Jste anonymní uživatel! Přihlásit se nebo Registrovat, Dnes je čtvrtek, 09 února 2012
Celkem je zde 130 lidí (56 přihlášených)
Nyní online
Přihlásit se
Přezdívka:
Heslo:
Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód
Opište kód::

Poslední registrace
    Ivako
Uživatelů dnes 9
Uživatelů včera 29
Celkem uživatelů 15633

Online návštěvníků
Návštěvníků 74
Uživatelů 56
Celkem 130

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
HledatHledat FAQFAQ GarážGaráž Seznam uživatelůUživatelé (skrytí) Uživatelské skupinySkupiny RegistraceRegistrace NastaveníNastavení Přihlásit se pro kontrolu zprávPřihlásit se pro kontrolu zpráv
téma: quattro, xdrive, 4Matic, AWD a další
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    FÓRUM AUDIKLUB.cz -> Pokec -> O autech vážně i nevážně
Možná podobná témata
AK batole
AK batole

Registrace: 1.11. 2007

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 13:20

Ahoj, jsem tu o5 s tím starým téma...

Mohl by mi prosím někdo podrobněji vysvětlit, jak fungují uvedené systémy pohonu 4x4? Myslím, že by bylo dobré i pro ostatní dát sem pár technických popisků.

Mně osobně je quattro* úplně jasné, stejně jako pohon 4x4 u Subaru, je to tam napevno a stále ( pokud není motor napříč u Audi = Haldex* )

Z TechWiki jsem se dozvěděl, že 4Matic* je pohon jedné nápravy ( nejspíše zadní ) a v případě potřeby připojení 2. nápravy. Tím pádem je to Haldex*, ať už podobným nebo jiným způsobem... Prodejce mi ale řekl, že u nového S je již ten pohon také uzavřený v poměru 60:40, takže jsou stále poháněné obě nápravy. Je to pravda? Jak to tam mají technicky vyřešené?

X-drive by prý také mělo být 60:40, ale je to taky Haldexovina, nebo trvalý pohon 4x4?

U Toyoty jsem taky poslední dobou viděl informaci, že se jedná o trvalý pohon 4x4.

Můžete nám tady prosím všichni, co o tom víte všechno vysvětlit, jaké všechny možné systémy pohonu 4x4 existují u jakých značek se používají a případně od jakých roků?

Hledal jsem to několik dní, ale informace na netu se občas liší.

Díky moc za všechny
 nahoru #1
sponzor

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 13:20

reklama se zobrazuje pouze neregistrovaným/nepřihlášeným

nahoru #
Anonymní

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 19:08

4Matic* i xDrive* jsou a byly stálé pohony všech kol. A nepoužívají Haldex* spojku
 nahoru #2
AK fanda
AK fanda

Registrace: 9.10. 2007

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 19:10

kvatráček: BMW 5 predchozi generace pouzivalo xDrive* nebo meli pred tim nejaky jiny system? Ptz predchozi 5er BMW melo stoprocentne jen zadek a az v pripade prokluzu se pripojil predek
 nahoru #3
Anonymní

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 19:15

nene, 4X4 tam bylo řešeno stále....
Přímý odkaz na youtube video
 nahoru #4
Anonymní

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 19:19

od pulky videa je to názorně

nahoru #5
Anonymní

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 19:21

opět stálá čtvera

nahoru #6
AK senior
AK senior

Registrace: 4.6. 2008

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 19:23

sTeblo: Tak to předchozí BMW řady 5 myslíš asi E39. Ta v provedení xDrive* není. I když E34 byla. Momentální E60 má stálý pohon xDrive*.

Lukýno A6: Tak s tím vysvětlením u kterých značek se používá systém pohonu kol 4x4, to bychom tady byli na dlouho! Skoro každá automobilka. Vždy se to jmenuje jinak. Vše podstatné už řekl kvatráček:, takže není skoro co dodat.
 nahoru #7
AK batole
AK batole

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 23:46

Je mi jasný, že video quattro* vs. xDrive* je nesmysl, protože nemůže proklouznout zadek, když jsou obě nápravy poháněný trvale.

Ale v čem je tedy ve skutečnosti výhodou quattro* vs. xDrive*, jestliže je xDrive* nejinteligentnější systém pohonu 4x4?

Mohl by tu někdo přidat trochu technických detailů? Čím je zajištěný trvalý pohon u BMW a 4Matic*, když přes Torsen* ( torque sensitive ) to má Audi.... ?

Stará A6 do r 2004 měla poměr 50:50, což já osobně vidím jako výhodu, nová to má 60:40 to udělali pouhým převodem ( větší kolo na menší )? Neztrácí tím quattro* na efektivitě?

4Matic* je u jakýkoli třídy Mercedesu stejný systém?
 nahoru #8
sponzor

PříspěvekZaslal: So, 25.04, 2009 23:46

nahoru #
AK fanda
AK fanda

Muž
Registrace: 24.2. 2007

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 1:07

ten poměr se stále mění, není trvalý....
 nahoru #9
Anonymní

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 5:53

Lukýno A6 napsal:
Je mi jasný, že video quattro* vs. xDrive* je nesmysl, protože nemůže proklouznout zadek, když jsou obě nápravy poháněný trvale.

Ale může proklouznout! Než jsem pochopil princip Q tak jsem myslel že mám poruchu, ale vem Q a jednu napravu HOD* na kluzký povrch nebo do válců a jednu nechej na tvrdem, a pomalu se rozjed.....bude ti brát jen ta náprava v kluzkém povrchu, respektive ve válcích....až to trochu oroštuješ, Torsen* se tzv. samosvorně uzavře a vyjedeš.....už chápeš
 nahoru #10
audiklub Servisman

Muž
Registrace: 4.12. 2007

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 8:28

4Matic* je staly pohon obou naprav s pevnym pomerem 40:60
 nahoru #11
AK allstar
AK allstar

Registrace: 2.2. 2008

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 8:39

quattro* v akci:
Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou vidět odkazy!
Zaregistrujte se nebo se Přihlašte do systému!
 nahoru #12
AK batole
AK batole

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 11:38

kvatráček napsal:
Ale může proklouznout! Než jsem pochopil princip Q tak jsem myslel že mám poruchu, ale vem Q a jednu napravu HOD* na kluzký povrch nebo do válců a jednu nechej na tvrdem, a pomalu se rozjed.....bude ti brát jen ta náprava v kluzkém povrchu, respektive ve válcích....až to trochu oroštuješ, Torsen* se tzv. samosvorně uzavře a vyjedeš.....už chápeš

V tom případě nerozumím, proč se pořád tolik vyzdvihuje quattro*, když to v první řadě bere na kluzkým povrchu, až pak tam, kde má... ?

Kde má quattro* výhodu oproti xDrive*?

Subaru by se chovala na válcích stejně jako Audi?

Jinak zatím díky za trpělivost

Naposledy upravil Lukýno A6 dne Ne, 26.04, 2009 12:02, celkově upraveno 1 krát. (0% původního příspěvku)
 nahoru #13
AK batole
AK batole

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 11:40

vlasta napsal:
4Matic* je staly pohon obou naprav s pevnym pomerem 40:60

Vlasto a 4Matic* je podobným způsobem jako xDrive*?

Když to vezmu na válce, tak by taky vyjel líp ( při nižším záběru ), než quattro*?
 nahoru #14
AK allstar
AK allstar

Registrace: 4.10. 2007

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 11:52

Lukýno A6:
Diskrétní vs. spojitý charakter reakce. xDrive* aspoň v prvních generacích nejdřív nejdřív zjistilo, že je průser a pak ragovalo. quattro* nedovolí, aby k průseru vůbec došlo.

Ale xDrive* a 4Matic* se stále vyvíjí, stejně jako quattro*
 nahoru #15
AK batole
AK batole

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 12:11

[quote="root"]Lukýno A6:
Diskrétní vs. spojitý charakter reakce. xDrive* aspoň v prvních generacích nejdřív nejdřív zjistilo, že je průser a pak ragovalo. quattro* nedovolí, aby k průseru vůbec došlo.

Myslím, že když ti při rozjezdu hrabe náprava na kluzkým povrchu, tak je to dost průser. Nebo se to snad děje pouze při rozjezdu? Při vyšší rychlosti se to nestane?
 nahoru #16
sponzor

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 12:11

nahoru #
AK senior
AK senior

Muž
Registrace: 24.11. 2007

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 12:17

Lukýno A6 napsal:

Myslím, že když ti při rozjezdu hrabe náprava na kluzkým povrchu, tak je to dost průser. Nebo se to snad děje pouze při rozjezdu? Při vyšší rychlosti se to nestane?

Já to vidím tak, že čim méně elektroniky, tim lepší zážitek z jízdy... xDrive* se lépe rozjede s jedním kolem na ledu, ale v 50km/h rychlosti si průjezd zasněženou zatáčkou užiješ víc v quattru Navíc nedávno jsem zjistil že u quattra už je podobný systém jako je myslím v tom videu o 4maticu - když ti klouže jenom jedno kolo, tak si ho řídící jednotka přibrzdí - tuším že je to EDS*...
 nahoru #17
AK senior
AK senior

Muž

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 12:24

kvatráček napsal:

Mám pocit že "uzavře" je nevhodné slovo, Torsen* se sám o sobě nikdy nezamkne, pořád funguje jako Diferenciál*, akorát té samotné funkci diferenciálu klade odpor pomocí nějakých "neefektivních" převodů. V praxi to znamená, že když máš zadní kola na válcích, tak se pomalu nerozjedeš, protože v té chvíli ti jde na předek sice víc síly než na zadek, ale pořád je to málo, aby tě to vytáhlo z těch válců, stačí přidat (a eště víc roztočit zadní kola ) a ty přední budou mít dost síly...
 nahoru #18
AK senior
AK senior

Muž

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 12:28

[gvideo]http://www.youtube.com/watch?v=Hn0uSCmrNc8&feature=related[/gvideo]

tady je to celkem pěkně vidět, ten převod uprostřed je dost neefektivní a tím Torsen* klade odpor proti rozdílu otáček mezi přední a zadní nápravou...
 nahoru #19
AK batole
AK batole

Registrace: 6.12. 2007

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 12:49

2 Lukýno A6:
případ s quattrem na válcích je zinscenovaný a v praxi se ti to nikdy nestane. De o to že málokdy se dostaneš do situace, abys měl téměř nulový odpor na obou kolech jedné nápravy. No a kdyžtak stačí sešlápnout plyn, případně se dotknout brzdy a vyjedeš okamžitě.
Já mám a4 quattro* a v životě se mi nestalo že bych s tím někde nevyjel
No a co se týče xDrive*(4Matic*,...) vs. quattro*(subaru,...), při rozjezdu na kluzkém povrchu to máš skoro jedno....rozjede se jakýkoliv systém pohonu všech kol včetně haldexu. Rozdíl je spíš třeba v zatáčkách. quattro* neustále pohání všechny kola a jakmile se jedna náprava dostává na méně adhezní povrch plynule mechanicky přechází krouťák na nápravu druhou. A hlavně quattro* předchází k tom uaby vůbec jedna náprava uklouzla díky tomu že neustále pohání i nápravu druhou.
No a xDrive* funguje tak, že ti uklouzne jedna náprava, elektronika to z čidel ABS* zjistí a zareaguje na to a začne předávat krouťák na nápravu druhou.
A ikdyby byl xDrive* seberychlejší, tak doba reakce t=(třeba)0,01s je pořád pomalejší než u quattra t=0s.
 nahoru #20
AK batole
AK batole

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 16:43

quinn napsal:
2 Lukýno A6:
A ikdyby byl xDrive* seberychlejší, tak doba reakce t=(třeba)0,01s je pořád pomalejší než u quattra t=0s.

tomu právě nerozumím. Proč se teda říká, že xDrive* a 4Matic* je stálý pohon 4x4, když reagují až v případě prokluzu?
 nahoru #21
AK batole
AK batole

Registrace: 24.8. 2008

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 17:04

Velice zajímavé video které mě nakonec nasralo...trochu blbost ne? Borci tam pišou o vyplých systémech, ale i tak...pro zajímavost...
 nahoru #22
AK junior
AK junior

Muž
Registrace: 6.10. 2006

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 17:23

Nki: známé video, kdyby na to šlápl, vyjel by, asi tak
 nahoru #23
AK batole
AK batole

Registrace: 24.8. 2008

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 17:38

Piggy napsal:
Nki: známé video, kdyby na to šlápl, vyjel by, asi tak

No tak mám z něj radost
Svině bavorácké
 nahoru #24
sponzor

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 17:38

nahoru #
AK fanda
AK fanda

Registrace: 9.10. 2007

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 17:46

Nekdo tady jeste psal, ze staci tuknout po brzde a vyjedes. BMW stalo na brzde a audi vubec. Takze dalsi fraska?
 nahoru #25
AK senior
AK senior

Muž

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 19:10

Lukýno A6 napsal:

tomu právě nerozumím. Proč se teda říká, že xDrive* a 4Matic* je stálý pohon 4x4, když reagují až v případě prokluzu?

xDrive* je stálý pohon, ale stále řízený elektronikou...
 nahoru #26
AK batole
AK batole

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 20:47

trubus napsal:

tzn. že Haldex* je o třídu níž a začne pracovat až v případě krize, nebo je to vlastně taky stálý pohon, protože neustále hlídá elektronikou?
 nahoru #27
AK fanda
AK fanda

Muž
Registrace: 10.3. 2008

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 21:29

Lukýno A6 napsal:

tzn. že Haldex* je o třídu níž a začne pracovat až v případě krize, nebo je to vlastně taky stálý pohon, protože neustále hlídá elektronikou?
zjednodušeně: Haldex* je dvoukolka hlídaná jednotkou ABS*. V momentě kdy se jedno kolo na stále poháněné nápravě protočí o cca 1/4 otáčky, tak se díky elektronice připíná druhá náprava.
 nahoru #28
Anonymní

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 21:41

honzabas napsal:
zjednodušeně: Haldex* je dvoukolka hlídaná jednotkou ABS*. V momentě kdy se jedno kolo na stále poháněné nápravě protočí o cca 1/4 otáčky, tak se díky elektronice připíná druhá náprava.
jsi honzíku hodně pozadu, to byl Haldex* první generace, dnešní facelift ochcavky a nový superb mají Haldex* čtvrté generace, a to už je asi bohužel v globálu lepší než quattro* a to bohužel píši jako zarytý quattrista.....ale pro mne je a bude quattro* vždy NO.1
 nahoru #29
Anonymní

PříspěvekZaslal: Ne, 26.04, 2009 21:43

trubus napsal:

nemáš pravdu kamaráde...........ale už to neřeším, čti prosím forum od začátku
 nahoru #30
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma     Zaslat odpověď časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 1 z 5
FÓRUM AUDIKLUB.cz -> Pokec -> O autech vážně i nevážně

Možná podobná témata
Téma Autor Audi Fórum Odpovědi Zaslal
Žádné nové příspěvky Audi S5 4,2 Quattro Tiptronic tonnyp2 Prodej Auta 0 St Únor 2012 Zobrazit poslední příspěvek
Žádné nové příspěvky autoweb | BMW M135i xDrive prozrazeno rssfeed novinky ze světa motorismu 0 St Únor 2012 Zobrazit poslední příspěvek
Žádné nové příspěvky quattro v B6 a chování na sněhu Slayer Audi A4 52 Út Únor 2012 Zobrazit poslední příspěvek
Žádné nové příspěvky A4 B7 2.0TFSI r.v.2006 quattro Jožik Audi A4 3 Ne Únor 2012 Zobrazit poslední příspěvek
Žádné nové příspěvky ewrc | 15. RMC Historique - další eta... rssfeed autosport 0 So Únor 2012 Zobrazit poslední příspěvek
Nejčastější tagy na fóru (řazeno abecedně)
[vyřešeno] .. 1.6td 1.8 1.8t 1.9tdi 100 2.0tdi 2.0tfsi 2.5tdi 2.7t 2.7tdi 2din rámeček 3.0tdi 3.3tdi 4.2 4f 80 8e a2 a3 a4 a5 a6 a8 abs acc aditiva airbag ak certifikace ak eshop ak garáž ak karta ak servis ak svp ak vlajka ak znak ake alarm allegro allroad alternátor alu kola ami android antiradar anténa asr audiklub audio autobaterie automat autopotahy b3 b4 b5 b6 b7 ba9s baterie bioethanol biturbo bixenon blacklist blikající kontrolky bliká žhavení blinkry blow-off ventil bluetooth bns bose bov brzdové světlo brzdový spínač brzdy budíky bílý dým c3 c4 c5 c6 cabrio canbus carbon carmonitor cd changer centrální zamykání changer charita chcípá chip chiptuning chladič chladící kapalina chladící systém chorus chorus audi a6 1999 2.5 tdi chvění clifford climatronic cng common-rail concert coolant cukání cívka d1s d2r d2s d3s daylight demontáž denní svícení desinfekce destičky dešťový senzor diagnostika diferenciál digidash displej dobíjení dojezdové kolo dpf dsg duralube dvd dveře dx dálkové ovládání e85 ecu eds egr elektrická okna elektrika elsa emise epc esp et ethanol facelift fail filtr filtr pevných částic fis fsi fólie g238 g28 g71 garrett geometrie gps gufera h1 h7 hagusy haldex hallův snímač halogen handsfree hever hid hlasitost hodiny hydrolůžko hydroštel imobilizér insp intercooler ipad iphone ipod iso isofix jak na to jednotka k-jetronic kabinový filtr kamera karburátor kardan karoserie katalyzátor kayaba kkk klapka sání klepání klepání motoru klika klimatizace klub klubová karta klínový řemen klíč kola kolísání otáček komfortni jednotka kompas komprese kompresor konektor kontrolka kontrolka airbagu kontrolka brzd kontrolka mazání kontrolka motoru koroze kotouče kouřivost kufr kód rádia kůže lak lambda lampy led letní pneu leštění lišty dveří ln2 loketní opěrka low-range ložiska ložisko lpg magicar manuál manžeta mapy maska maxidot mazání meyle mikrospínač mlhovky mlžení oken mmi mmi 2g montáž motor mp3 mrazovka mtm multitronic mute měchy měrka oleje n75 nafta napínací kladka napínák žetězu nastavení nastavení hodin navigace navigacia naviplus nefunguje nejede nestartuje netopí netáhne netěsnost nezávislé topení neřadí nouzový režim nádrž náklon světel náprava nárazník návod odblokování odtok odvzdušnění odvětrání klikové skříně oel okno olej olejnička olejová měrka olejová vana omezovač opravná sada ostřikovač osvětlení osvětlení spz otáčkoměr otáčky ošetření kůže p0171 palivoměr palivové čerpadlo palivový filtr palubní deska palubní pc parkovací brzda parkovací senzory parkovačky pd pdc phatnoise plnění plovák plynové vzpěry plynový pedál pneu podsvícení podtlak podvozek pojistky pojištění popis pojistek posilovač powerbox počátek vstřiku pružiny pylový filtr párování klíče pípnutí přehřívání přepad přepínač světel přestavba převodovka příručka přístrojová deska q7 quattro r12 r134a radar ramena redukce regulace regulace turba relé blinkrů relé světel renovace renovace disků repase repro rezerva rns rns-e roleta rozpěrná tyč rozvodový řemen rozvody rs4 rs6 ruční brzda rychloměr rádiem řízené hodiny rádio s-line s2 s3 s4 s6 s8 safe safe kód samco schéma sedačky servis servisní interval servo servotronic servořízení setrvačník seřízení hodin seřízení světel silentbloky siliconhoes sklo skryté menu sluneční senzor snímač nárazu snímač teploty spojka spojkové čidlo sponzoring sportovní podvozek spotřeba spotřeba oleje spínací skříňka sraz ssp stahovačka start start-stop startování startér stk studený start stěrače střešní nosič střešní okno subwoofer svody svolávací akce svítivost svíčky světla symboly synchronizace system too lean syčení syčí sání síto sacího koše tachometr tažné zařízení tdi telefon tempomat teploměr teplota motoru teplý start termostat tfsi tiptronic tlak tlak oleje tlak turba tlumiče tmc topení torsen trippling trysky tt tuhé řízení tuning turbo tuzing tv tuner tón tónování těsnění těsnění pod hlavou třetí brzdové světlo usb v8 vag vag chyby vakuová pumpa varovná svetla vačky ventilakce ventilakcička ventilátor ventilátor chladiče vibrace vif vlnovec vnitřní cirkulace voda vodní pumpa volant volnoběh voltmetr vp44 vrzání vstřik vstřikovací čerpadlo vstřikovače vyhřívání vyhřívání okna vyhřívání sedaček vynechává vypíná vyčištění vzduchový filtr vzduchový podvozek vzměnit váha vzduchu víko ventilů výbojka výfuk výkon výměna výparník vývěva větrák wahler webasto woofer xcarlink xenon zadní světla zamrzání zapalování zapojení zaseklý zatékání zdvihátko ventilu zesilovač zimní pneu zpátečka zrcátka-ovládání zrcátka-stmívání zrcátka-vyhřívání zrcátko ztráta oleje zvedák zvýšení výkonu zámek dveří zámek kufru zámek řazení záruka únik oleje čelní sklo čep černý kouř čerpadlo čerpadlo posilovače čeština čidlo klepání čidlo oleje čidlo otáček čidlo teploty čidlo teploty oleje čištění čištění trysek čištění turba čo treba pozreť pri obliadke čočka řazení řemen řemenice řídící jednotka řízení řízení motoru škrtící klapka škube šíbr žhavení žhavící svíčky žárovky
Témata dle typu motoru (řazeno abecedně)

Přejít na: