AK junior

Muž
Registrace: 4.11. 2010
|
Zaslal: Ne, 30.01, 2011 11:22 |
|
Ahoj kluci,
ja vim ze asi budete nadavat ze to tu je vsude/a ja zbytecne zakladam tema/ ale ja proste nic nenasel  .
Jde o toto : chtel bych si do moji A4 dodelat osvetleni prostoru pro nohy-hlavne teda v predu, konkretne to jeste nemam moc vymyslene ale pravdepodobne nejakym samolepicim LED paskem, dlouhym tak 20cm nalepenym zespod polubky. Problem je, ze bych jej chtel mit napajeny z privodu, ktery identicky ovlada (napaji) stropni osvetleni. Za nic nemuzu prijit (ani gogolenim..), kde bych mohl tento privod najit a vyuzit. Jde o to, ze kdyz nekdo otevre dvere a bude chtiti nastoupit, osvetleni v interieru se rozne, taktez bude osviceny prostor pro nohy pod palubkou, nastoupi, zavre a za chvilku vse samo pekne zhansne a nic nebude rusit...mate nekdo nejakou ideu jak to mam provest?
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Ne, 30.01, 2011 11:22 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 10.12. 2009
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 9:37 |
|
pedro m: Tak když to chceš najjednodušeji, tak to napoj přímo na kabel od stropního osvětlení pro otevření dveří... Prostě rozdělat světlo, zjistit zkoušečkou, jaký je to kabel a kam vede a někde si na najít dole a tam ho napojit...
Ale nevím, zda nějaký 20 cm pásek bude zrovna cool řešení...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
Registrace: 31.5. 2008
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 9:49 |
|
Lenže mu budú svietiť oboje na raz a nie ako keď otvoríš šoférove dvere tak svietia iba pod nohami šoféra a keď otvorí spolujazdec tak iba spolujazdcove ,ale keď zavrieš tak zhasnu hneď a sa nestmievajú až zhasnú takže ako chceš
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 9:52 |
|
teo: No já si nejsem jistý, ale pokud vím, tak LED se regulovat nedají. takže se ani nebudou ztmavovat...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 10:32 |
|
| Michal.K napsal: | | teo: No já si nejsem jistý, ale pokud vím, tak LED se regulovat nedají. takže se ani nebudou ztmavovat... |
Tak ledky stmivacku umi ale to uz vyzaduje regulatory a podobne svinstva, ktere ja tam rozhodne davat nebudu. Ze ten kabel muzu promerit to sam vim - doufal jsem ze treba nekdo bude vedet, kde se ten drat pripojuje, bo se mi nechce sapat pod celou palubovkou a neco tam na odvahu pripojovat...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Registrace: 4.3. 2010
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 13:26 |
|
Michal.K: samozřejmě, že se dají regulovat  a uplně stejně jako žárovky - svítivost je úměrná proudu protekajícího žárovkou nebo ledkou, pokud uberu napětí, bude proud menší - bude mín svítit
pokud chce aby mu ledky svítilo na otevřený dveře, tak jedině využít vypínače ve dveřích, ale ted nevím jak je to zapojený a jestli by to vubec šlo do toho přidat ovládání LED, jinak bych to zapojil taky do stropní lampy...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 13:47 |
|
stream:
Chapu vas oba, ja opravdu chci pripojit osvetleni na stejny "okruh" jako je stropni ale jde mi o to jak najit misto, kde to stropni je nekde DOLE pripojene...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Registrace: 4.3. 2010
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 13:50 |
|
pedro m: záleží na tom, jestli chceš zachovat ovládání přepínačem na stropním světle, tedy vypnuto - na dveře - zapnuto , pokud ne, tak by ti opravdu stačilo najít někde dole dráty a připojit to na drát "na dveře"... pokud chceš to ovládání musíš to táhnout z lampičky... pokud vím tak kabel lampičky se žene dolů řidičovym přednim sloupkem a tam pokračuje do svazku v palubce, tam už by jsi to připojit mohl...(aspon u B4)
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 13:50 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 14:07 |
|
pedro m: A když už to chceš dělat, proč to neudělat jak na originále? Sehnat/koupit origo lampičky, a šupnout je fakt podle origo schema?
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 14:15 |
|
| Michal.K napsal: | | pedro m: A když už to chceš dělat, proč to neudělat jak na originále? Sehnat/koupit origo lampičky, a šupnout je fakt podle origo schema? |
To bych taky klidne baral ale nemam origo schema, nevim jestli se do B6/8E Avanta davali takove prkotinky a navic chci toho co nejmin rozdelavat. Napr takoveho tapecu na dverich se ani nechytnu bo uz tak mi to tam hrka jak v dacii  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 14:20 |
|
pedro m: No když Ti to už hrká, tak už Ti to může být jedno... Naopak to můžeš jenom něčím vypodložit aby to nedělalo...
No určité se to dávalo i do B6. To schema Ti tu někdo určitě najde, případně já když zprovozním doma PC tak se mrknu do ELSY, zda tam takové něco není...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 17:45 |
|
| Michal.K napsal: | pedro m: No když Ti to už hrká, tak už Ti to může být jedno... Naopak to můžeš jenom něčím vypodložit aby to nedělalo...
No určité se to dávalo i do B6. To schema Ti tu někdo určitě najde, případně já když zprovozním doma PC tak se mrknu do ELSY, zda tam takové něco není... |
Dekuju ti moc...kdybys neco nasel, bylo by to super bo jinak fakt budu muset vzit multimetr a pujdu na to od lesa... 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 17:48 |
|
| stream napsal: | | pedro m: záleží na tom, jestli chceš zachovat ovládání přepínačem na stropním světle, tedy vypnuto - na dveře - zapnuto , pokud ne, tak by ti opravdu stačilo najít někde dole dráty a připojit to na drát "na dveře"... pokud chceš to ovládání musíš to táhnout z lampičky... pokud vím tak kabel lampičky se žene dolů řidičovym přednim sloupkem a tam pokračuje do svazku v palubce, tam už by jsi to připojit mohl...(aspon u B4) |
Diky, pokud nebude schema, proverim tvoje rady  , jinak bych to udelal nejradeji tak jak pises - vypinac na strope nemusi hrat roli, takze bych to zapojil tam "dole"..
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
Registrace: 13.7. 2009
|
Zaslal: Po, 31.01, 2011 21:49 |
|
Dráta vedou A sloupkem, to je pravda. Já abych to nemusel hledat, tak jsem to napojil na dráty ze zadních lampiček, odkud jsem vedl drát B sloupkem a prahem...Natáhl jsem si jeden drát dopředu a odtud tahal všechno možné
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
|
Zaslal: So, 12.11, 2011 10:04 |
|
panove po casu UP tohoto tematu, ve slouku jsem na nic nenarazil...resil nekdo? Vi nekdo ?
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
Registrace: 27.2. 2009
|
Zaslal: So, 12.11, 2011 11:03 |
|
Tady máš schema, ale bez rozebrání půlky obložení to poctivě neuděláš
93 obr.1 navazuje na 72 obr.2
145 obr.1 navazuje na 73 obr. 3
116 obr.3 navazuje na 144 obr. 4
Taky záleží podle výbavy.
Jo a nevím jak ty led pásky, ale klasické led jdou stmívat.
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: So, 12.11, 2011 11:03 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
Registrace: 21.2. 2009
|
Zaslal: So, 12.11, 2011 11:15 |
|
pedro m: U B6 ovládá lampičky komfortka, která je pod kobercem pod nohama řidiče. Je k ní blbý přístup, ale když sundáš práh, nášlap a okolní plasty tak se tam dostaneš. Jinak když si vezmeš multimetr tak to naměříš i ve stropní lampičce. Nejsem si teď jistý, ale může to být ovládané kostrou. Tzn že nenaměříš na žádném drátě mizející a objevující se +, ale -. To naměříš tak že dáš jednu šňůru multimetru na + a druhou měříš kontakty. Když se ti podaří najít tento kontakt na lampičce tak se jen mrkni do konektoru na barvu drátu a tu hledej ve sloupku. Nicméně ještě dvě doporučení.
1. Ačkoli ledky berou prd, doporučuji sehnat si mikro relé s nejmenším možným odběrem cívky a prohnat to přes něj. Nejlépe na vstup cívky dát ještě 1A diodu, aby si to tvé zapojení LEDek úplně oddělil od okruhu lampiček.
2. Až najdeš ten drát který přesně odpovídá, je dobré si otestovat co dělá po uspání elektroniky v autě. Tzn napíchnout drát, zjistit jeho polaritu (jestli se spíná + nebo -), "pozavírat" dveře šroubovákem, vše vypnout, auto uzamknout a počkat třeba 30 minut a znovu jej změřit aniž by si cokoli spustil nebo zmáčkl nebo třeba jen otevřel dveře. Může se totiž stát že komfortka na tento drát po uspání pošle nějaké napětí nebo nějaký jiný potenciál. Nastala by pak situace že by si zamkl auto a po uspání auta by se mohly ledky rozsvítit.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
|
Zaslal: So, 12.11, 2011 13:57 |
|
pripada mi to ze na takovou blbost je to hodne prace a "rizika", dekuju Vam chlapi za pomoc a radu, mozna sa na to vykaslu, rikal sem si ze mi nekdo povi jen drat nejdes tam a tam, ale jestliže to vede do komfortky, kde je navic pristup pekne nadraka tak to je zle, leda bych to pripojil od odkruhu vnitrniho osvetleni, ktere je aktiv hned kdyz zapnu otocny ovladac svetel, ale to taky nevim kde bych pripojil...kezby nekde "dole" a s mensim mnozstvim prace...treba z osvetleni popelniku v tunelu...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
Registrace: 27.2. 2009
|
Zaslal: So, 12.11, 2011 14:07 |
|
No tak všechno dá práci, pokud člověk chce aby to za něco stálo. Záleží na tom, jestli máš samostané osvětlení pro předek i zadek. Jestli to chceš mít jen vpředu nebo i vzadu apd....
Pokud to hodíš na spínač světel, bude to svítit jen když je rozsvítíš, což je blbost.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
Registrace: 22.10. 2010
|
Zaslal: So, 12.11, 2011 14:22 |
|
Já to mám udělaný 10cm páskem a ovládání napojeno přes spínač dveří nataženej ze stropního osvětlení, dráty mi vedou pod tapecem ke spolujezdci a odtuď sériově napojeno na druhý pásek k řidičovi.
Osobně bych řekl bych, že 20cm pásek ti bude šajnovat jak sviňa pokud budeš mít ten pásek s vysokosvítivíma smd led diodama a necháš na 12V bez stažení odporem třeba...
Já tam mám 10cm a někdy mi to i vadí jak to svítí moc. Mám totiž ještě v podsvětlení speciálně vyrobený smd ledky a v noci když otevřu tak mě to úplně oslní což neni nic extra, ale už to tak nechám
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
Registrace: 21.2. 2009
|
Zaslal: So, 12.11, 2011 18:57 |
|
pedro m: No ono už to v dnešních autech není jako dřív. Každopádně není to zase až taková hrůza jak se může podle schématu a popisu zdát. Chce to jen základní vědomosti o elektrice nebo elektronice. Kdyby si byl někde z okolí tak ti to zapojím. Osobně bych to zapojil spíš na dveřní spínače. Docílíš pak toho že se ti bude rozsvěcovat každá lampička zvlášť podle toho které dveře otevřeš. V takovém případě by stačilo najít v každém sloupku drát od spínače a na ten se napojit. Pokud ovšem tento signál nekončí v ŘJ ve dveřích a dál jde po CANu. To by se muselo změřit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|