AK nováček

Muž
Registrace: 14.12. 2010
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 7:53 |
|
Zdravím lidi,
poslední dobou mě nějak trápí moje TT, tak jsem se rozhodl, že se se svým problémem podělím s Vámi. Snad mi nějaký kovaný audiňák poradí.
Nejprve celý příběh:
Během léta mi začalo TTčko blbnout, rozsvítila se mi kontrolka motoru a třeba při prudké akceleraci se jakoby dusilo a nechtělo jet. Zajel jsme tedy na VAG, kde mi zjistili, že je špatná Lambda* sonda za katem. Tak jsme ji vyměnil, chyba zmizla, auto necukalo, ale pořád nejelo tak, jak by mělo (slabý výkon). Tak jsem se rozhodl vyměnit váhu vzduchu. Od té doby auto jede jak vyměněný, krásná akcelerace, zátah, prostě vše OK.
Po pár dnes se mi ale znovu rozsvítila kontrolka motoru. Když jsem stál a čekal s nastartovaným motorem.
Protože jsme si koupil bluetooth ODB, na mobilu jsme si vyjel závady - hodilo mi to P0171, což je chudá směs. Auto jelo pořád stejně. Vymazal jsme chybu a jezdil dál. Zase asi po týdnu při stejném režimu se mi rozsvítila kontrolka motoru a hodilo mi to P0138, což je chyba na lambdě. Myslel jsem si, že to bude ta první Lambda*, kterou jsem ještě neměnil a že to může být zdrojem i předchozí chyby.
Jenže teď jsem se díval, že P0138 je zase ta Lambda* za katem, kterou jsem už ale měnil - samozřejmě jsme měnil za BOSCH.
A teď babo raď. Můžou spolu obě závady souviset??? Může být špatná O2 sonda před katem a ta ovlivňuje sondu za katem, která hází pak chybu???
Teď se mi po vymazání střídavě objevují obě popsané chyby, ne hned po nastartování, ale po pár dnech.
Díky všem erudovaným za rady.
S pozdravem
Aleš KDR
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 7:53 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
audiklub Servisman
Muž
Registrace: 4.12. 2007
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:01 |
|
Se mi moc nezda ze by takhle rychle odesla a hazela sporadicky chyby.Ale mozne je vsechno, rozblije se i nova vec. Zajed nekam, kde maji osciloskop, at Ti obe lambady zmeri.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:06 |
|
Díky Vlasto, asi to budu muset udělat, nechce se mi pokusně kupovat ta první Lambda* sonda, když to ní vůbec nemusí být.
|
|
|
|
|
|
|
|
audiklub Servisman
Muž
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:12 |
|
No pokus-omyl je taky cesta...sice nejdrazsi a s velmi nejistym vysledkem, ale je.
U toho mereni je blby, ze v momente kdy tam budes, muze se Lambda* chovat tak, jak ma. U tehle sporadickych chyb je nejhorsi nasimulovat zavadu, aby jsi mohl po mereni se 100% uspesnosti rici: je to tohle a tohle....
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:18 |
|
Vlasta:...aha...to máš recht....jestli se mi to stane jednou za týden, no tak to bych se taky nemusel dočkat...
No uvidím, zase tak drahá ta první sonda není...
Čistě hypoteticky, kdyby byla vadná první sonda a dala špatný info jednotce o kyslíku, mohla by ta jednotka mylně zareagovat tak, že by to "chytla" až ta druhá o2 sonda za katem??? Ta chyba ve přesně "napětí vyšší než 999 mV po více než 2 minutách".
Nevím jak ty sondy přesně fungují v souvztažnosti s ECU*...tak jen přemýšlím nahlas....
|
|
|
|
|
|
|
|
audiklub Servisman
Muž
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:42 |
|
Ta prvni je regulacni (ta upravuje smes) ta za katem, je diagnosticka-ta kontroluje zda ta prvni reguluje jak ma. Pokud je ta pred katem v haji, nemuze spravne rj. nastavit pomer paliva a vzduchu v optimalnim pomeru. Takze v jednu chvili muze byt smes chuda, v dalsim zas naopak-bohata. V drtive vetsine pripadu odejde jako prvni ta regulacni - tj ta, co je pred katem.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Registrace: 24.10. 2008
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:50 |
|
KDR: teoreticky může být v háji Katalyzátor*, proto máš problém s lambdou za a ne před katalyzátorem ... řídící jednotka porovnává rozdíl signálů z obou sond, detaily ale neznám, mám TT 99 a to má lambdu jen "před"
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:53 |
|
Frostik:....hmmm....teoreticky i to je možný...
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:53 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:56 |
|
Vlasta:....ááááha...tak to by mohlo bejt ono.
První Lambda* může být chybná, proto to udělá tu chybu "příliš chudá směs"...a druhá to vyhodnotí...
Asi to risknu a vezmu tu první lambdu....to, že by po pár 500 km odešla BOSCH nová sonda za katem, se mi moc nezdá...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 8:58 |
|
Vlasta:..jo...ještě jedna podstatná věc: po výměně váhy vzduchu se mi snížila pěkně spotřeba....průměr 8,5 l/100 km je u tohodle motoru myslím OK.
Teď ale co to hází ty chyby to bere tak o litr víc...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Registrace: 26.10. 2008
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 9:27 |
|
8,5L sa mne este nepodarilo nikdy neva je to na hrane ja som isiel najmenej za 9l ale to som isiel ako v perinke pomaly... u teba uz toho vela nieje jedien vymenit aj tu prvu ked si uz aj zadnu dal novu takze vymen a uvidis
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 10.01, 2012 9:58 |
|
GGTT:...já když jedu klidnou nohou "po placaté krajině", tak se dostávám pod 8 litrů...
Tuto spotřebu (8.5 l) má manželka.....s TT jezdí každý den do práce...
...teď se jí to olitr zvedlo...
JJ, objednám tu první sondu a uvidím...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: St, 29.02, 2012 12:17 |
|
Zapomněl jsem shrnout můj problém....
Už to mám vyměněný....koupil jsme novou první O2 sondu (před katem)...
...taky jsme měnil termostat....
Proč to píšu...
Pro výměnu termostatu je nutné sundat svody sání.....a tam jsme to našli!!!
Byla upadená hadička na podtlak, která spojuje sání s regulátorem tlaku paliva!!! Což vypadá, že by mohlá být příčina výše uvedených chyb!!!
Dal jsme hadičku novou, samozřejmě když už jsem koupil O2 sondu tak jsme ji vyměnil taky a je po problémech...
Neříkám teda na 100procent, že to bylo jen tou hadičkou, ale je to velká pravděpodobnost...
Píšu to tady proto, aby ostatní, kterým tyto chyby taky vyskočí, prověřili ještě tuto možnou příčinu, která stojí řádově desetikoruny, a nemuseli kupovat Lambda* sondu za dva litry... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|