Jste anonymní uživatel! Přihlásit se nebo Registrovat, Dnes je pátek, 26 dubna 2024
Celkem je zde 258 lidí (0 přihlášených)
Nyní online
Přihlásit se /Registrovat
Přezdívka:
Heslo:
Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód
Opište kód::

Informace o serveru
Nejnovější: JPokorny1
Uživatelů dnes: 0
Uživatelů včera: 0
Uživatelů celkem: 48 420
Online návštěvníků
Návštěvníků: 258
Uživatelů: 0
Celkem: 258

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde

Celoroční pneumatiky: kdy a pro koho jsou vhodné?

Téma: Osobní blog Autor: kriznik (Čtvrtek, 27.09. 2018 - 15:10:20)

Obliba takzvaných celoročních pneumatik neustále stoupá. Mnoho řidičů vítá skutečnost, že nemusí zajišťovat jejich přezouvání a je možné používat je i v zimním období. V České republice jsou celoroční pneumatiky využívané až u deseti procent vozidel. Podívejme se proto na celou problematiku trochu podrobněji!



Seznamte se s celoroční pneumatikou

Celoroční pneumatika je v podstatě kombinací zimní a letní varianty, a to co se týče dezénu, i použité směsi. Stejně jako v případě zimních pneumatik platí požadavek na minimální výšku dezénu 4 milimetry. Jinou možností je samozřejmě celoročního používání zimních pneumatik, což s sebou však přináší jejich velmi rychlé opotřebování, nehledě na vyšší finanční investice. Nutno podotknout, že mnozí výrobci tomuto trendu dlouho odolávali, ale vzhledem k rostoucímu zájmu se sortiment celoročních pneumatik neustále rozrůstá.
Zatímco některé profesionální servisy nevidí v použití celoročních pneumatik problém, jiné upřednostňují klasické letní a zimní pneumatiky. Názorů je zkrátka celá řada, proto je použití celoročních pneumatik na zvážení každého řidiče. Rozhodně nejsou na místě obavy z peněžitých sankcí, neboť celoroční pneumatiky zákon chápe jako pneumatiky zimní, tudíž obstojí i na úsecích se značkami nařizujícími povinnost zimní výbavy.

Výhody celoročních pneumatik

Z jejich názvu je zřejmé, že celoroční pneumatiky lze používat po celý rok. Díky tomu rovněž odpadá nutnost výměny pneumatik, která může být v období přeplněných pneuservisů poměrně problematická. Rovněž není nutné řešit, kde druhou sadu pneumatik uskladnit tak, aby nedošlo k jejich poškození a znehodnocení.
Nespornou výhodou celoročních pneumatik je dále možnost použití i při extrémních výkyvech počasí, které je zejména v posledních letech opravdu nevyzpytatelné. Snadno se tak může stát, že řidiče třeba v dubnu překvapí sněhová nadílka. A zde se ke slovu dostávají právě celoroční pneumatiky, které se samozřejmě v porovnání s letními pneumatiky vyznačují mnohem lepšími jízdními vlastnostmi.
Opomenout nelze ani finanční stránku, neboť i v tomto případě představují celoroční pneumatiky poměrně příznivý kompromis.

Nevýhody celoročních pneumatik

Nejčastější námitkou je, že celoroční pneumatiky představují pouhý kompromis, který v žádném případě nenabídne takové vlastnosti, jako je tomu v případě letních a zimních pneumatik.
V neprospěch celoročních pneumatik hovoří zejména delší brzdná dráha na ledu a sněhu, stejně tak se vyznačují horšími vlastnostmi při najetí do louže.

Pro koho jsou celoroční pneumatiky vhodné?

Obecně platí, že celoroční pneumatiky by měli volit řidiči, kteří ročně nenajedou deseti a statisíce kilometrů. Ideální jsou zejména do městského provozu a na menší popojíždění, v takovém případě se jejich použití opravdu vyplatí. Problém může nastat až v případě sněhových kalamit, proto je třeba mít to na paměti. Rozhodně tedy nelze nic generalizovat a pečlivě zvážit nejen veškeré náklady, ale také charakter tras, klimatické podmínky a podobně, neboť celoroční pneumatiky nejsou vhodné pro každého. Na https://www.autobaterie-pneumatiky.cz/celorocni-pneumatiky-pro-osobni-automobily/ se o jejich využití a vlastnostech dozvíte ještě více!


Související odkazy
· Více o tématu Osobní blog
· Další články od kriznik

Nejčtenější článek na téma Osobní blog:
AUDIKLUB.cz GDPR a ochrana osobních údajů
Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 0
Účastníků: 0
Zvolte počet:
(více je lépe)
Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
©patné

Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek


LevonTerGhazary - Čtvrtek, 27.09. 2018 - 15:10:20
Dobrý den, má prosím někdo praktickou zkušenost s využitím v horských podmínkách? Diky
AUDIKLUB.cz | AUDI KLUB - Vše co potřebujete vědět o vozech značky AUDI
Veškeré příspěvky vyjadřují názory a přesvědčení každého autora. Bez souhlasu autora je zakázáno příspěvky a články šířit, kopírovat nebo jinak zveřejňovat.
K odběru novinek použijte dle libosti: RSS 0.91 - 0.92 - 2.0 nebo Atom.
© 2006 - 2018 Audiklub.cz / Kontakt: Soukromá zpráva nebo email