého věku v řádu desítek milionů let.

Betelgeuse aneb s kým máme tu čest

Druhý typ supernov nás bude zajímat více, neboť právě tento osud čeká hvězdu Betelgeuse. Druhá nejjasnější hvězda v Orionu je rudým veleobrem o poloměru 1 180 Sluncí! Betelgeuse je tak obrovská, že kdybychom ji umístili do Sluneční soustavy, její hranice by sahala až téměř k Jupiteru.

S určením hmotnosti Betelgeuse je to poněkud horší. Různé týmy se v historii astronomie pokoušely zjistit přesnou hmotnost hvězdy, avšak nepříliš úspěšně. Dnešní názor je takový, že Betelgeuse má hmotnost kolem 18 až 19 Sluncí, ale realita může být i jiná. Hmotnost je přitom klíčovým parametrem, který rozhodne o budoucnosti hvězdy. Ale nepředbíhejme.

O moc slavnější to není ani s určením vzdálenosti Betelgeuse. Astronomie má několik scénářů, jak určit vzdálenost nebeských objektů. U relativně blízkých hvězd se používá paralaxa, kterou však vzhledem k velikosti Betelgeuse nelze změřit úplně přesně. V různých katalozích můžete najít rozličné hodnoty, které jsou vtipně uváděny s přesností na jeden světelný rok. Realita je taková, že výzkumy z posledních zhruba dvaceti let uváděly vzdálenost Betelgeuse od nás v rozmezí od zhruba 330 do 650 světelných let. V současné době se astronomové přiklánějí spíše k hodnotě okolo 640 až 650 světelných let. Přesnější údaj by mohla dát družice Gaia, která se do vesmíru vydá koncem příštího roku.

Stáří Betelgeuse bylo odhadnuto na 10 milionů let, což je u tohoto typu hvězd už značně důchodovým věkem. Není proto divu, že se očekává relativně brzký konec tohoto rudého veleobra. Zda k tomu dojde zítra, za 10 let nebo za 2000 let však nevíme.

Gravitace vyhraje

Co vlastně Betelgeuse čeká? Životní pouť podobných hmotných hvězd je dnes v základu docela dobře popsána. Hvězda ve svém nitru postupně spaluje při jaderné fúzi vodík na hélium (stejně jako Slunce). Hmotné hvězdy svým palivem rozhodně nešetří, takže velmi rychle dojde ke spotřebování veškerého vodíku. Gravitační síla začne mít převahu nad sílou vztlakovou, čímž dojde ke kontrakci – teplota v nitru hvězdy stoupá natolik, že překročí hranici, nutnou ke spalování hélia. Vyrobeným materiálem při této fúzi je uhlík.

Ani s héliem si ale rozmazlená hvězda moc dlouho nevystačí a scénář se opakuje. Dalšími fúzemi vzniká kyslík, neon, hořčík, křemík a nakonec železo. Kromě toho dochází k rozdělení materiálu uvnitř hvězdy do slupek, jak postupně těžší prvky klesají směrem do středu a lehčí se dostávají k povrchu. Jednotlivé slupky jsou tvořeny z velké části jedním konkrétním prvkem (viz obrázek).


Struktura velmi hmotné hvězdy – patrné je rozdělení hmoty na jednotlivé slupky. V každé ze slupek převažuje jeden chemický prvek. Credit: R. J. Hall


Železo je konečnou stanicí. Poté už není co spalovat, gravitace vyhraje a hvězdu čeká smrt v podobě mohutné exploze – v Galaxii zazáří supernova. Další osud předurčí hmotnost původní hvězdy. Za normálních okolností zůstane po odchození plynné obálky na místě původní obří hvězdy jen malá neutronová hvězda. Její velikost bude v řádu několika málo desítek kilometrů, hmotnost však srovnatelná se Sluncem. Jestliže se dnes Betelgeuse okolo své osy otáčí jen velmi pomalu, ve fázi neutronové hvězdy si to plně vynahradí a bude rotovat několikrát za sekundu! Takovýmto rychle rotujícím neutronovým hvězdám říkáme pulsary.

Pokud by však hmotnost Betelgeuse byla podstatně větší (okolo 25 Sluncí a více), zhroutilo by se její jádro ještě více a po výbuchu supernovy by na místě hvězdy vznikla černá díra.

Nebezpečí pro Zemi?

Výbuch supernovy znamená „game over“ pro veškerý život v okruhu 30 světelných let. Před sprškou záření by vás atmosféra v žádném případě neochránila a pro život na planetě by to byla jistě červená. Dosti drastické následky pro živočišné a rostlinné druhy by měl i výbuch supernovy v okruhu zhruba 100 světelných let. Do vzdálenosti 300 světelných let může být supernova nepříjemná, ohrozit například astronauty na oběžné dráze apod.

Pokud vezmeme v úvahu spodní odhady vzdálenosti Betelgeuse, pak by nám v žádném případě nebezpečí hrozit nemělo. Nebezpečí nepředstavuje ani takto vzdálená (případná) černá díra. Jediným rizikem může být gama záblesk. Není však jasné, zda by v případě Betelgeuse vůbec gama záblesk vznikl a pokud přece jen ano, pak je zde dobrá zpráva. Gama záblesk se šíří od umírající hvězdy v úzkých svazcích (jetech), které vycházejí z obou pólů hvězdy. Rotační osa Betelgeuse naštěstí směrem k nám nemíří.

Pokud by Betelgeuse vzplanula jako supernova, byla by po dobu několika týdnů vidět na noční i denní obloze. Odhad jasnosti hovoří o –12 mag, což přibližně odpovídá jasnosti Měsíce v úplňku.


Náhled, klikni pro zvětšení.

Schéma gama záblesku po výbuchu supernovy. Foto: NASA/CXC/M.Weiss


Jediným nepříjemným aspektem případného konce Betelgeuse tak může být dočasně přesvětlená obloha. Astronomům by to však vadilo asi jen těžko, veškerá technika by totiž sledovala největší událost v dějinách astronomie.

Předprodej vstupenek na velkolepé nebeské divadlo je tedy zatím předčasný. Protagonistku můžete vidět pouhým okem na krásné zimní obloze. Kdy přesně zahraje Betelgeuse svou největší roli zatím nevíme. Jedno je však jisté, thriller to nebude.

Zdroj: VTM
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

27.06 2011 23:06


audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

17.11 2011 8:02


Pěknej článek.
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK fanda
AK fanda


Registrace: 5.6. 2008
Příspěvků: 2854 | Témat: 78

19.11 2011 11:59


Neni to nic nového, ale zajímavý je to pořád...
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

sponzor





19.11 2011 11:59


reklama se zobrazuje pouze neregistrovaným/nepřihlášeným

nahoru

AK fanda
AK fanda

Muž
Registrace: 21.9. 2010
Příspěvků: 4086 | Témat: 32

19.11 2011 12:28


audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK junior
AK junior

Muž
Registrace: 10.2. 2008
Příspěvků: 1021 | Témat: 67

19.11 2011 15:08


Svetlo už asi nie je najrýchlejšie. Albert sa pomaly asi začína obracať...
http://www.aktuality.sk/clanok/197355/svetlo-nie-je-najrychlejsie-potvrdil-vyskum/
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

19.11 2011 22:19


audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

19.11 2011 22:35


Někde už tu bylo video, jak střevlík žere žábu. Jeho mladý se s tím taky nepářou.
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 3.2. 2009
Příspěvků: 10908 | Témat: 71

19.11 2011 22:41


valmet:
Mně zas přijde dost jako budoucí problém tohle:
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

19.11 2011 22:51


To bude dobrý, ne? Až se přemnoží, můžeme vypnout lampy.
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 3.2. 2009
Příspěvků: 10908 | Témat: 71

20.11 2011 12:54


valmet: Tam už jen chybělo, jak uklouzl a zahučel do té díry

Jen tam nechal tenkej rovnej klacek a ptákovadlo zlikvidovalo tlustej vohnutej
nahoru

sponzor





20.11 2011 12:54


reklama se zobrazuje pouze neregistrovaným/nepřihlášeným

nahoru

AK oldtimer
AK oldtimer

Muž
Registrace: 8.7. 2007
Příspěvků: 20259 | Témat: 1614

20.11 2011 13:49


valmet: havran mazec ....
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

20.11 2011 13:57


audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

23.11 2011 8:48


audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

23.12 2011 7:41


audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

24.12 2011 15:46


audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK oldtimer
AK oldtimer

Muž
Registrace: 8.7. 2007
Příspěvků: 20259 | Témat: 1614

25.12 2011 14:50


Už nějakou dobu sleduju vývoj quadro a více copter a musím říct, že vývoj jde brutálně dopředu.
Profeser Raffaelo de Andrea se svým týmem to zatím vypiloval ....
Umí dokonce převážet náklady, řeší se osobní doprava vzduchem ....


Přímý odkaz na youtube video


Přímý odkaz na youtube video


Přímý odkaz na youtube video


Přímý odkaz na youtube video
nahoru

AK junior
AK junior


Registrace: 17.10. 2011
Příspěvků: 741 | Témat: 3

25.12 2011 15:41


Už delší dobu si chci pořídit nějaký ten vrtulníček na dálkové ovládání ... jak ale vidím ve videích výše, asi ještě počkám a přišetřím
nahoru

AK fanda
AK fanda


Registrace: 18.11. 2009
Příspěvků: 3205 | Témat: 79

03.03 2012 21:51


nejvetsi vyletni lod sveta

Přímý odkaz na youtube video


[img][/img]
nahoru

sponzor





03.03 2012 21:51


reklama se zobrazuje pouze neregistrovaným/nepřihlášeným

nahoru

AK fanda
AK fanda

Muž
Registrace: 6.12. 2007
Příspěvků: 3071 | Témat: 96

10.03 2012 0:01


nejake videa z observatore
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK allstar
AK allstar


Registrace: 2.2. 2008
Příspěvků: 13276 | Témat: 134

26.04 2012 8:10


Před 45 lety zemřel Vladimír Komarov. Muž, kterého zabil závod o Měsíc


Náhled, klikni pro zvětšení.

audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému






Dlouhé čekání na smrt. Průběh tragického letu Vladimira Komarova


Náhled, klikni pro zvětšení.

audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému






Drtivý dopad. Nešťastný konec letu Vladimira Komarova



Náhled, klikni pro zvětšení.

audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

AK oldtimer
AK oldtimer

Muž
Registrace: 8.7. 2007
Příspěvků: 20259 | Témat: 1614

06.07 2012 22:28


audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému

To první video je mazec .... zbraně jsou strašná věc, když se zneužijí ....
nahoru

AK fanda
AK fanda

Muž
Registrace: 21.9. 2010
Příspěvků: 4086 | Témat: 32

06.07 2012 22:31


Romijn:
http://rednews.nova.cz/clanek/hi-tech/nejvetsi-rotacni-kulomet-sam-leta.html
To první video je mazec .... zbraně jsou strašná věc, když se zneužijí ....


když vidim ty zasraný reklamy co tam všude lítaj a než se k tomu dostanu, tak bych to rozkopal, zkur*ená nova
nahoru

AK oldtimer
AK oldtimer

Muž
Registrace: 8.7. 2007
Příspěvků: 20259 | Témat: 1614

23.08 2012 3:58


Podívejte se, kudy teče internet a kde na mapě leží váš oblíbený web

Internet jako vesmír pojal Rus Ruslan Enikeev, který vytvořil stránky nazvané jednoduše The internet map. Jeho mapa internetu reflektuje stav na celosvětové síti na konci roku 2011. Zahrnuje více než 350 000 stránek všech domén ze 196 zemí.

Na základě více než dvou milionů linků mezi stránkami vznikly na mapě jednotlivé galaxie (shluky). Logicky, ty největší většinou tvoří weby v rámci jednoho státu. Takto lze na mapě vystopovat na jihovýchodě i Českou republiku.

Velikost jednotlivých planet (webů) je přímo úměrná návštěvnosti (provozu) stránek. Lehce si tak lze ověřit, jak si naše weby stojí v porovnání například s Googlem a Facebookem, které tvoří pomyslný střed vesmíru.

Shluky (galaxie) jsou však ovlivněny i podle obsahové příbuznosti webů a provázanosti stránek. Proto weby, které jsou závislé například na Googlu najdete v jeho těsné blízkosti. Na jižním okraji vesmíru tak vidíte obří kolonii pornowebů.

Zdroj:
audiklub.cz
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému
nahoru

Iron throner


Registrace: 28.8. 2006
Příspěvků: 22137 | Témat: 587

04.09 2012 12:38


... takhle si představuju inovace

Přímý odkaz na youtube video
nahoru

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma Zaslat odpověď
Nejčastější tagy na fóru (řazeno abecedně)
[vyřešeno] 1.2tdi 1.4i 1.6 1.6td 1.8 1.8t 1.9tdi 100 2.0fsi 2.0tdi 2.0tfsi 2.2t 2.5tdi 2.7t 2.7tdi 2.8 3.0tdi 3.3tdi 4.2 4.2tdi 4b 4f 80 8e 8l 8p a2 a3 a3 8p a4 a5 a6 a6 4f a7 a8 abs aditiva afs airbag ak certifikace ak eshop ak garáž ak karta ak kšiltovka ak servis ak svp ak vlajka ak znak alarm allegro allroad alternátor alu kola ami antiradar anténa asr audi audiklub audio autobaterie automat automaticka prevodovka autopotahy autorádio b2 b3 b4 b5 b6 b7 b8 baterie bezpečnostní šrouby bioethanol biturbo bixenon blacklist blikající kontrolky bliká žhavení blinkry blow off blow-off ventil bluetooth bmk bns bose bov brake fault brzdová kapalina brzdové světlo brzdy budíky bílý dým c3 c4 c5 c6 c7 cabrio canbus cd changer centrální zamykání changer chcípá chip chiptuning chladič chladící kapalina chladící systém chorus chrom chyba climatronic cng coming home comming home common-rail concert cukání cívka d1s d2 d2r d2s daylight demontáž denní svícení destičky dešťový senzor diagnostika diferenciál displej dobíjení dpf drl dsg dvb-t dvd dveře dx dálkové ovládání e85 ecu eds egr elektrická okna elektrika elektromobil elsa emise epc esp et ethanol facelift filtr filtr pevných částic fis fsi fólie g71 geometrie gps gufera h1 h4 h7 hagusy haldex hallův snímač halogen handsfree headup hid hodiny homelink hučení hydroměnič hydroštel imobilizér insp intercooler ipad iphone ipod iso isofix jak na to k-jetronic kabel kamera kapota karburátor kardan karoserie katalyzátor keyless klepání klepání motoru klika klima klimatizace klub klubová karta klínový řemen klíč kola kolísání otáček komfortni jednotka kompresor konektor kontrolka kontrolka airbagu kontrolka brzd kontrolka mazání kontrolka motoru kotouče kouřivost kufr kód rádia kůže lambda lambda sonda lampy leaving home led letní pneu lišty dveří ln2 log loketní opěrka low-range ložiska ložisko lpg manuál manžeta mapy maska maxidot mazání mlhovky mlžení oken mmi mmi 2g mmi 3g montáž motor mp3 mtm multifunkční volant multitronic měchy měrka oleje n75 napínací kladka napínák nastavení nastavení hodin navigace naviplus nefunguje nejede nestartuje netopí netáhne netěsnost nezávislé topení neřadí nouzový režim nádrž náklon světel náprava nárazník návod odblokování odtok odvzdušnění odvětrání klikové skříně oel okno olej olejnička olejová měrka olejová vana ostřikovač osvětlení osvětlení spz otáčkoměr otáčky palivoměr palivová soustava palivové čerpadlo palivový filtr palubní deska palubní pc parkovací brzda parkovací senzory parkovačky pd pdc phatnoise plnění plovák plynový pedál pneu podsvícení podtlak podvozek pojistka pojistky pojištění pomoc prosim popis pojistek posilovač počátek vstřiku pružiny pylový filtr párování klíče přehřívání přepínač světel přestavba převodovka příručka přístrojová deska q5 q7 quattro radar radio ramena redukce regulace turba relé blinkrů relé světel renovace disků repase repro rns rns-d rns-e rozvodový řemen rozvody rs4 rs6 ruční brzda rádiem řízené hodiny rádio s-line s-tronic s2 s3 s4 s6 s8 safe safe kód schéma sd karta sedačky senzor service servis servisní interval servo servo olej servotronic servořízení setrvačník seřízení hodin seřízení světel silentbloky sklo skryté menu snímač teploty spojka sportovní podvozek spotreba spotřeba spotřeba oleje spínací skříňka sraz ssp stahovačka start start-stop startování startér stk studený start stěrače střešní nosič střešní okno subwoofer svetla svody svolávací akce svítivost svíčky světla symboly symphony syčení sání síto sacího koše tachometr tažné zařízení tdi telefon tempomat teploměr teplota motoru teplotní snímač teplý start termostat teče servo olej tfsi tiptronic tlak tlak oleje tlak turba tlumiče topení torsen tpms trippling tt tuning turbo tuzing tv tuner táhlo tónování těsnění těsnění pod hlavou třetí brzdové světlo usb v8 vag vag chyby vačky vcds vdcs ventilakce ventilakcička ventilátor ventilátor chladiče vibrace vif vin vlnovec voda vodní pumpa volant volnoběh vrzání vstřik vstřikovací čerpadlo vstřikovače vstřiky vyhřívání vyhřívání okna vyhřívání sedaček vynechává vypíná vyčištění vzduchový filtr váha vzduchu víko ventilů výfuk výkon výměna vývěva větrák w12 wastegate webasto xcarlink xenon zadní stěrač zadní světla zamrzání zapalování zapojení zatékání zdvihátko ventilu zesilovač zimní pneu zpátečka zpětné zrcátko zrcátka zrcátka-ovládání zrcátka-stmívání zrcátka-vyhřívání zrcátko ztráta oleje zvýšení výkonu základní nastavení zámek dveří zámek kufru zásuvka únik oleje čelní sklo čep černý kouř čerpadlo čeština čidlo oleje čidlo teploty čidlo teploty oleje čištění čištění trysek řazení řemen řemenice řídící jednotka řízení řízení motoru škrtící klapka škube šíbr žhavení žhavící svíčky žárovky

 
Přejít na:
AUDIKLUB.cz | AUDI KLUB - Vše co potřebujete vědět o vozech značky AUDI
Veškeré příspěvky vyjadřují názory a přesvědčení každého autora. Bez souhlasu autora je zakázáno příspěvky a články šířit, kopírovat nebo jinak zveřejňovat.
K odběru novinek použijte dle libosti: RSS 0.91 - 0.92 - 2.0 nebo Atom.
© 2006 - 2018 Audiklub.cz / Kontakt: Soukromá zpráva nebo email