AK fanda

Muž
Registrace: 10.12. 2009
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 9:42 |
|
Kluci, naši mají na autě na zimákách pneumatiky Goodyear Ultra Grip Performance 2 RunFlat 205/55 R16 a zjistili jsme, že zboku se jedna pneumatika vyboulila. Sice za jizdy to nepoznat, ale vzhledem že je tam boule a člověk neví, co může udělat, tak bych to chtěl nějak pořešit.
1. Je možnost opravy takovéhle boule i u RanFlat-u? (u normální pneu se to dělá přelepením a navulkanizovaním větší záplatou)
2. Když by se musela vyměnit, tak tenhle typ pneu se bude hledat asi těžko, teď už je Utra Grip 7 až 8 (ale ty se neprodávaj v runflatu).
Byl by problém, kdyby se na zadní nápravu dali nové pneu bez run flatu a na přední zůstali s ranflatem? (P.S. je to na BMW 3)
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 9:42 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Registrace: 9.10. 2006
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 9:56 |
|
Opravovat ani omylem. U runfaltu by se neměl opravovat ani běžný defekt na běhounu, natož boule na straně.
Sehnat novou rft gumu, nebo dát všechny 4 nový. Mít na předku rft a na zadku normál mi přijde padlé na hlavu, ale v česku je asi možné všechno.
No hergot, to maj E90 a nemaj na nový gumy v 16"? Nechci radši vědět, jak se to auto servisuje... No offence.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 10:04 |
|
Kratz: Tak neříkám, že by neměli, kdyby bylo třeba, ale proč kupovat všechny gumy nový, když staré jsou ještě dobré, mají 6 mmm... Když nezbyde jiná možnost, budou muset, ale zas proč zbytečně, 400 eur se dá využít i na něco jiného... 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Registrace: 9.10. 2006
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 10:16 |
|
Michal.K: Tak zkusit sehnat tu gumu. Třeba na ebay a nechat si jí poslat, když už není v katalogu... Nebo koupit 2 nové RFT na jednu nápravu.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 10:24 |
|
Kratz: Tak oni se sehnat ještě dají, ale mám obavu, aby to nebyly nějaké staré "uloženky".
No určitě bych pak ale kupoval 2 na celou nápravu. Ale ty Goodyeary 7-8 jsem zatím s RF nenašel.
Ako mně je úplně jedno, zda je pneu RF nebo ne, letní jsme dávali non RF a má tam opravnou sadu, ale jde mi o to, že non RF aby nezměnila charakteristiku podvozku a nedělalo to podobné kraviny, jako když dáš zimní jen na jednu nápravu...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Registrace: 25.8. 2009
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 13:54 |
|
| Kratz napsal: | | Opravovat ani omylem. U runfaltu by se neměl opravovat ani běžný defekt na běhounu, natož boule na straně. |
mi jako chces namluvit ze kdyz pichnu RFT gumu ze mam rovnou objednat sadu ctyr?
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Registrace: 5.6. 2008
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 19:03 |
|
| Goodyear - Příručka pro pneuservisy napsal: | OPRAVA PNEUMATIK DUNLOP NEBO GOODYEAR RUNONFLAT
Pokud není v uživatelské příručce výrobce vozidla stanoveno jinak, může být pneumatika Goodyear nebo
Dunlop RunOnFlat opravena kvalifikovaným mechanikem po důkladné prohlídce a analýze její historie.
V případě nějakých pochyb by pneumatika neměla být opravena. Profesionální opravna je v každém
případě odpovědná za provedenou opravu.
Společnost Goodyear Dunlop nepodporuje opravy pneumatik v těchto případech:
• jestliže opravy jsou nutné vně běhounu.
• jestliže je bočnice poškozena uvnitř nebo vně pneumatiky ostrým předmětem: toto poškození by mohlo
poškodit podpůrnou vložku a tím podstatně snížit vzdálenost dojetí RunOnFlat nebo jinak snížit životnost
pneumatiky.
• jestliže byla pneumatika provozována při nízkém nebo nulovém tlaku (s aktivní výstražným systémem) na
dlouhé vzdálenosti nebo při příliš vysoké rychlosti. To lze identifikovat prostřednictví zpětné vazby od
řidiče, zjištěným opotřebením na vnějším rameni pneumatiky nebo horní bočnice, poškozením těsnicí
pryže nebo hrubým zevnějškem.
• jestliže jde o takové poškození, které by bránilo opravě standardní pneumatice.
VÝMĚNA PNEUMATIKY RUNONFLAT
Jestliže je výměna nutná, musí se použít pneumatika RunOnFlat stejného typu, rozměru a popisu, aby
se udržela zvýšená mobilita vozidla.
KOMBINACE RUNONFLAT A BĚŽNÝCH PNEUMATIK
Kombinace RunOnFlat a běžných pneumatik na jednom vozidle se důrazně nedoporučuje. |
Takže běžná praxe - defekty na běhounu opravit lze, u pneu s rychlostním indexem V a vyšším ale pouze do průměru defektu 4 mm, u Y není doporučeno opravovat vůbec. A konečně odpověď na Michalovu otázku: ne, boční defekty (tím se rozumí i "boule") na RTF pneu opravovat nelze (tedy přesněji - není to jejich výrobci dovoleno).
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Registrace: 25.8. 2009
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 20:36 |
|
nechapu teda vyhodu techto pneu... za vyssi porizovaci cenu mi hrozi ze budu muset pri pripadnem defektu kupovat dalsi dve?
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 20:36 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Registrace: 12.11. 2008
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 20:42 |
|
Povedal by som ze jedine co sa moze stratit, je jej schopnost niest auto v pripade straty tlaku. Takze opravou maximalne strati runflat vlastnost. A z logiky veci ked budu na jednej naprave runflaty a na druhej nie sa nema moc co stat, kym si clovek na tych obycajnych ustrazi tlak (ale to aj v pripade vsetkych obycajnych, ze  ) Samozrejme nehorovim o masivnych poskodeniach zahrnajucich nosne casti.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 1.3. 2008
|
Zaslal: Po, 24.10, 2011 22:51 |
|
Michal.K: Pokud má opravnou sadu,tak se nonRF neboj.
Ještě budou vaší rádi,že je Báwo komfortnější.
Samozřejmě pokud poškodí pneu více,než zvládne opravná sada,bude muset volat servis.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

|
Zaslal: Út, 25.10, 2011 10:10 |
|
sanysek:
podle mě je to jen snaha výrobců aut ušetřit za rezervu a prostor pro ni. RTF gumy jsou obecně o dost těžší než běžné, takže pak díky větší neodpružené hmotnosti je horší komfort jízdy a chování auta (tvrdí zákazníci, sám jsem s RTF neměl tu čest). Dobrý na těch gumách je, že v případě drobného defektu na nich můžeš bez problémů doject (doporučuje se snížit cestovní rychlost, ale většina aut se stejně hodí do nouzáku). Daní za to je fakt, že po tom dojezdu to většinou guma s defektem stejně nerozdejchá a musí se měnit...
Ohledně názorů, co se musí nebo ne, předkládám pouze informace a doporučení od výrobce pneu - taky si můžete dát do auta minerální olej, i když výrobce doporučuje plnou syntetiku - to už je každýho věc...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Út, 25.10, 2011 10:24 |
|
Ale mě spíš jde o to, jak by se to chovalo kdyby na jedné nápravě byli RF a na druhé ne.
A taky je otázka, zda si toho bubnu všímat... I kdyby to náhodou prasklo, tak RF by stále měl být schopný jízdy a teoreticky by nemusela nastat nebezpečná situace, jako když bouchne normální guma, ne?
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

Registrace: 2.2. 2008
|
Zaslal: Út, 25.10, 2011 10:45 |
|
Prostě blbě. Dojezdovky mají jinou konstrukci, než běžný gumy, chovají se jinak, takže nekombinovat!
A vzhledem k tomu, že máte bublinu na bočnici RF, která po defektu drží gumu v tvaru = problém. Zahodit.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Registrace: 10.10. 2007
|
Zaslal: Út, 25.10, 2011 11:35 |
|
s runflat je jízdá o hodně tvrdší,bez RF je to lepší.To jsou moje poznatky z BMW118d s M-packetem
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

|
Zaslal: Út, 25.10, 2011 13:03 |
|
Michal.K: Jak už ti psal valmet, boule na boku RTF gumy znamená poškození toho, co z ní RTF gumu dělá. Boule je odtržená guma od kordu (obrubník, díra, zmetek?), v tom místě asi stejnej efekt, jako bys tam měl nechráněnou duši. Otázka nezní, jestli to vydrží, ale kdy to praskne. Na autě ta guma nemá co dělat, až to praskne, je velká pravděpodobnost, že na ní už nikam nedojedeš (je poškozená nosná boční vrstva). Za mě jedině ihned vyměnit...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 1.3. 2008
|
Zaslal: Út, 25.10, 2011 21:48 |
|
Michal.K: Pokud budeš mít RF na jedné nápravě, a non RF na druhé,na jízdních vlastnostech to nepoznáš.
Rozhodně ne negativně.
Non RF mají lepší jizdní vlastnosti,komfort,hmotnost,cenu.
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Út, 25.10, 2011 21:48 |
|