AK allstar

Registrace: 4.10. 2007
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 1:13 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 1:13 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

Registrace: 28.8. 2006
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 7:21 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 7:53 |
|
o masinech jsem neco cetl, je otazka nakolik je to pravda, videl jsem s nimi rozhovor.
oni jsou presvedceni ze udelali spravne a povazuji se za odboj.
jedni je oslavuji jako odbojare, druzi je povazuji za vrahy.
pochopil bych nutnost strilet pri uteku na ozbrojene slozky, pri uteku podrizli nozem svazaneho policajta...napred ho svazali a pak se rozhodli ze v ramci odboje je treba ukazat silnou pest o podrizli mu krk.
u me to hrdinove rozhodne nejsou.
Ale cert vem masiny, spise je k zamysleni jak premysli ods v cele s topolankem, kdyz je povazuje za hrdiny hodne vyznamenani.
A podotykam ze to vynamenani udelil pro jistotu tajne! Tj. neinformoval nikoho predem o svem bohulidem zameru, jak je ostatne u nej zvykem, a kdyby jo stejne by lhal, jak je u neho zvykem.
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 8:26 |
|
Nazor dnesnich medii:
http://www.novinky.cz/clanek/134206-topolanek-v-usa-preda-medaili-jose.......
KAUZA BRATŘÍ MAŠÍNŮ
Ctirad (1930) a Josef (1932) Mašínovi založili začátkem 50.let se spolužáky a strýcem 21člennou ozbrojenou odbojovou skupinu, která otevřeně bojovala proti komunistickému režimu.
V říjnu 1953 přešli Mašínové a s nimi Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda východoněmecké hranice; při ozbrojených akcích na území Československa a útěku přes východní Německo do Západního Berlína zabili členové skupiny šest osob, z toho tři při přestřelce; všech šest zabitých bylo ozbrojeno, pět z nich bylo příslušníky armády či policie, jeden byl ozbrojený přepravce finanční hotovosti; tři zabití byli Němci.
Útěk se podařil Mašínovým a Milanu Paumerovi, Janata a Švéda byli zadrženi a v roce 1955 popraveni stejně jako strýc Mašínů Ctibor Novák. Jejich matka byla uvězněna a v roce 1956 ve vězení zemřela.
Bratři Mašínové a Milan Paumer později získali americké státní občanství. V červenci 1995 Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) z důvodu promlčení trestní stíhání bratří Mašínů zastavil.
Český premiér Mirek Topolánek se chystá předat ve čtvrtek na ambasádě ČR ve Washingtonu medaili Josefu Mašínovi, který se spolu s bratrem Ctiradem v roce 1953 se zbraní v ruce probil z komunistického Československa na Západ. Mašín si ocenění váží, k návratu do Česka ho ale prý zřejmě nepřiměje.
WASHINGTON
Čestná plaketa předsedy vlády je vůbec prvním uznáním kontroverzního činu bratří Mašínů, při němž začátkem 50. let přišlo o život šest lidí, od jednoho z nejvyšších představitelů státu. Už několikrát byli navrženi na různá státní ocenění, nikdy je ale nedostali.
"Mám problém s politickou situací v České republice, s existencí komunistické strany, která poslala mou matku a mé přátele na popraviště," řekl Josef Mašín českým novinářů ve Washingtonu v předvečer převzetí medaile. Pochybnosti o tom, že se česká společnost vyrovnala s komunistickou minulostí, označují Mašínové za důvod, proč ani 18 let od pádu komunismu své rodiště ještě nenavštívili.
České republice Josef Mašín vyčítá, že stále v úřadech zůstávají soudci, kteří soudili za komunistického režimu. Kritizuje také kontinuitu zákonů z minulých dob a zachovávání takzvaných zbytkových trestů, které po politické rehabilitaci zůstávají v platnosti za provinění označená komunistickou justici za kriminální.
"Vážím si vyznamenání i toho, že premiér dělá kroky ve správném směru. Doufám, že bude v této činnosti pokračovat," řekl Mašín.
Čin Mašínů není hodnocen jednoznačně
Synové válečného hrdiny podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty, se po komunistickém převratu v únoru 1948 odmítali smířit s novou diktaturou. Spolu s Milanem Paumerem prováděli různé sabotáže, až se nakonec všichni tři probili do Západního Německa.
Při jejich útěku ovšem zemřelo šest lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení. Členové odbojové skupiny bratří Mašínů, jimž se nepodařilo uprchnout, byli odsouzeni k hrdelním trestům nebo k mnohaletému vězení.
Ke svému činu by se Josef Mašín neváhal rozhodnout znovu. "Protože tehdy bylo něco, za co stálo bojovat," řekl. Jeho rodina bojovala za vznik samostatného Československa i proti nacistům. "A my jsme chtěli pokračovat v boji proti komunismu. Tento boj ještě není skončený," zdůraznil. Skutečnost, že komunisté mají stále silné zastoupení v českém parlamentu, je podle něho svědectvím, že lidé neznají historii.
Topolánek vyznamenal kubánského vězně Bisseta
Čestnou plaketu předsedy vlády, kterou dnes obdrží Josef Mašín, udělil ve středu Topolánek rovněž vězněnému kubánskému disidentu Oscaru Bissetovi odsouzenému k 25 letům vězení. Označil ho za osobu, která dokáže sjednotit vnitřní kubánskou opozici se zahraničním odbojem, a vyslovil naději, že se po pádu komunistického režimu stane jedním z předních představitelů svobodné Kuby.
Jako vůbec prvnímu zahraničnímu nositeli udělil premiér čestnou medaili in memoriam nedávno zesnulému předsedovi zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Tomu Lantosovi. Při zahájení činnosti takzvaného českého klubu v Kongresu USA ji ve středu od Topolánka převzala vdova Annette Lantosová.
Novinky, ČTK
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 8:35 |
|
http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_11587.html
Bratři Mašínové - fakta
Na úvod je třeba říct, že bratři Ctirad a Josef Mašínové, synové slavného Josefa Mašína, legionáře a jednoho ze Tří králů, popraveného gestapem, věrni rodinné tradici rozhodli se bojovat proti poúnorovému režimu stejně jako jejich otec bojoval proti režimu nacistickému. Na počátku padesátých let se v krátké době očekávalo vypuknutí války mezi SSSR a jeho satelity a Západem a Mašínové se zatím rozhodli působit jako partyzáni, později pak, až nebude zbytí, odejít z vlasti a přihlásit se do americké armády, aby se pak v jejich řadách mohli opět podílet na boji proti komunismu. Ještě je vhodné podotknout, že metody svého boje postavili do značné části na znalostech, které Ctirad získal v záškodnickém kurzu pořádaném na podzim 1948 "pro zvýšení brannosti obyvatelstva", kde se učili mimo jiné potichu likvidovat nepřítele, provádět sabotáže atd...
Vybudovali malou skupinu, která nečítala více jak 6 až 10 spolupracovníků, přičemž jen oni dva ji vedli a byli zasvěceni do všech plánů a akcí. Za úkol si stanovili především sabotážní činnost. Z nejrůznějších zdrojů získávali zbraně a výbušniny, které sami sestrojovali. Používali jich především k sabotážím, jimiž chtěly podkopat zestátněné hospodářství země a morálku členů KSČ i obyvatelstva. Nakonec při plánování útěku za hranice byl Ctirad Mašín uvězněn v Jáchymově, kde nezahálel a i zde prováděl sabotáže. Po amnestii z roku 1953, kdy byl propuštěn, se skupina rozhodla v říjnu definitivně odejít ze země, aby se mohla vrátit ve službách americké armády. Po svém legendárním útěku, kdy byli dva z pěti členů skupiny (Zbyněk Janata a Václav Švéda) zajati a později popraveni, do ní přeživší členové skutečně vstoupili. Během jejich pětiletého závazku však došlo ke změně mezinárodní situace a válka mezi SSSR a Západem přestala být aktuální. Všichni tři členové skupiny z americké armády po odsloužení pěti let odešli, Ctirad Mašín dnes žije v USA, Josef Mašín v Německu a Milan Paumer se roku 2001 vrátil do ČR.
Podívejme se tedy nyní podrobně na ony tři případy (a více jich nebylo), kdy členové skupiny usmrtili člověka v ČSR:
datum, místo: 13.9. 1951, Chlumec nad Cidlinou
oběť: příslušník SNB Oldřich Kašík
akce: přepad stanice SNB za účelem získání zbraní
plán: nechat se taxíkem zavést na místo, omámit a svázat taxikáře, vylákat příslušníka SNB ze stanice, venku ho udeřit železnou tyčí a tím zneškodnit (konkrétní postup nebyl přesně stanoven, mělo se postupovat dle situace na místě)
provedení: když se příslušník otočil zády, aby si zašel pro cosi zpět do stanice, Ctirad Mašín vytáhl z rukávu ocel a praštil ho po zátylku. Příslušník se otřesen pomalu otočil zpět a pokusil se vytáhnout pistoli. Josef Mašín ho okamžitě dvěma výstřely zastřelil.
výsledek: Přepad se nezdařil, střelba mohla vyburcovat celou stanici a proto bratři Mašínové okamžitě rychle ujeli.
datum, místo: 28.9. 1951, Čelákovice
oběť: příslušník SNB četař Jaroslav Honzátko
akce: přepad stanice SNB za účelem získání zbraní
plán: přivolat sanitku k fingované nehodě, zmocnit se jí (taxík nepřipadal po přechozím nezdaru v úvahu), řidiče a zdravotníka omámit a přivázat ke stromu (běžná praxe Mašínů), sanitkou se dopravit k policejní stanici v Čelákovicích, vylákat příslušníka, omámit ho a svázat, sebrat mu klíče a zmocnit se zbraní
provedení: podle plánu, příslušník vylákán k fingované nehodě, odzbrojen a spoután, zavezen zpět na stanici, přinucen vydat klíče a ukázat ukryté zbraně, následně omámen a po vyhodnocení nebezpečí (příslušník byl evidentně velmi zkušený a celou dobu si bratry Mašínovy pozorně prohlížel), rozhodnuto že musí být zabit, aby nemohl vypovídat a podat popis pachatelů, jež si zjevně velmi dobře zapamatoval. Ctirad Mašín ho tedy podřezal.
výsledek: Přepad byl úspěšný, zbraně byly získány.
datum, místo:2.8. 1952, mezi Čáslaví a Hedvíkovem
oběť: pokladník Kovolisu Josef Rošický
akce: přepad vozu vezoucí výplaty do Hedvíkova za účelem získání většího finančního obnosu na úplatky pro akci na osvobození Ctirada Mašína, který byl toho času ve věznici v Jýchymově
plán: zastavit vůz převážející hotovost v stejnokroji lidových milicí, předstírat vyšetřování, posádku vylákat z auta, omámit a svázat
provedení: V autě cestovaly čtyři osoby - řidič, bezpečák, pokladní a vedoucí závodní kuchyně, která zde byla shodou okolností (požádala kolegy o svezení). Proti nim stáli Josef Mašín a Václav Švéda. Václav zastavil vůz, vyzval řidiče aby se legitimoval, když bezpečák protestoval, přistoupil z druhé strany Josef Mašín a s namířenou pistolí jim oběma přikázal vydat zbraně a vystoupit, což se také stalo. Josef Mašín si sedl za volant, zatímco Václav vedl oba zajatce pěšky. Josef s autem odbočil k lesíku, když se pokladník pokusil zezadu zasáhnout do řízení. Josef zastavil a přikázal oběma vystoupit, aby je odvedl k lesíku, kde je chtěli svázat, taktéž pěšky. Během cesty pokladník vytáhl pistoli, kterou měl dosud ukrytou, a namířil na Josefa. Ten zjistil, že jeho vlastní pistole mu vypadla v autě, a tak se chladnokrevně vrhl na pokladníka, který stál asi 2m od něj, sebral mu pistoli a, poněvadž pokladník stále kladl odpor, během potyčky ho zastřelil jeho vlastní zbraní. Zbylí tři byli zavedeni do lesíka a tam ponecháni.
výsledek: Přepad byl úspěšný, peníze byly získány.
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 8:44 |
|
a na zaver pohled opacny, nazor si udela kazdy sam:
http://pohranicnik.bloguje.cz/547444-masinove-teroristi-a-vrazi.php
Mašínové-teroristi a vrazi.
Krvavý příběh bratří Mašínů.
Historie z let 1951 – 1953.
Málokterá část naší historie je veřejností přijímána tak rozporuplně, jako kauza bratří Mašínů. Zatímco někteří v nich spatřují hrdiny bojující proti komunismu se zbraní v ruce, jiní považují likvidaci příslušníků SNB ve snaze získat zbraně na odboj proti režimu za obyčejné vraždy.
První vražda – 13.září 1951 Chlumec nad Cidlinou.
13. září 1951 se Ctirad a Josef Mašínové s Milanem Paumerem vypravili na první „větší akci". Pozdě večer si na okraj Prahy volají taxíka a jako cíl cesty označují Chlumec nad Cidlinou. Když trojice slušně oblečených mladíků zamává taxikáři před očima svazkem bankovek, je rozhodnuto. Eduard Šulc nechává zákazníky nastoupit a vyráží požadovaným směrem. Kousek před Chlumcem žádá jeden z pasažérů o zastavení – není mu prý dobře. „I to se stává", pomyslí si taxikář. Jakmile šlápne na brzdu, má u hlavy hlaveň pistole. Osádka muže připoutává v lese ke stromu a Milan Paumer, v té době nejzkušenější řidič, usedá za volant. V Chlumci nad Cidlinou zastavují před stanicí SNB. Šofér čeká ve voze a Ctirad tiskne tlačítko zvonku. Příchozímu příslušníkovi vypráví o tom, jak mu na nádraží ukradli kolo. Strážmistr Oldřich Kašík otevírá nočním návštěvníkům dveře a poprvé se k dvojici obrací zády. „Řekli jsme si, že ho klepneme po hlavě tyčí z tankového pásu, kterou jsem měl v rukávu a uvidíme", vzpomíná Ctirad. K jeho překvapení se esenbák po pořádné ráně do hlavy nekácí k zemi, ale nemotorně se otáčí a snaží se vytáhnout služební pistoli. Josef na nic nečeká a několika výstřely dělá tečku za jeho teprve několikadenní službou u Sboru národní bezpečnosti. „Měli jsme strach, jestli v budově nejsou další policisté nebo jestli výstřely nevzburcovaly lidi v okolí", vysvětluje Josef příčinu toho, proč ze stanice prchají bez zbraní. S plně stisknutým plynovým pedálem vyrážejí zpátky ku Praze. V lese na ně kdosi mává a řidič ve stopaři bezpečně poznává taxikáře, který se odvázal a hledá pomoc. Eduard Šulc se nakonec pěšky dostává do Chlumce a jde na stanici SNB ohlásit přepadení. Na jeho zvonění nikdo neotvírá. Když otevře dveře do chodby a rozsvítí, najde tu jen mrtvého muže v uniformě v tratolišti krve.
Druhá vražda – Čelákovice 28.září 1951 .
28. září 1951 se skupina poučená z chyb předchozí akce rozhoduje pro další pokus o získání zbraní. Na konečnou tramvaje do Hloubětína tentokrát volají sanitku. Milan Paumer představuje zraněného a oba bratři ho „ošetřují". Přivolaní zdravotníci jsou okamžitě nahnáni do auta a končí přivázáni v lese poblíž odbočky na Kersko. Cílem posádky jsou tentokrát Čelákovice. „To, kdo tam má mít službu, nebylo rozhodující", říká Ctirad Mašín
Nadstrážmistr Jaroslav Honzátko otevírá dveře mladíkovi, který mu vypráví o nehodě kousek odsud. Řidič prý vypadá opile a chce ujet. Příslušník Ctirada vyzve, aby šel napřed, že za ním dojede na kole. Jakmile se tak stane, kdosi ho odzbrojí a spoutá padákovou šňůrou. Spolu se svázaným nadstrážmistrem se pak skupina v sanitce vydává zpátky ke stanici. Tentokrát je výprava úspěšná a kořistí je kromě několika pistolí a nábojů také pět nejmodernějších samopalů. Ctirad Mašín uspává Honzátka připraveným chloroformem. „Bylo jasné, že když ho necháme naživu, prozradí náš popis, a to jsme rozhodně nemohli potřebovat." A tak sahá Ctirad k opasku pro skautský nůž a omámenému příslušníkovi podřezává krk.
Třetí vražda + loupežné přepadení – Žleby 2.srpna 1952.
2. srpna 1952 poblíž obce Žleby zastavují v převlečení (za milicionáře)posádku vozidla převážející výplaty.
Vysvětlují, že v sousední vesnici probíhá vyšetřování nějakého případu a že posádka nemůže pokračovat v cestě. Zároveň Josef Mašín vyzývá všechny, aby mu vydali zbraně, mají-li nějaké. Bezpečnostní referent Skokan Mašínovi předává svou pistoli, ostatní zarytě mlčí. Josef odstrkuje od volantu řidiče Františka Kočího a sedá si na jeho místo, aby s autem popojel k blízké bažantnici.
Pokladník Josef Rošický ale nehodlá kufřík s penězi vydat lacino a vytahuje ukrytou pistoli, kterou na Mašína míří. „Začal jsem se usmívat, řekl jsem mu soudruhu, to bude nějaký omyl, já jsem opravdu milicionář a sahal jsem do kapsy pro svou pistoli. Zjistil jsem ale, že žádnou nemám, zřejmě mi vypadla v autě", vzpomíná Josef Mašín. „Pokladník na mě ale neustále mířil, a tak jsem po něm skočil a během krátkého zápasu ho jeho vlastní pistolí střelil do hlavy." Skupina získává přes tři čtvrtě miliónu korun a pořizuje za ně mimo jiné i dvě „půllitrové" Jawy pro další činnost.
Čtvrtá vražda – Mořice (Olomoucko).
Ctirad Mašín je po amnestii vyhlášené krátce po pohřbu Klementa Gottwalda z vězení propuštěn a přemýšlí o dalších akcích. Zakládaná zemědělská družstva soustřeďují v každé obci veškerou sklizenou slámu do jednoho stohu a Ctirada napadá, že by to byla báječná příležitost, jak republikovému hospodářství pořádně zatopit. Sedá na motorku a vydává se do Pivína na Kroměřížsku, kde spolu s Václavem Švédou objíždějí v noci na kolech stohy v okolních vesnicích a pomocí zápalných tyčinek je proměňují v hromadu popela.
„Všechno šlo hladce, ale po nějaké době mi začal padat z kola řetěz. Zastavili jsme na takovém můstku těsně za obcí Mořice, abych ho nasadil, a najednou za námi přijeli dva muži na kolech. Jak jsme se později dozvěděli, šlo o velitele místních hasičů Leciána a člena pomocné stráže Blažka. Zřejmě jsem se prozradil českým, v té oblasti velmi nápadným dialektem, takže nás oba horliví muži chtěli zadržet. Na nic jsem nečekal, vytáhl jsem pistoli a prásk, prásk, jednou ránou jsem Leciána trefil do hrudníku a druhou mu vystřelil oko.
Další oběti za sebou tato skupina teroristů nechala na území tehdejšího východního Německa.
Na podzim 1953 se členové skupiny definitivně rozhodují pro odchod na západ a návrat v roli agentů americké armády. Milan Paumer odjíždí z kasáren na padělanou propustku a spolu s oběma bratry, Zbyňkem Janatou a Václavem Švédou, se poslední zářijový pátek přesouvají do obce Hora Svaté Kateřiny na Chomutovsku. Vzhledem k ostře hlídané západní hranici se skupina rozhoduje pro přechod po území NDR do Západního Berlína a počítá s tím, že za pět dnů bude v cíli cesty. I proto mají s sebou jen čtyři pistole, z nichž jednu brzy ztrácí, a asi padesát nábojů. Kousek za hranicemi se skupina rozhodne přepadnout projíždějící auto a jet co nejrychleji směrem k Berlínu. Zbyněk Janata ve zmatku vystřelí z pistole a skupina má druhý den v patách policisty z širokého okolí. V sobotu 10. října se dostává do přestřelky s německou Volkspolizei na nádraží v obci Uckro poblíž městečka Luckau. „Kontrola na nádraží zjistila, že nemáme pasy, nahnali nás do chodbičky a asi deset policistů nás drželo v šachu", vypráví Milan Paumer. „Pořád jen řvali Hände hoch a v tom vidím, jak bráchové vytáhli bouchačky a bum, bum, bum, už to jelo. Jak přestřelka začala, začali se všichni kolem, my, policisté i cestující hrnout jeden přes druhého ven z nádraží." Ctirad Mašín k celé věci dodává : „Když jsem poprvé stiskl spoušť, ozvalo se jen cvaknutí a patrně zvlhlý náboj nevystřelil. V tu ránu se na mě vrhl policista, na kterého jsem mířil, a začali jsme se rvát. Z posledních sil jsem ho povalil pod sebe, on mi pustil ruce a začal mě škrtit. To byl ovšem jeho konec, vzpomínám si, že sem se až divil jeho hrubé chybě. Přitiskl jsem mu pistoli na hrudník a vypálil, tentokrát úspěšně. Trhl sebou a jeho sevření okamžitě povolilo." Zbyněk Janata po přestřelce podruhé zmatkuje a prchá z nádraží opačným směrem než ostatní. Po dvou dnech mu Volkspolizei zaklapává želízka na rukou.
Tomu, co následovalo po události v Uckru, říkají Němci dodnes „Luckauer Krieg", tedy „Válka v Luckau".
V celé oblasti nezastavovaly vlaky, lidé museli v obchodech podepisovat prohlášení, že je neviděli a nepomohli jim. „Skrývali jsme se ve stodolách, v hromadách větví v lese, jednou jsme dokonce rukama museli vyhrabat díru do země a všichni se do ní pracně nasoukali", vzpomíná Milan Paumer. Přesto se Ctiradovi podaří při vzájemných střetnutích zastřelit dva příslušníky Volkspolizei, dalšího připravuje o život ve zmatku kolega. Při jedné obzvláště urputné přestřelce byl postřelen Václav Švéda. Kulka mu od zápěstí prošla celým předloktím a vylétla v lokti. Vyčerpaného ztrátou krve ho Volkspolizei dopadla druhý den. Tři zbylí zatím pokračují k Berlínu. „Samozřejmě, že nám spousta Němců pomohla", říká Milan Paumer. „Značná část z nich byla proti režimu zaujatá stejně jako my. Většinou nám dávali jídlo, jednou dokonce boty. Sami přitom riskovali život." Pár kilometrů před cílem cesty je Paumer postřelen do boku. Trojice z posledních sil dobíhá nákladní vlak směřující do Západního Berlína, Josef s Milanem si sedají na nárazníky posledního vagónu a Ctirad si lehá na nápravu pod vůz. V poslední stanici před vjezdem do Západního Berlína Josef a Milan seskakují a hlídky na nádraží po nich pálí jak o poslední leči. Paumer dostává druhý zásah tentokrát do malíčku pravé ruky a na pokraji bezvědomí přelézá s mladším z bratrů plot oddělující východní zónu od západní. Ctirad se na podvozku vlaku dostává až do první stanice za hranicemi sektoru a všichni tři se hlásí na nejbližší služebně americké Military Police. Tam samozřejmě dobře vědí, o koho jde. Paumer jde okamžitě na operaci a oba bratři se připravují na vstup do americké armády.
Nicméně – tady se tato skupina teroristů střetla s ozbrojenými jednotkami Volks Polizei,takže nelze hovořit o zákeřných vraždách,jako tomu bylo v Československu. (pozn.Pohranicnik.bloguje).
Obr: Zákeřný vrah Josef Mašín ml. – dnes spokojený penzista žijící v USA.
Obr.2: Vrah Ctirad Mašín,dolní foto: v uniformě US.army
Obr.3 Bratři Mašínové a M.Paumer (vpravo).
Závěr:
Všichni tři nakonec žádají o službu v U.S.Army a je jim vyhověno. Po výcviku ve Fort Bragg se chtějí vrátit na naše území a operovat tu coby agenti americké armády. „S finančními fondy to bylo v pořádku, byly neomezené", říká Josef Mašín."Dohoda ztroskotala na tom, že Američané nepřistoupili na naši podmínku, že po vysazení na území ČR budeme naprosto nezávislí." Všichni tři šli nakonec sloužit k parašutistům a po několika letech odešli do civilního života. Josef Mašín vydělal milióny obchodováním s letadly a pilotování vlastního vrtulníku patří dodnes k jeho obrovským koníčkům. Ctirad Mašín si nechal patentovat stroj na spalování vyjetého oleje a Milan Paumer si na Floridě zřídil taxislužbu. Právě on se jako jediný po takřka čtyřiceti letech rozhodl vrátit do míst, kde kdysi dávno plánovali první akce.
Zdroje použité v tomto článku:
http://www.google.cz/
http://www.specnaz.cz/index.php?id_sekce=1000&id_blok=3000&id_.......
http://www.geryho.estranky.cz/
Pozn.Geryho Estranky > Zde jsem čerpal většinu informací – text.
linkuj.cz vybrali.sme.sk
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 13:02 |
|
http://www.novinky.cz/clanek/134239-topolankova-medaile-pro-masina-nar.......
Topolánkova medaile pro Mašína naráží i v koalici
Náhled, klikni pro zvětšení.
Rozhodnutí premiéra Mirka Topolánka (ODS) udělit Čestnou plaketu předsedy vlády Josefu Mašínovi se nelíbí nejen opozičním politikům z ČSSD a KSČM, ale nesetkalo se s pochopením ani mezi politiky vládní koalice - zelenými a lidovci. Topolánek kvůli ocenění Mašína už dokonce čelí trestnímu oznámení.
Trestní oznámení na Topolánka podal ve čtvrtek berounskému okresnímu státnímu zastupitelství Jaroslav Brehovský. Podle něj se Topolánek oceněním bratrů Mašínů dopouští trestného činu.
" Myslím si, že schvalovat vraždu a loupežné přepadení není správné," řekl Brehovský ČTK.
Mas premier se domniva, ze clovek, ktery podreze krk nozem bezmocnemu svazanemu a chloroformem omamenemu cloveku, je hrdina hoden statniho vyznamenani. ODS za nim stoji.
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 17:58 |
|
Český premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek ve Washingtonu ocenil medailí bratry Josefa a Ctirada Mašínovy, kteří se komunistickému režimu v Československu postavili se zbraní v ruce. Po návratu do Prahy hodlá premiér medaili předat i Milanu Paumerovi, třetímu z trojice mužů, kteří se v 50. letech probili na Západ.
Medaile je nově vzniklým osobním oceněním předsedy vlády, nikoli státním vyznamenáním, a její udělení prý proto Topolánek s nikým nekonzultoval.
Medaili si v rezidenci velvyslance ve Washingtonu osobně převzal pouze Josef Mašín, jeho bratr Ctirad byl zaneprázdněn a omluvil se. 
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 17:58 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
Registrace: 19.11. 2006
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:20 |
|
Pro mě jsou to bojovníci v tom pravém slova smysl. Neřikám vyloženě hrdinové, ale kladný postavy ano. Teroru je potřeba se postavit, a u toho oběti bohužel bývají...
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:25 |
|
hrdinove to rozhodne nejsou, co udelali tak hrdinskyho krom toho ze zdrhli?
zabijeni lidi at uz SNB (za ucelem vlastniho ozbrojeni se - nehoraznost)
hrdina je pro me treba Kryl a jini, a kupodivu nikoho nezabili
----
myslim ze bylo mnohem vic hrdinu nez tihle
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:30 |
|
| Xoník napsal: | | Pro mě jsou to bojovníci v tom pravém slova smysl. Neřikám vyloženě hrdinové, ale kladný postavy ano. Teroru je potřeba se postavit, a u toho oběti bohužel bývají... |
premyslim o tvych slovech a asi se potrebuju ujistit ze vis co rikas a jsi dostatecne informovany ... tzn. ze jsi si precetl aspon to co je zde o jejich odboji.
| Citace: | | Nadstrážmistr Jaroslav Honzátko otevírá dveře mladíkovi, který mu vypráví o nehodě kousek odsud. Řidič prý vypadá opile a chce ujet. Příslušník Ctirada vyzve, aby šel napřed, že za ním dojede na kole. Jakmile se tak stane, kdosi ho odzbrojí a spoutá padákovou šňůrou. Spolu se svázaným nadstrážmistrem se pak skupina v sanitce vydává zpátky ke stanici. Tentokrát je výprava úspěšná a kořistí je kromě několika pistolí a nábojů také pět nejmodernějších samopalů. Ctirad Mašín uspává Honzátka připraveným chloroformem. „Bylo jasné, že když ho necháme naživu, prozradí náš popis, a to jsme rozhodně nemohli potřebovat." A tak sahá Ctirad k opasku pro skautský nůž a omámenému příslušníkovi podřezává krk. |
TOHLE jsi vzal na vedomi a je to pro tebe BOJOVNIK V PRAVEM SLOVA SMYSLU? KLADNA POSTAVA?
ANO?
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:32 |
|
holt vlitnem na fizlarnu zabijeme lidi co tam pracujou a prohlasime se za partizany proti rezimu a za par let dostaneme taky medaili...
super! 
|
Naposledy upravil Kriznik dne Čt, 28.02, 2008 19:33, celkově upraveno 1 krát. (0% původního příspěvku)
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:33 |
|
| FrantaCech napsal: |
TOHLE jsi vzal na vedomi a je to pro tebe BOJOVNIK V PRAVEM SLOVA SMYSLU? KLADNA POSTAVA?
ANO? |
ANO
Bojovali proti komunismu, proti tomu největšímu svinstvu co kdy existovalo. A to si zaslouží ocenění.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:38 |
|
Xoník: mohl by jsi mi prosim rici, jak byl ten komunismus vtelen do toho prodavace? docela by me zajimalo jestli by ti tedy nevadilo, kdyby zabil pri loupezi ja tebe, financni prostredky pak venoval na boj proti komunismu, to by bylo fer ne?
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:40 |
|
Xoník: nic proti nikomu, ale takhle zabednenej nazor jsem dlouho neslysel 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 3.10. 2006
|
|
| Xoník napsal: |
ANO
Bojovali proti komunismu, proti tomu největšímu svinstvu co kdy existovalo. A to si zaslouží ocenění. | JJ zabili 6 lidi zabili několik policejtů ne STBáku ale policajtu ....nebojovali s režimem bojovali o vlastních prospěch navíc jednoho podřízli když byl bezvědomí .....
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:42 |
|
| root napsal: | | Xoník: mohl by jsi mi prosim rici, jak byl ten komunismus vtelen do toho prodavace? docela by me zajimalo jestli by ti tedy nevadilo, kdyby zabil pri loupezi ja tebe, financni prostredky pak venoval na boj proti komunismu, to by bylo fer ne? |
Nevím kterýho prodavače myslíš. Zahynuli 4 policajti, 1 milicionář, a 1 pokladník.
A asi by bylo dobrý uvědomit si kontext doby - popravovali se lidi jen tak, bezdůvodně, a tady zahynulo 5 jasnejch sviní, a o tom posledním se dá diskutovat. To že někdo není vyloženě členem nebo jinak zapojený do ozbrojených složek, ještě neznamená že se tak nechová.
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:43 |
|
btw nejvetsi svinstvo na svete je vrazda a je uplne jedno jakej rezim nebo osoba tu vrazdu pacha
tot muj nazor
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:44 |
|
zajdi do banky, ukradni tam s pistoli 10mil, po ceste nekoho zastrel, nejlepe pokladni, pripadne nekoho podrez a pak zdrhni nekam kde te nevydaji a kdyz budes mit stesti za par let budes podavat interview v TV jako odbojar
Presne podle vzoru kabatove revoluce ti co vystudovali za komunisticke penize a pak odevzdali stranicke knizky ted oslavuji odbojare ...
jak se stat s pachatele loupezneho prepadeni a vraha, odbojarem a bojovnikem za svobodu snadno a rychle...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:45 |
|
| Krysar napsal: | | JJ zabili 6 lidi zabili několik policejtů ne STBáku ale policajtu ....nebojovali s režimem bojovali o vlastních prospěch navíc jednoho podřízli když byl bezvědomí ..... |
Mezi STB a policií (VB..) není v tomhle případě absolutně žádný rozdíl. Byli to ozbrojené složky. A bojovali za svobodu, bylo by dobrý si nastudovat co tu dělali předtím než utekli. Jejich akce proti režimu. Utekli až když museli.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:45 |
|
Xoník: pardon, spletl jsem si vyraz pokladnik, prodavac.
promin, moje rodina si uzila s komunisty svoje, ale o vrazdach se u nas nediskutuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:47 |
|
xoniku ... s rezimem se nebojuje tak ze zabijis zamestnance, kteri mnohdy ani nemeli na vybranou
jak by se ti libilo kdyby nekdo pribehl na magistrat a vystrilel tam recepci jen proto ze zlo pro nej predstavuje pravice
---
zamysli se, dej stranou to ze premier s gulema je tvuj pokrevni kolega a premyslej o tom, ze boj jednotlivce za vlastni svobodu nemuze byt nadrazen zivotum ostatnich
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:48 |
|
| root napsal: | Xoník: pardon, spletl jsem si vyraz pokladnik, prodavac.
promin, moje rodina si uzila s komunisty svoje, ale o vrazdach se u nas nediskutuje. |
Jo a jak se stavíš k válce? Byli amíci vrazi? To je tak pokrytecký řikat tohle. Důležitý je zajistit aby se ty vraždy neděli dál. Pokud to znamená ztráty na životech vrahů, což byl tenhle případ, nevidím v tom problém.
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymní
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:50 |
|
| Xoník napsal: |
Mezi STB a policií (VB..) není v tomhle případě absolutně žádný rozdíl. Byli to ozbrojené složky. A bojovali za svobodu, bylo by dobrý si nastudovat co tu dělali předtím než utekli. Jejich akce proti režimu. Utekli až když museli. |
hrdinne bojovali proti rezimu zapalovanim seniku
vis kam bude smerovat dusledek tehle hura akce ?
vysloveni neduvery vlade. konec pravice, dalsi polarizace spolecnosti.
|
Naposledy upravil FrantaCech dne Čt, 28.02, 2008 19:52, celkově upraveno 1 krát. (0% původního příspěvku)
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
|
| Kriznik napsal: | xoniku ... s rezimem se nebojuje tak ze zabijis zamestnance, kteri mnohdy ani nemeli na vybranou
jak by se ti libilo kdyby nekdo pribehl na magistrat a vystrilel tam recepci jen proto ze zlo pro nej predstavuje pravice
---
zamysli se, dej stranou to ze premier s gulema je tvuj pokrevni kolega a premyslej o tom, ze boj jednotlivce za vlastni svobodu nemuze byt nadrazen zivotum ostatnich |
Jaký zaměstnance? 5 ze 6 byli jasný cíle, každej kdo se dobrovolně přidal k tý zločinecký organizace, si sám na sebe maloval terč.
A opět ber dobu!!! 50tý léta byli jiný, to nemůžeš porovnávat s dnešním vnímáním světa.
A nevím proč do toho pleteš politiku, když můj úhlavní nepřítel čssd navrhovala mašíny rok co rok na statní vyznamenání. 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:51 |
|
| FrantaCech napsal: |
hrdinne bojovali proti rezimu zapalovanim seniku |
No jistě, a??? Mě by zajmalo jak by si bojoval ty? Posílal by si dopisy?
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:52 |
|
tesne po valce prerovem projizdel vlak, dobytcaky plne zakarpatskych nemcu, kteri byly odsouvani na zapad.
jeden kapitan CS armady prikazal vsem vystoupit a dospele muze a zeny nechal postrilet. zoufaly, plakajici 6-ti lety chlapec prosil na kolenou, aby ho zastrelili take jako jeho matku. prosil o to CESKY
je mi na zvraceni z takovych bojovniku za svobodu, je mi na zvraceni z tech kteri jsou schopni takove ciny obhajovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:56 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

Registrace: 2.2. 2008
|
Zaslal: Čt, 28.02, 2008 19:58 |
|
Myslel jsem si, že už mě Topolánek nemůže ničím překvapit. No, spletl jsem se. 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|