Muž
Registrace: 24.2. 2007
Zaslal: Út, 22.11, 2011 21:22
Než se pustím do akcí, tak to s vámi proberu Už jsem to probíral s Pavlem (Sniperem). Nějaké rady dal, takže jen jestli někdo neřešil něco podobného.
Problém je, že volnoběh, když je auto studený, tak drží kolem 1300. S postupným ohříváním klesá, až se dostane někam k 1000 ot/min. A pak to začne. Začne kolísat (viz bideo). Kolísání je nepravidelné. Lítá nahoru a dolů, někdy na vyšší úrovni chvilku zůstane, jindy zase drží dole.
Tento problém se občas projevoval i dřív. Pak jsem vyměnil želvu a byl chvilku klid.
Poté jsem vyměnil teplotní čidla (použita, ale měly by být funkční), lambdu (nová), vzduchový (nový) filtr. A pak to začalo dělat. Jinak to jede normálně, jde to pěkně, asi to ani nežere.
mě teď v zimě taky houpe volnoběh, asi zatuhne volnoběžnej ventil, dokud se aspoň trošku neohřeje, tak má tendenci chcípat, je cítit, že si prostě přidává pomalejc a nestíhá to. po 500 metrech už se udrží, po zahřátí jede normálně. Já bych zkusil ten ventil volnoběhu, jestli máš možnost vyzkoušet jinej.
Dave_S2: Po odpojení volnoběžného ventilu by se měly otáčky pouze zvýšit, ale neměly by začít kolísat. Netahá ti za to ten Tempomat*?
Chtělo by to zkouknout nastavení váhy vzduchu, protože pokud je ten kotouč křivý, nebo blbě seřízen, může to dost ovlivňovat. Je to spíše pro znalce systému, aby prošel veškeré nastavení a provedl resumé...
Muž
Registrace: 29.10. 2010
Zaslal: St, 23.11, 2011 21:13
Ja nemam problemy z otackami ale ked som to odpojil tak po chvili zacali kolisat ..aj ked je pravda ze na volnobehu mam nizke otacky ale je mozne ze mi blbne aj otackomer pretoze su snim problemy niekedy..
maczaCZ: Otáčky po odpojení volnoběžného ventilu nemůžou kolísat, protože ten ventil se otevře a není ničím regulován. Pokud je vše v pořádku, nikde si motor nepřisává, tak nemůže kolísat volnoběh !!! Volnoběžný ventil je jen By-pass ( obtok ) škrtící klapky sloužící k tomu, aby vyrovnával jednotlivá zatížení motoru a udržel volnoběh konstantní.
S trochou nadsázky se dá říct, že tam vůbec nemusí být...
Ano ano, volnoběžný ventil tam ůbec nemusí být, respektive se dá nahradit čímkoli, na čem nastavíš průtok vzduchu manuálně napevno a to tak, aby se udržel volnoběh za studena a po ohřátí nebyl zbytečně vysokej. Osobně už mám vymyšlený řešení, pro případ, že ventil umře, a to takový, že bych přepínal solenoidem 2 cesty vzduchu, jednu otevřenější pro studenej motor a jednu přiškrcenější pro ohřátej motor a to buď ručně, nebo teplotním spínačem automaticky. Jednoduchý jako facka, stačí vědět něco o tom, jak to v tomhle motoru funguje a mít přehled v elektropneumatice. Potom si vzduch pošleš presně tam, kam potřebuješ a kdy potřebuješ.
Ještě jedna poznámka, vím, že je víc druhů volnoběžnejch ventilů, vy tvrdíte, že se po odpojení zvedne volnoběh, mě naopak trochu klesl, někam mezi 500-600, už si to přesně nepamatuju, každopádně přestal kolísat, protože přestal být regulován. To dá rozum. To maj ty různý ventily obrácenou logiku otevírání? Že jeden je bez napětí otevrěnej a druhej zařenej? Nebo je nějakej regulovanej jako servomotorek a když se odpojí, zůstane tak, jak zrovna byl? Můj vypadá, že se po odpojení zavře.
Jestli někomu z vás kolísá dál, viděl bych závadu někde jinde než ve ventilu volnoběhu, je jasné, že když to kolísá bez něj, tak to způsobuje něco jinýho, neříkám, že je tím automaticky OK, ale i kdyby nebyl, je tam ještě minimálně jeden další bug. Netěsnost, Lambda*, nějaký teplotní čidlo... je toho dost.
Muž
Registrace: 29.10. 2010
Zaslal: Čt, 24.11, 2011 11:41
Ja som mal dlho problem s tym ze motor na volnobehu isiel nepravidelne hlave uz po zohriati sa triasol a isiel velmi zle az nedavno som zistil ze som mal prasknutu hadicu ktora sa napaja na ten ventil a ide do bloku pod sanie..teraz uz je to v poriadku..
Satan Coupe: Přesně tak, jsou dva základní typy: 2 a tří kontaktové. Dvou je klasický ventil otevřeno/zavřeno s tím, že přesný průtok udržuje ŘJ pomocí napětí do ventilu a tlačná pružina působí opačně, tří kontaktový funguje jako servo a více se sere... No a aby to nebylo jednoduché, tak je i několik typů v dané skupině. Ono je totiž taky rozdíl, jestli má škrtící klapka mechanický obtokový šroub na seřízení volnoběhu a volnoběžný ventil jen doregulovává volnoběh, nebo šroub není a vše řeší volnoběžný ventil...
Většinou mají volnoběžné ventily taky svůj mech. doraz, který se dá seřizovat.
No a pak už jen stačí dát příslušný poťák na palubku a regulovat si volnoběh jeho pomocí, ale já jsem v zásadě proti jakémukoliv bastlení, mám rád originál funkce...
Muž
Registrace: 24.2. 2007
Zaslal: So, 21.01, 2012 16:14
tak jsem se na to díval.
Ventil jsem vytáhl. Chodil krásně. Po montáži zpět žádná změna
Ale zjistil jsem, kdy to přestane houpat. Sice zůstane ten volnoběh vysoký, ale už alespoň drží. Ten díl je číslo 034133482 a dle ETKY je to tlakový ovladač. Je umístěný na vstřikovací hlavě při pohledu zepředu.
A nebude to zaneseny volaky stek Lebo ja riešim podobny problem na mojej 100 ,pri naštartovani za studena ide krassne ma 1500 otačiek ,ale po 2-3min.začne kolisat volnobeh medzi 1100-900 ,ale to iba do 60 stupnov potom je všetko OK drži si okolo 900 otačok,ale viem že ked som to skladal tak jeden strek bol taky horši daval menej maliva ako druhy.....
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Neůžete přikládat soubory v tomto fóru. Nemůžete stahovat soubory v tomto fóru.