AK fanatik

Registrace: 3.10. 2006
|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 19:48 |
|
tak jsem se rozhodl, ze si nas postavim sam...to co je do nejakych 8 tisic mi nevyhovuje, prijde predrazene...
jako zaklad jsem zvolil freenas distribuci, ktera je postavena na freebsd distribuci, konkretne posledni 8 generaci. Ma uz nove UI, podporuje ZFS filesystem atd...
Náhled, klikni pro zvětšení.
Ma jednu nevyhodu, ze v 8 verzi zatim vyndali docasne podporu torren klienta. Trochu jsem v tom porochnil a za 30 min tam byl naistalovan, nakonfigurovan pomoci binarniho portu z freebsd repository...
Zatim jsem si s tim hral na nejakem testovacim pc prumerneho vykonu. Zkusil namerit jak torrent klient ovlivnuje vytizeni hw, coz je velmi casty problem levnych nasu. Zde je ukazka:
Náhled, klikni pro zvětšení.
Zitra mi dorazi deska s atom dual core procesorem se spotrebou 13W a case mini-ITX, tak budu testovat vykon tam...plus do toho dam dva disky do raidu...
http://www.alza.cz/intel-d525mw-mount-washington-d190994.htm#foto
http://www.alza.cz/cfi-a8989-itx-cerny-d125974.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 19:48 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 23.2. 2010
|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 20:42 |
|
Lumpiq: tiez som nad tym uvazoval pred tym nez som kupil synology ale nakoniec som sa rozhodol pre NAS, spotreba s dvoma diskami v loadu je niekde na 18w s uspatymi diskami zhruba 8w, asi budes musiet pocitat ze disky ti k tomu prcaku vezmu dalsich 10w, k tomu nieco doska a pamete a k tomu ucinnost zdroja, myslim ze skoncis niekde na 25-30w coz nieje moc. Ako budes mat rieseny vzdialeny pristup na disky v hybernate modu? je to riesene softwarovo? podporuje ten FreeNAS DLNA klienta? len pre zaujimavost...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 20:56 |
|
s tim pocitam a ted to zrovna resim, uspavani jejich...na stavajicim linuxu se mi po 30 minutach neaktivit uspal disk a bezel jen systemovej....
tady necham usb systemovej disk nebo maleho ssd smudlu co tu mam v supliku a velke datove budu uspavat...
zkusim jeste juknout na ten kernel, mela vy v nem byt podpora atomu, zkusit schodit frekvenci pri neaktivite na nezbytne minimum..
dlna tam neni, mel by byt v nove verzi, takze zatim si tam portnu servio, nebo mini dlna....
nastesti uvolnili v 8 verzi api pro treti strany a lze psat moduly, ktere si tam clovek dohraje...hlavne pro unix neznale to bude pomoc....
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 21:12 |
|
Lumpiq: neviem ako v linuxe ale pokial by si kupil dosku od gigabyte tak sa da pod vidlami instalnut saving mod a vypne pripadne podtaktuje jednotlive jadra podla necinnosti (samozrejme zalezi ci to doska podporuje). Pobezi ti to aj z USBcka? to by sa vyplatilo, ssd je podla mna zbytocna investicia pokial ho uz nemas. Servio som skusal ale nejak ma nezaujalo, chcel som skusit twonky ale zatial som sa k tomu nedostal nicmenej DLNA je super vecicka hlavne v pripade podpory na TV, PC uz na pozeranie filmu alebo pustanie hudby a fota ani nezapinam, vse plne funkcne NAS<>TV...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

Registrace: 25.5. 2009
|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 21:16 |
|
Lumpiq: spíš by mě pak zajímal výkon disků např. v raid 5, kolik to dá a s jakou spotřebou. určitě se nedostaneš na spotřebu např. synology nasu, na druhou stranu zase ušetříš na nákladech, zkus pak hodit kolik ti to stálo za kolik se to nechá zbastlit...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 21:19 |
|
ja mam jeden nas, netgear...byl bych i spokojeny krom jedne veci a to je pomalosti jeho gui...jakmile treba zacnu kopirovat data, tak se s gui temer neda delat a to me toci doruda
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 21:19 |
|
si pujcim digitalni watmetr a zkusim to, uvidime:)
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 21:23 |
|
lordmystic: myslim si ze za trojku bez HDD sa to bude dat poskladat, zbytok zalezi na velikosti diskov...
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 21:23 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: Út, 31.01, 2012 21:46 |
|
| Lumpiq napsal: | | ja mam jeden nas, netgear...byl bych i spokojeny krom jedne veci a to je pomalosti jeho gui...jakmile treba zacnu kopirovat data, tak se s gui temer neda delat a to me toci doruda |
jen pro info, co děláš v gui nasu tak důležitého a tak často že ti to vadí? já lezu do administrace jen když mi něco lehne případně občas externě na nějakou tu filestation když potřebuju data...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: St, 15.02, 2012 11:02 |
|
tak skladacka DLNA s domacim wi-fi streamom sa pomaly blizi k zdarnemu koncu, dneska dorazi Egreat EG-R300 PRO a budeme snad komplet 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 11:12 |
|
ja sem zaponel napsat, ze uz jsem hotov, nicmene zatim jsem tam dal linux, vytvoril vlastni miniserver a pockam, az bude uvolnena verze 8.2. free nasu, kde zase zapnoou DLNA, torrent atd..
jinak sem si na ten linux naistaloval deluge torrent daemon a to je pecka, co to vse umi...dokonce lze vytvorit adresar sdileny, do ktereho kdyz stahnete torrent, sam si ho sosne a zane stahovat...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 11:33 |
|
| Lumpiq napsal: | | dokonce lze vytvorit adresar sdileny, do ktereho kdyz stahnete torrent, sam si ho sosne a zane stahovat... |
fakt? no to mě podrž, bez toho si neumím už dost dlouho představit fungování s torrentem, řekl bych základní funkčnost
podstatnější je spíš propracovaná správa RSS kanálů, už jsem v takovém stavu, že mi celý systém funguje autonomně bez mých zásahů se stahují seriály, automaticky se kontroluje seedování, stažené soubory se rovnou sami rozbalují do dle pravidel určených adresářů (pro seriály bomba) pro hry s mnoha archivy ze scény taky bomba, atd. automaticky musí umět torrent rozdělovat jednotlivé torrenty do skupin dle jednotlivých trackerů, atd. konečně jsem doma vyladil i nat portů (přes virtuální server) aby se mi příslušné porty správně překládali a dosahoval jsem tak větších rychlostí pro upload.
ale časem si také zvykneš na nějaký standard, uvidíš 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 11:49 |
|
klient co mam v ready nas duo napr. je uplne tupej...
ten co jsem sosnul umi vse co pises, snad krom RSS, ale to tam jde jako modul myslim nahrat...
jak to presne funguje s tema RSS, kdo je udrzuje aktualni?
v pasivnim rezimu toho clovek moc nestahne...neni upload, neni download, jednoducha matematika:)
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 12:01 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 12:16 |
|
| Lumpiq napsal: | | v pasivnim rezimu toho clovek moc nestahne |
já to měl nějaký divný, byl jsem aktiv, ale příslušný port byl zablokovaný - i přes to to jelo slušně, ale upload nebyl takový jaký jsem si představoval nebo jaký jsem měl na desktopové verzi. tak jsem si s tím pohrál a už to chodí lépe.
| Lumpiq napsal: | | klient co mam v ready nas duo napr. je uplne tupej... |
ano mnoho těch výchozích klientů je poměrně omezenejch, to se nedá vůbec srovnávat.
| Lumpiq napsal: | | jak to presne funguje s tema RSS, kdo je udrzuje aktualni? |
přidáš si sledovat RSS nějakého trackeru a cokoliv nového je tam publikováno tak to kontroluje tvá torrent aplikace a když to se splní kritérie - že vyšel nějaký titul s určitým názvem, tak se sám automaticky stáhne. u lepších torrentů nebo rss plug-inů lze používat i hvězdičkovou konvenci nebo regulérní výrazy, to je pak úplně nejlepší. právě kvůli tomuhle jsem vybíral nas který by toto podporoval. a nakonec to neumí pořádně žádnej, takže jsem si musel také do nasu doinstalovat produkt třetí strany (rtorrent+rutorrent).
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 12:30 |
|
ja sem myslel ze to funguje na principu, ze napr nejaka komunita fanousku serialu XXX udrzuje rss, ktere si jen stahnes a ten tvuj torrent to pravidelne kontroluje a dotahuje nove polozky...
ok, seznam vsech uploadovanych torrentu, ktery si pak filtrujes...taky se da, zkusim, dam vedet...
ad port, kdyz si chces vyzkouset jakykoliv TCP/UDP port, muzes z vnejsiho prostredi vyuzit vestaveny telnet klient z prikazove radky, jen mu zmenis port na cislo potrebneho portu..pokud ti odpovi sluzba, je pruchozi, pokud ne, neni...
Priklad:
root@akula:~# telnet XXXXX.no-ip.org 6881
Trying 109.239.67.XXX...
Connected to XXXXX.no-ip.org.
Escape character is '^]'.
Connection closed by foreign host.
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: St, 15.02, 2012 12:30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 13:09 |
|
| Lumpiq napsal: | | ad port, kdyz si chces vyzkouset jakykoliv TCP/UDP port, muzes z vnejsiho prostredi vyuzit vestaveny telnet klient z prikazove radky, jen mu zmenis port na cislo potrebneho portu..pokud ti odpovi sluzba, je pruchozi, pokud ne, neni... |
no k tomu jsem se také dostal, problém byl v tom, že mám divnej router a stále jsem se snažil nastavovat "port forwarding" ale na tom mém debilním routeru se to jmenuje "virtual sever". proto mě to chvíli trvalo než jsem to našel...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 15:32 |
|
nejvetsi umeni je podle me umet si vyladit limity vlaken/spojeni, sirky pasma uploadu/downloadu klienta, atd..tak, aby to neshazovalo celou linku, provoz na siti...
doma mam adsl O2 a ja to pustim, tak za 10 minut je cela sit jak zpomalena, dochazi k packet lost atd..pritom misto male routeru mam velky linuxovy server, ktery si vytaci spojeni pomoci pppoe sam, je dost vykonny i na 20 nasobny provoz (2 GB ram, atom core duo)...
netusim cim to je, zda asymetrickou linkou, ci spatnou konfiguraci QOS na strane operatora...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: St, 15.02, 2012 16:00 |
|
Lumpiq: no tohle já moc nyní neřeším, protože můj router si QoS dobře hlídá a preferuje klasický provoz na portu 80. také poskytovatel internetu to má myslím docela zmáknuté, ale a slinkou 100/100 je to sranda.
jinak dřív když jsem neměl takouhle rychlost a linku a router, tak je dobré zjistit si max. rychlost downloadu a uploadu a nastavit natvrdo omezení rychlostí pro torrent na cca. 80% max. rychlosti.
pro pomalejší linky se mi také dřív osvědčilo podobné nastavení:
http://torrentfreak.com/optimize-your-BitTorrent-download-speed/
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: St, 15.02, 2012 16:27 |
|
Lumpiq: kontroloval si kolko ti to vo finale zere?
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
Registrace: 2.1. 2008
|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 14:28 |
|
| Lumpiq napsal: |
...plus do toho dam dva disky do raidu... |
jak dalece se dá v praxi spoléhat na ten SW raid? Rozumím tomu dobře, že přijdu o data i v případě RAID 1, když mi lehne např. deska. Dá se pak to raidové pole nějak rozchodit (nová stejná deska?), nebo je to nenávratně pryč...(kromě profi firem za x tisíc  )
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 15:01 |
|
sw raid je zalezitosti jadra operacniho systemu a subsystemu (utility na praci s nim)...vymenis desku, nechas puvodni jadro a max dokompilujes ovladac nebo nahrajes modul, pokud mas modularni jadro do kernelu, s novym radicem a zase jedes...
sw raid je dokonce lepsi reseni u jak levny hw radic s podporou raid...hw raid ma smysl tehdy, kdyz je to kvalitni kus hw...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 15:23 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 15:26 |
|
| Hans napsal: | | dá v praxi spoléhat na ten SW raid |
obyčejný sw raid není také žádné terno, ale stále je bezpečnější než hw pseudoraid, tedy ten integrovaný do levných základních desek. ten sw se nechá alespoň obnovit (stačí trochu znalostí), ten hw často po havárii desky nejde obnovit.
no neblázni, tohle bude pěknej nepoužitelnej shit. k htpc se mi z dlouhodobého hlediska nejvíce osvědčila klasická bluetooth klávesnice která má místo numerické části touchpad. dnes už je i větší výběr než před lety a je to nejlepší a nejkomfortnější řešení.
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 15:26 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 15:34 |
|
mám bluetooth klávesnici, ale je to takové velké řešení, furt to zavazí  tohle vypadá hezky a použitelné by to mohlo být stejně  Nepotřebuju na tom psát eseje...
mimochodem kdo používáte jaké programy k HTPC - XBMC, Media Center, Moovida, Boxee... a proč?
Já momentálně funguju na XMBC, přijde mi nejvíce intuitivní a user-friendly, ale vadí mi, že si nemůžu nějak úplně jednoduše udělat vlastní tracklist (nebo to neumím) a pak přístupy k webu. Přijde mi to tam tak nešikovně řešené... U windousáckých Media Center mi zase přijde pitomé to ovládání jako takové, třeba listování v MP3, filmech atd mi přijde značně nepřehledné...
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
Registrace: 28.8. 2006
|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 15:43 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 16:57 |
|
Hans: já nedám dopustit na total commander, potplayer, acdsee a dvbviewer.
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
Registrace: 28.8. 2006
|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 17:04 |
|
XBMC pro HTPC a kino
pro běžný pouštění filmů mám tv, která jede z NASu twonkymedia
tzn. bez nutnosti zapínat HTPC/XBMC
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 17:05 |
|
to ale není moc user-friendly řešení na ovládání přes dálkáč pro laika (moje žena). Koneckonců i já chci většinou jenom cvaknout na ovladači a během pár vteřin přehrávat mou oblíbenou hudbu...
Když si chci hrát, vytáhnu si myšidlo a klávesnici, ale to není primární úkol mého HTPC...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanatik

|
Zaslal: Po, 20.02, 2012 17:09 |
|
to jsem neznal, vypadá zajímavě mrknu na to...
|
|
|
|
|
|
|
|
|