AK allstar

Registrace: 4.10. 2007
|
Zaslal: St, 31.12, 2008 1:15 |
|
Juuu tady se to rozjelo
Aku může explodovat, jeden známý co provozoval elektromobil mi to živě vyprávěl, very funny story ...
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: St, 31.12, 2008 1:15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 10.3. 2008
|
Zaslal: St, 31.12, 2008 8:01 |
|
Taky jsem nabíjel, vedle toho svařoval a bum, baterka byla po celé místnosti. To už je dávno.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

Muž
Registrace: 7.9. 2007
|
Zaslal: St, 31.12, 2008 11:34 |
|
| Milos1 napsal: | Mno nie som nazoru, ze je to o slovickareni, som ti poukazal na vyjadrenia, v ktorych sa jednoznacne mylis. A celkovy efekt je v tom, ci staci tych 50 km. A tom nechcem presvedcit teba, a uz sa vonkoncom nechcem s nikym hadat. Lenze od zaciatku ma tvoja teoria jaksi diery.
Gratulujem k dosiahnutej odbornej praxi. Len neviem, ci je to meradlom v tom, kde je pravda.
Takze podme dalej myslis ze toto vyjadrenie je koser?
| Citace: | A to, že jsem psal, že maximální proud je 1/10 nominálního proudu v Ah, tak tento udaj je udáván všemi výrobci.
|
Ono vyrobci uvadzaju ze ked je akku vybite pod 11,6 V, je "VHODNE" ho nabijat 1/20 kapacity, kvoli odburaniu onych "usadenin" z dosiek.
Ale to v aute jaksi nie je mozne, auto nepozna nabijaci prud 1/10, ani 1/20 kapacity. Mno a ja cely cas pisem o beznych, relativne zdravych akku a nie o technikach, ako ozdravit odidene akkumulatory.
Mas dojem, ze ta aj teraz chytam za slovicka? |
Znáš tvrzení, že: když dva dělají totéž, není no totéž. Tohle je opravdu jen slovíčkaření. Ty díry jsem si myslel, že doplníme a jak je vidět, tak se tu jen hádáme. Myslím, že tomu rozumíme stejně. Jen jsem si myslel, že to tady laicky rozvedeme. Bohužel cokoliv napíšu, opět je špatně. Fakt mě nebaví citovat skripta nebo odbornou literaturu, na to fakt nemám čas ani náladu.
V autě to funguje podobně jako když připojím akumulátor na nabíječku. U nabíječky samozřejmě záleží na tvrdosti zdroje a řídící elektronice.
No a teď se zeptám: Je dobíjecí proud závislý na vnitřního odporu akumulátoru a stavu akumulátoru? Zkus si to někdy změřit a udělat si graf, ať se tu věčně nedohadujeme.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Registrace: 5.12. 2007
|
Zaslal: St, 31.12, 2008 13:51 |
|
Mno auto je ale fest "tvrda nabijacka". Najslabsi altik pri vypnutych spotrebicoch da v poho 40A.
Ano, je. Teda + este napatie, ktore nan privedies.
Ja to stale beriem ako diskusiu a len dufam, ze pre niektorych prinosnu. Petan to slovickarenie vyvrcholi zasadnym rozdielom a to je 50km. Ak pracujes v elektronike uz dlhsie, vies velmi dobre ze navonok vypadajuci detail, (slovickarenie) ma zial v praxi uplne iny rozmer.
honzabas bolo by fajn, keby sa tu niekto ozval a ozrejmil preco sa to stalo. Poznam pripad, ked zhoreli v chate dve deti, vdaka vybuchu akku.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

|
Zaslal: St, 31.12, 2008 13:59 |
|
Apsv myslel som ze su to vodikove plyny, ale terazky fakt neviem mechanizmus ich vzniku.
Napatie nad vyrobcom deklarovanych (14.4) sposobuje plynovanie. Ze je vedlajsim efektom aj desulf.... to je ina. Ak mas akku na 14.4 V a neberie uz ziaden prud (a samo sa nebavime o odidenych akku) mas nabite. Mno a 60min x 40A mas 40Ah naboja. Nebavime sa o vybirom akku pod 11.6V tym auto nenastartujes a vyzaduje samostatnu opateru. Je jasne ze takyto akku musis opatrne (1/10 - 1/20 kapacity) nabit.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Registrace: 5.10. 2006
|
Zaslal: St, 31.12, 2008 17:43 |
|
Mechanizmus jejich vzniku je celkem jasný, protože teoretická poučka o napětí a "vaření" neplatí zas tak doslova. V případě, jehož důsledky jsem viděl já svojí roli hrálo jednoznačně tvrdé dobíjení spojené s uvolnováním vodíku a kyslíku a k tomu se přidala nějaká ta jiskříčka od špatně připojených svorek.
Druhá věc je, že pokud se aku zkratuje, začně taky vařit a ta jiskry se tam taky většinou najde.
Plně nabití olověného aku je fakt až 2,8V na článek, což se běžně jinak nepoužívá. Zaprvý by to nemusela zkousnout elektrika v autě, zadruhý by nemohly být bezúdržbový aku, musely by se často dolejvat a navíc to už vyžaduje dohled, protože starší aku se na tohle napětí dostane jen pod velkým proudem a dochází k ohřevu aku i nabíječky, což je cejkem nebezpečné. Nepopírám ale, že pro běžný provoz a dosažení přiměřené životnosti aku to napětí 14,4V stačí.
Další věc, na kterou je třeba brát zřetel, je účinnost nabíjení. Opravdu se nedá říct, že proudem 40A za jednu hodinu dobiju uplně 40 Ah aku. to je naprostá blbost, už při nabíjením 1/10 proudem je třeba min 12 hodin a tato účinnost se se zvyšujícím poměrem zhoršuje. Asi tak... 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

|
Zaslal: St, 31.12, 2008 19:29 |
|
Apsv nikdy som nepisal, ze v aute nabijes akku na 100% kapacity. Iba za aky cas vratis minuty naboj.
Plynovanie je zanedbavana, ale vcelku zaujimava a nebezpecna vec, preto som rad, ze to tu odznelo.
Mno a dalsie, ak bude priestor dolozim meranim. Ak mas k meraniu pristup, zmeraj dake casove priebehy (U aj I) a HOD* to sem. Uz ked sa tato diskusia takto rozbieha, nech to mame dotiahnute do konca.
Tak o plynovani co som nasiel:
pri nabijani: po ukonceni rozkladu siranu olova nastava elektrolyza vody, cim vznika kyslik a vodik. Plynovanie z casti zacina este pred nabitym stavom, po nabiti vsak vsetka energia rozklada vodu.
Podobne je to aj pri vybijani.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Registrace: 5.10. 2006
|
Zaslal: St, 31.12, 2008 20:19 |
|
Průběhy U a I nemá moc cenu měřit, protože tyhle veličiny záleží na stavu baterie, tvrdosti a případné regulaci nabíječe, délce nabíjecích kabelů a spoustě dalších proměnných.
Z praktického pohledu se dá říct, že s postupujícím nabitím aku klesá proud a stoupá napětí, ale protože existuje mnoho různých nabíjecích postupů, jako např se stálým U, nebo I a protože každý aku má jinou úroven samovybíjení tak je veškeré měření leda tak pro..... kočku.
Chemické procesy jsi popsal krásně, je to celkem jasný důkaz, proč se v baterkárnách nemá kouřit. 
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: St, 31.12, 2008 20:19 |
|