AK nováček

Registrace: 14.3. 2011
|
Zaslal: Po, 21.11, 2011 0:48 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Po, 21.11, 2011 0:48 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

|
Zaslal: Po, 21.11, 2011 1:08 |
|
ešte jedna otázočka, môžu vykuchané katalyzátory spôsobovať biely dym z výfukov na voľnobehu? (nech je motor zohriaty akokoľvek a teplota takmer tiež akákoľvek, ide na voľnobehu z výfukov biely dym), vďaka
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
Registrace: 14.1. 2011
|
Zaslal: Po, 21.11, 2011 4:43 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

|
Zaslal: Po, 21.11, 2011 7:47 |
|
to som nepostrehol, že by bralo. Keby áno, tak čo to môže byť? Je tam šanca, že nebudú presne nastavené rozvody, alebo to by robilo viac problémov? ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
Registrace: 16.8. 2011
|
Zaslal: Po, 21.11, 2011 23:47 |
|
To, že sa parí z výfuku neustále voda značí na 90% odídené tesnenie pod hlavou.V mojom prípade sa katy rozpadli a následne vykuchali, ale ten momentálny zvuk je otrasný. Na konci výfuku mi pravidelne kondenzuje voda s olejom a mám zvýšenú spotrebu oleja.
S tými katmi som bol v špecializovanom servise ABA v Bernolákove, kde mi povedali, že univerzálne katy nieje problém navariť, stálo by to dokopy cca 250€, lenže do katu je vložená Lambda*. Preto by trebalo zohnať katy, kde je závit na nasadenie lambdy, poprípade tú lambdu umiestniť pred Katalyzátor* (rozumej kopa zvárania, dopasovania a roboty okolo toho). Taktiež mi poradili, že by som mohol pohľadať použité katy z audi a6 alebo a8, nakoľko aj tie sa robili s motorom ASN.
Nakoľko pri manuálnej prevodovke mal motor ASN ešte aj predkaty, tak je to ešte komplikovanejšie v mojom prípade, preto rozmýšľam, že predkaty sa nahradia vlnovcami alebo lešenárskou trubkou, aby tam výfukové plyny zbytočne necirkulovali. Ty našťastie tento problém nemáš, nakoľko s Tiptronicom boli na výfuku len dva katy.
Rozvody to v tvojom prípade nebudú, nakoľko by ti motor išiel nepravidelne, nemal by si výkon, kontrolka elektroniky motora by ti neustále blikala, a aj diagnostika by ti to ukázala. Keď vyriešiš katy, tak by bolo vhodné vymeniť aspoň riadiace lambdy, nakoľko už budú opotrebené a pokiaľ sú dlho vystavené vodným parám, tak zoxidujú a neukazujú presne, čo v konečnom dôsledku zvýši spotrebu.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Po, 21.11, 2011 23:57 |
|
Počul, že vraj firma profituning vie odstrániť kontrolu katalyzátorov softvérovo, tzn, že softvérovo odpojí zadné lambdy a kontrolka motora zhasne.
Inak čo sa týka toho tesnenia hlavy, tak jedno stojí v autokelly takmer 200€ a to je strašne moc, ak počítam, že by som rovno vymenil obe strany + práca servisu. Viem si ale objednať z USA tesnenie pod hlavu, ktoré by ma vyšlo na 40€/kus + poštovné, lenže je to na motor AVK, ktorý sa do USA dodával. V autokelly píšu, že to tesnenie je na ASN a AVK rovnaké, preto by som sa chcel spýtať, či niekto neviete zistiť, či je tesnenie pod hlavu u motorov ASN a AVK rovnaké alebo nie.
P.S.: Inak nežere ti to auto nadmerne olej? Tzn cca 1l/1000km alebo podobne? Lebo mne sa katy najprv zaniesli olejom a pomaly rozpadli, preto som musel vykuchať.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 22.11, 2011 0:01 |
|
No a som si spomenul, že v Modre je firma AMA, ktorá sa špecializuje na výrobu výfukov na mieru. Tento týždeň sa tam idem opýtať, či nevedia ako vyriešiť ten problém s katalyzátormi a umiestnením lambdy. Dám vedieť, ako som dopadol.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

|
Zaslal: Út, 22.11, 2011 0:03 |
|
ďakujem za info.
no a práveže mám aj ja 2 katalyzátory na jednej strany, jeden malý, predkatalyzátor a druhý štandardný veľký. Stalo sa mi to, čo nejednému z fora, rozpadol sa malý, zapchal aj veľký a auto nešlo.
Všetky problémy vznikli, keď mi pripchalo jeden kanálik na mazanie vačky a zodralo mi ju (jednu). Potom sa zosypalo všetko za tým, tj Lambda*, katy a teraz tá biela para z výfukov. Momentálne som bez katalyzátorov, ale ten zvuk je fakt zlý, rád by som to nejako vyriešil. Ale rozmýšľam, asi 2x (za 10tis km) sa mi stalo, že mi pri predbiehaní začala blikať kontrolka motora, obmedzilo výkon, na diagnostike to ukázalo vynechanie zapaľovania 2. radu valcov, niekedy aj prvého. Môže to byť aj tým, že keď mi to mechanik vykuchal, nechal tam celé prázdne katalyzátory (resp obaly) a v nich cirkuluje vzduch a sem tam to urobí problémy so zapaľovaním? Stále sa mi nedarí nájsť schopného a cenovo prijateľného mechanika, ktorý by sa do toho trošku viac vyznal 
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Út, 22.11, 2011 0:03 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

|
Zaslal: Út, 22.11, 2011 0:06 |
|
a nadmernú spotrebu oleja nemám, dolieval som olej 3x, akurát v trochu divných intervaloch, že napr 7tis km nič, potom si vypýta, dolejem pol litra, o dva dni znova pol litra (zrazu ho je zas menej) a potom mám zas dajme tomu 5tis km pokoj.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
Registrace: 14.1. 2011
|
Zaslal: Út, 22.11, 2011 0:23 |
|
Odbloknut to vedia aj ini
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 22.11, 2011 0:52 |
|
No to, že mi niekedy pri predbiehaní, alebo prudkej akcelerácii začne blikať kontrolka motora, to sa mi stáva tiež. Na diagnostike píše, že 2há rada valcu vynechavani zapalovani - sporadická. Môže to byť aj cievkami zapaľovania, i keď predchádzajúci majiteľ vravel, že ich menil, ale jedna stojí 50€ a pred predajom investovať 300€ do auta sa mi nejako nezda. Inak pokiaľ chceš šikovného mechanika, tak odporúčam autoservis Flexia. Nachádza sa na starej vajnorskej v BA, kúsok od predajne autokelly. Robí mi tam kamoš a fakt sa vyzná. On mi vie vyriešiť katy a lambdy za 400€, lenže akosi prednejšie musím vyriešiť tú spotrebu oleja, inak by som nehľadal lacnejšiu alternatívu.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 22.11, 2011 1:15 |
|
Toto som našiel na googli. Je to z veľkej británie a cena za keramický je do 200€ aj s DPH, len aká kvalita, značka? A či to posielajú v rámci EU?
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

|
Zaslal: Út, 22.11, 2011 12:02 |
|
no som zvedavý, ako to nakoniec poriešim, lebo rád by som to dal do super stavu, len je to finančne náročnejšie 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Registrace: 11.7. 2009
|
Zaslal: Ne, 19.02, 2012 13:33 |
|
Takze k veci....
Som na konci celej kalvarie katmi lambdami a cievkami a to vsetko so sebou suvisy.
Pekne postupne.
Ked diagnostika pisa, ze Katy su KO, tak su. Na 90% to plati.
Aj Automat aj manual maju dve katalyzatory. Je aj predkat aj velky kat. Predkat je vyhrievany a je kontrolovany lambdami. Velke katy nie su kontrolovane, kedze lambdy sa nachadzaju este pred nimi.
Rozdiel medzi katmi manual a automat je rozmer katov. KEdze automat zabere viac priestoru, rozmery katov musia byt mensie a su aj drahsie.
Najprv sa rozpadaju predkaty a casto im prraskne aj obal. MNe sa stalo oba. Aktualne mam predkaty vonku s prazdnou vlozkou a a katy na lavej strane mrtve. Najlecnejsie riesenie:
Kedze prazdne puzdro predkatov robi zlu cirkulaciu a pri spatnom tlaku neprijemne veci, treba to robit nasledovne.
Komplet nove potrubie bez predkatov, pruzny diel treba dat pred velke katy a a potom velky kat. Pozor pri automate na rozmer katov. V tomto pripade ale musite odstavit Lambda* kontrolu v RJ. Ja to mam urobene. Odvtedy mam nizsiu spotrebu.
Uplne original riesenie je dat tam nove kat. potrubie s pred a velkymi katmi. Na manual to stoji cca.500 na obe strany a na automat je to az 900-1000€. Na e-bay su to celkom kvalitne.
Moje odporucanie. Nove potrubie bez predkatov, dat nove katy, univerzalne, alebo sportove, alebo nejake V6 katy okolo 3.0 obsahu z koncernu. Napr. 3.2 FSI* alebo 2,8 V6 a odstavit lambdy.
Cievky:
Ked vypisuje vynechavanie zapalovanie, tak to nie su katy, halvne ked uz predkaty ani nie su. Cievky na tom aute odchadzaju pravidlene a niektore nove origo cievky su od vyroby vadne, ako sa to preukazalo aj u mna. Aktualne mam vymenne vsetky cievky a problemy s trhanim a vynechavanim vykonu su prec. KEd vam to n ehadze iskru ani nezapaluje, to potom zatazi aj katy a preto odchadzaju. Zial jedina choroba tych motorv.
Co sa tyka bieleho dymu. KEd ten dym je biely a nie sivy a okamzite rozplynie tak to je kondenz. A4 3.0 ma hrube kovove vyfukove potrubie, kym sa to cele vyhreje a vypari to potrbuje cas. Aj mne to robi no po 5-10 km uz to nie je a poznamenal som to len v zime. Keby nieco, tak mi napiste na slovenskom audi-klube. Nick je tiez M@te.
|
|
|
|
|
|
|
|
|