Mohl by mi prosím někdo podrobněji vysvětlit, jak fungují uvedené systémy pohonu 4x4? Myslím, že by bylo dobré i pro ostatní dát sem pár technických popisků.
Mně osobně je quattro úplně jasné, stejně jako pohon 4x4 u Subaru, je to tam napevno a stále ( pokud není motor napříč u Audi = Haldex )
Z TechWiki jsem se dozvěděl, že 4Matic je pohon jedné nápravy ( nejspíše zadní ) a v případě potřeby připojení 2. nápravy. Tím pádem je to Haldex, ať už podobným nebo jiným způsobem... Prodejce mi ale řekl, že u nového S je již ten pohon také uzavřený v poměru 60:40, takže jsou stále poháněné obě nápravy. Je to pravda? Jak to tam mají technicky vyřešené?
X-drive by prý také mělo být 60:40, ale je to taky Haldexovina, nebo trvalý pohon 4x4?
U Toyoty jsem taky poslední dobou viděl informaci, že se jedná o trvalý pohon 4x4.
Můžete nám tady prosím všichni, co o tom víte všechno vysvětlit, jaké všechny možné systémy pohonu 4x4 existují u jakých značek se používají a případně od jakých roků?
Hledal jsem to několik dní, ale informace na netu se občas liší.
kvatráček: BMW 5 predchozi generace pouzivalo xDrive nebo meli pred tim nejaky jiny system? Ptz predchozi 5er BMW melo stoprocentne jen zadek a az v pripade prokluzu se pripojil predek
sTeblo: Tak to předchozí BMW řady 5 myslíš asi E39. Ta v provedení xdrive není. I když E34 byla. Momentální E60 má stálý pohon Xdrive.
Lukýno A6: Tak s tím vysvětlením u kterých značek se používá systém pohonu kol 4x4, to bychom tady byli na dlouho! Skoro každá automobilka. Vždy se to jmenuje jinak. Vše podstatné už řekl kvatráček:, takže není skoro co dodat.
Je mi jasný, že video quattro vs. xdrive je nesmysl, protože nemůže proklouznout zadek, když jsou obě nápravy poháněný trvale.
Ale v čem je tedy ve skutečnosti výhodou quattro vs. xdrive, jestliže je xdrive nejinteligentnější systém pohonu 4x4?
Mohl by tu někdo přidat trochu technických detailů? Čím je zajištěný trvalý pohon u BMW a 4MATIC, když přes Torsen ( torque sensitive ) to má Audi.... ?
Stará A6 do r 2004 měla poměr 50:50, což já osobně vidím jako výhodu, nová to má 60:40 to udělali pouhým převodem ( větší kolo na menší )? Neztrácí tím quattro na efektivitě?
4matic je u jakýkoli třídy Mercedesu stejný systém?
Je mi jasný, že video quattro vs. xdrive je nesmysl, protože nemůže proklouznout zadek, když jsou obě nápravy poháněný trvale.
Ale může proklouznout! Než jsem pochopil princip Q tak jsem myslel že mám poruchu, ale vem Q a jednu napravu hod na kluzký povrch nebo do válců a jednu nechej na tvrdem, a pomalu se rozjed.....bude ti brát jen ta náprava v kluzkém povrchu, respektive ve válcích....až to trochu oroštuješ, Torsen se tzv. samosvorně uzavře a vyjedeš.....už chápeš
Ale může proklouznout! Než jsem pochopil princip Q tak jsem myslel že mám poruchu, ale vem Q a jednu napravu hod na kluzký povrch nebo do válců a jednu nechej na tvrdem, a pomalu se rozjed.....bude ti brát jen ta náprava v kluzkém povrchu, respektive ve válcích....až to trochu oroštuješ, Torsen se tzv. samosvorně uzavře a vyjedeš.....už chápeš
V tom případě nerozumím, proč se pořád tolik vyzdvihuje Quattro, když to v první řadě bere na kluzkým povrchu, až pak tam, kde má... ?
Kde má quattro výhodu oproti xdrive?
Subaru by se chovala na válcích stejně jako Audi?
Jinak zatím díky za trpělivost
Naposledy upravil Lukýno A6 dne Ne, 26.04, 2009 12:02, celkově upraveno 1 krát. (0% původního příspěvku)
Lukýno A6:
Diskrétní vs. spojitý charakter reakce. xDrive aspoň v prvních generacích nejdřív nejdřív zjistilo, že je průser a pak ragovalo. Quattro nedovolí, aby k průseru vůbec došlo.
Ale xDrive a 4Matic se stále vyvíjí, stejně jako quattro
[quote="root"]Lukýno A6:
Diskrétní vs. spojitý charakter reakce. xDrive aspoň v prvních generacích nejdřív nejdřív zjistilo, že je průser a pak ragovalo. Quattro nedovolí, aby k průseru vůbec došlo.
Myslím, že když ti při rozjezdu hrabe náprava na kluzkým povrchu, tak je to dost průser. Nebo se to snad děje pouze při rozjezdu? Při vyšší rychlosti se to nestane?
Muž
Registrace: 24.11. 2007
Zaslal: Ne, 26.04, 2009 12:17
Lukýno A6 napsal:
Myslím, že když ti při rozjezdu hrabe náprava na kluzkým povrchu, tak je to dost průser. Nebo se to snad děje pouze při rozjezdu? Při vyšší rychlosti se to nestane?
Já to vidím tak, že čim méně elektroniky, tim lepší zážitek z jízdy... xDrive se lépe rozjede s jedním kolem na ledu, ale v 50km/h rychlosti si průjezd zasněženou zatáčkou užiješ víc v quattru Navíc nedávno jsem zjistil že u quattra už je podobný systém jako je myslím v tom videu o 4maticu - když ti klouže jenom jedno kolo, tak si ho řídící jednotka přibrzdí - tuším že je to EDS...
Muž
Registrace: 24.11. 2007
Zaslal: Ne, 26.04, 2009 12:24
kvatráček napsal:
Mám pocit že "uzavře" je nevhodné slovo, Torsen se sám o sobě nikdy nezamkne, pořád funguje jako diferenciál, akorát té samotné funkci diferenciálu klade odpor pomocí nějakých "neefektivních" převodů. V praxi to znamená, že když máš zadní kola na válcích, tak se pomalu nerozjedeš, protože v té chvíli ti jde na předek sice víc síly než na zadek, ale pořád je to málo, aby tě to vytáhlo z těch válců, stačí přidat (a eště víc roztočit zadní kola ) a ty přední budou mít dost síly...
2 Lukýno A6:
případ s quattrem na válcích je zinscenovaný a v praxi se ti to nikdy nestane. De o to že málokdy se dostaneš do situace, abys měl téměř nulový odpor na obou kolech jedné nápravy. No a kdyžtak stačí sešlápnout plyn, případně se dotknout brzdy a vyjedeš okamžitě.
Já mám a4 quattro a v životě se mi nestalo že bych s tím někde nevyjel
No a co se týče Xdrive(4matic,...) vs. quattro(subaru,...), při rozjezdu na kluzkém povrchu to máš skoro jedno....rozjede se jakýkoliv systém pohonu všech kol včetně haldexu. Rozdíl je spíš třeba v zatáčkách. Quattro neustále pohání všechny kola a jakmile se jedna náprava dostává na méně adhezní povrch plynule mechanicky přechází krouťák na nápravu druhou. A hlavně quattro předchází k tom uaby vůbec jedna náprava uklouzla díky tomu že neustále pohání i nápravu druhou.
No a Xdrive funguje tak, že ti uklouzne jedna náprava, elektronika to z čidel abs zjistí a zareaguje na to a začne předávat krouťák na nápravu druhou.
A ikdyby byl xDrive seberychlejší, tak doba reakce t=(třeba)0,01s je pořád pomalejší než u quattra t=0s.
Muž
Registrace: 10.3. 2008
Zaslal: Ne, 26.04, 2009 21:29
Lukýno A6 napsal:
tzn. že haldex je o třídu níž a začne pracovat až v případě krize, nebo je to vlastně taky stálý pohon, protože neustále hlídá elektronikou?
zjednodušeně: haldex je dvoukolka hlídaná jednotkou ABS. V momentě kdy se jedno kolo na stále poháněné nápravě protočí o cca 1/4 otáčky, tak se díky elektronice připíná druhá náprava.
zjednodušeně: haldex je dvoukolka hlídaná jednotkou ABS. V momentě kdy se jedno kolo na stále poháněné nápravě protočí o cca 1/4 otáčky, tak se díky elektronice připíná druhá náprava.
jsi honzíku hodně pozadu, to byl haldex první generace, dnešní facelift ochcavky a nový superb mají haldex čtvrté generace, a to už je asi bohužel v globálu lepší než quattro a to bohužel píši jako zarytý quattrista.....ale pro mne je a bude quattro vždy NO.1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Neůžete přikládat soubory v tomto fóru. Nemůžete stahovat soubory v tomto fóru.