AK batole

Muž
Registrace: 5.6. 2009
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 13:15 |
|
Současný stav:
Jediné co v IT oboru zvládnu, je nastavení domácí sítě. Dnes mi jedou 2 PC kabelem a jeden noťas přes WiFi. Spojené je to routerem. Jedno PC používám i pro ukládání dat, rozdělil jsem disk a sdílím ho v síti. Záloha je prováděná amatérsky. Co vytvořím na notebooku duplikuji do toho sdíleného disku. Fotky a videa zase obráceně zálohuji z hlavního PC do notebooku. Na hlavní PC je připojená multifunkční tiskárna EPSON DX6050 (tisknu z kteréhokoliv počítače za předpokladu, že je hlavní zapnutý).
Cíl:
Data přibývají rychle (foto, video, hudba) a 250 GB disk přestane stačit asi na podzim. Chtěl bych kapacitu vyřešit externím diskem připojeným přímo na router přes RJ-45. Všechna data bych pak tlačil na tento externí disk. Ale protože chci zálohovat, tak dva disky v nějakém raidu, tuším že RAID1
Dále bych chtěl sdílet nějaké data přes internet, stahovat samostatně. Našel jsem třeba od Synology DS211 (DS411) http://www.synology.com/csy/index.php. To snad může stahovat, posílat data, sdílet, připojit k tomu kamerky a snad jdou udělat i jednoduché webové stránky. Začal bych to postupně využívat a rozšiřovat.
Další možnost využití jako úložiště nahraných filmů z TV. Nahraji to na interní disk satelitu a přes WiFi bych některé poslal do toho úložiště. Většinu prohlédnu a smažu přímo v satelitu, že je nebudu nikde skladovat, ale několik se jich za rok nechá.
Chtěl bych k tomu samozřejmě připojit i tu tiskárnu, má ale jen USB a nemusí být podporovaná tím zařízením. Ale rád bych jí připojil jen k tomu novému ansáblu.
Tolik má představa.
Pořízení nějakého úložiště plánuji tedy asi na konec léta.
A teď vy, co tomu rozumíte, co by jste mi poradily použít. Pokud použijete nějaký IT terminus-technicus , tak prosím, pro mě přeložit do češtiny. Proto se nepídím na IT-fórech, protože bych to nepochopil a byl bych za ještě většího trotla než sem.
Díky.
|
Naposledy upravil Petr_C dne Út, 26.07, 2011 21:43, celkově upraveno 2 krát. (0% původního příspěvku)
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 13:15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

Muž
Registrace: 29.12. 2009
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 13:49 |
|
vážně uvažuji o tomto Xtreamer PRO HD přehrávač či datové úložiště toto Xtreamer Etrayz NAS server
na obojí jsem slyšel jen chválu.. cenově zajímavé..
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Registrace: 3.2. 2009
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:01 |
|
Kolik do toho chceš vrazit, chceš-li vůbec?
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
Registrace: 28.8. 2006
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:13 |
|
já míval MyBook WII 2TB teď jsem upgradl na QNAP 410 (a 4x2TB) v raid 5
(17tis cca) a MBWII mám vypnutý
pak za televizí AsusEEE Box (Win7) + XBMC media center + genius keyboard s includnutou myší (EEE teď stojí cca 6tis, klávesnice cca litr)
nas používám na všechny důležitý i nedůležitý data, takže na všech compech mám vlastně pořád vše
asi nejlepší co lze udělat
jakejkoli uzavřenej přehrávač - špatný
někdě jsem to tu nedávno řešil, nechce se mi to hledat
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

Muž
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:18 |
|
přesně jak píše Kříža.. cokoliv uzavřeného co nemůže větrat je problém..
to mi lidi řekněte co všechno zálohujete. ?? domácí videa a fotky chápu..
jinak já jsem si právě objednal Xtreamer PRO HD vrazím tam 2x 1,5 TB Samsung SATA II. a mám krásné úložiště na filmy.. umí to supr přehrávat po HDMI.. viděl jsem na vlastní oči nevěřil jsem.. vše bude krásně v jedný krabičce a bude klid.. jen mě mrzí že tam není rozhraní LAN 1GB, ale pouze 100 MB
ten jejich NAS co jsem psal je docela taky ucházející a pokud někomu stačí 2x 2TB max tak šup do toho..
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:22 |
|
"důležitých dat" mám asi tak 300-450gb, takže ty v pohodě odzálohuju kamkoli
nicméně už se mi nechce příjít o víc jak tisíc filmů (and counting), kompletních sérií simpsnů, topgearů atd.
jistě, můžu to zase stáhnout znovu....
ale když už jsem si s tím dal tu práci, roztřídil narval do XBMC, který to katalogizuje (a naprosto famózně).... njn každá sranda něco stojí
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

Muž
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:25 |
|
Kriznik:
tebe jsem zrovna nemyslel ty nejsi běžný IT uživatel.. a holt jak píšeš každá legrace něco stojí.. s těmi filmy chápu.. stavěl jsem zákazníkovi kdysi server s diskovým polem cca +- 4 TB když ještě byli největší disky asi 500 GB Sata.. Měl to jen na filmy blázen..
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Registrace: 9.10. 2007
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:26 |
|
ricom: zrovna ten NAS GBit ethernet ma, ted jsem na to koukal, kdyz uz bych do toho sel, tak bych sel do nej, kvuli rychlosti....i kdyz bych se do nej stejne vetsinou pripojoval prez wifi :-X Ale stejne, nemam s tim vubec zkusenosti, ale uz nejakou dobu s necim takovy taky laboruju. Kazdopadne to, co tady napsal Kriza, tak v tom se ztracim (i prez elektrotechnicke a informaticke vzdelani)  Takze kdyz by mi to nekdo trosku vice osvetlil, napsal co presne budu vsechno potrebovat, kdyz bych chtel s tim propojit televizi, at muzu cumet na filmy, pripojene by to bylo k routeru, at je to v domaci siti, pokud by se na to slo pripojovat i z venku, byl bych taky happy, popripade jeste nahravat filmy z tv jestli by slo, jak to vsechno nastavit....byl bych velice vdecen 
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:26 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
Registrace: 12.4. 2010
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:27 |
|
Tyhle věci umí i lepší routery. Třeba ASUSy vyšší třídy mají integrovaného download klienta, umí být přístupné z internetu (pokud máš veřejnou IP), sdílejí tiskárnu, kameru, USB disky. V podstatě to řeší tvůj problém kromě zálohování. To lze zase řešit nějakým synchronizačním programem (z bezplatných doporučuju třeba Freefilesync),kde se nastaví zdrojové a cílové složky a ono to dělá v pravidelných intervalech synchronizaci (v nastaveném směru).
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:32 |
|
| sTeblo napsal: | | Kazdopadne to, co tady napsal Kriza |
HW:
NAS QNAP 410 a v tom 4x2TB disky
router (víceméně jedno, nevím jestil domácí mají 1GB LAN)
PC AsusEEE BOX (2core atom)
SW:
systém Win7
media: XBMC Media Center
jak jinak to napsat?
QNAP (ostatně i Synology) umí všechno:
print server
download server
http server
ftp server
server pro nahrávání web kamer
media server
media streaming
itunes server
komunikace s UPS
atd.
....
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
Registrace: 2.1. 2008
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:34 |
|
to je zajímavé téma, nedávno jsem přemýšlel podobně, až na to že jsem přemýšlel nad HTPC... je to ale poněkud těžkopádné zařízení a méně userfriendly.
Ten Xtreamer PRO HD vypadá velice dobře a pokud dobře koukám, je to prakticky ten NAS server s lepší konektivitou...a podporuje WIFI, což je pro mě ideál 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:36 |
|
Hans: co ted ctu, tak wifi az po dokoupeni nejakeho modulu....takze v zakladu to musis natvrdo pripojit na router a az prez jeho wifi se do toho dostavat, coz by az tak nevadilo...jeden kabel se doma jeste nekde pod prahy a kobercem ztrati 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK allstar

Muž
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:37 |
|
sTeblo:
NAS co jsem psal je datové pole spíše a má 1GB lan rozhraní..
to so jsem zakoupil je spíše pro multimédia a přehrávání na TV.. avšak lze použít i jako disk. pole ovšem Lan only 100 MB
varianta co píše Pavel je velice dobrá.. kdo chce slušnou kapacitu..
jen podotýkám že když vás vyčorují máte opět po datech.. takže ještě třeba čas od času to nej nej dát na nějaký HDD či flash dle velikosti zálohy a dát mimo domov..
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:39 |
|
Kriznik: ted uz jsem to cca pochopil  Jen nastavovani tohohle vseho by mi trvalo tak tyden urcite a stejne nevim, jestli bych na to vsechno sam prisel... kazdopadne zajimave reseni NAS server a jako multimedia prehravac PC s XBMC...to XBMC jdu trosku prozkoumat, vubec jsem netusil, ze neco takoveho existuje
btw. ten PC ti jede 24/7?
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 15:44 |
|
| sTeblo napsal: | | ten PC ti jede 24/7? |
spis ne, jen o vikendech na filmy, nebo kdyz potrebuju z prace resit neco doma tak pouzivam TeamViewer
24/7 bezi NAS
on se i ten NAS ta vystrcit pred firewall a da se na nej pripojit normalne jako na web server, ale to delat nechci/nebudu kvuli bezpecnosti
jinak NAS se ctyrma diskama odber v klidu 24w v zatezi 39w max
EEE v klidu 9-12w v maxu 18w
XBMC je veliká paráda
všechny informace z imdb postahuje, postery, zařadí, hodnocení atd.
seriály katalogizuje s náhledy ...
můžeš rovnou ve filmu stáhnout titulky atd.
je to fakt parádní soft a zdarma!
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 18:47 |
|
Kurňa, kluci, psal jsem, že potřebuju překlad do češtiny. A to se tu hemží http, ftp,... Nemáte nějaký odkaz, kde to bude polopatě vysvětlený.
Mě se zamlouvá ten Synolog, kam bych na začátku šoupnul 2x 1TB. Investice tak 5000 - 8000,- prostě postupně rozšiřovat, tak jak se člověk s tím naučí dělat. Ten přístup z venku by byl ideální, dělám konstruktéřinu a dal bych svému největšímu chlebodárci přístup k PDF výkresům, ale to je hudba budoucnosti.
Nárůst dat je cca 70GB ročně, ale dcery dokáží zaplevelit volné místo velice rychle.Z poslední akce mám skoro 5GB videa ve Full HD. Takže data budou přibývat.
Nechci jít do neznámých a nejistých firem, chci mít jistotu, že při havárii disku se to dokáže ozrcadlit zpět při RAID1.
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 18:47 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 21:02 |
|
ono polopaticky to nikde moc nenajdeš
prostě jsou víceméně dvě smysluplné řešení
a to Synology nebo QNAP
oboje je víceméně stejné a rozdíly poznáš jen na odbornějším levelu
Já jsem šel do QNAPU i proto, že nabízí úplně to samé o dva litry levnější, nicméně ukáže čas
http - webserver - můžeš si provozovat třeba svůj blog na svojí IP nebo v kombinaci se službou no-ip.com i na nějaké "doméně"
ftp - přístup pro tvého chlebodárce
media stream - ipod, přehrávač atd. si může přehrávat hudbu z tveho uložiště
atd.atd.
ad raid: všechny řešení v téhle ceně mají víceméně stejné vybavení
všechny umí zrcadlit, obnovovat atd. nevím třeba jak Synology, ale v QNAPu můžeš začít s disky třeba 2x500GB a pak přidat 2TB a další 2TB a ono se to samo začně rozšiřovat, pak vyhodíš malé disky dáš další větší a zase se to rozšíří
tzn. víceméně máš na dloooouho vystaráno 4x2TB v raid5 = cca 6GB datový úložiště s možností havárie jakýhokoli ze 4disků a následný pohodový obnovy
ufff
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 23.2. 2010
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 22:55 |
|
tak isto doporucujem QNAP, podla mna za tu cenu najlepsia kvalita a funkcnost, pokial ti staci na 2 disky tak TS-210 za +/-4500 pripadne masakralni TS-410 ako ma veduci zajazdu  , zalezi ci ti to staci, na multimedia urcite HTPC kludne hotovku v kombinacii s XBMC a mas vystarano...
Kriznik:: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.35354 uz nad nou slintam druhy mesiac...
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: St, 05.01, 2011 23:25 |
|
| kukynas napsal: | | uz nad nou slintam druhy mesiac... |
podobny jako logitech mini ci jak se to jmenovalo takove zakulacene to je s krytem
vypada to dobre, objednam, vyzkousim - thanks za tip
edit: aha tak asi ne, dosah 4m mi fakt nestačí, mám to tu větší
ale ten genius co mam je taky vcelku fajn, plnohodnotna klavesnice v multimedialnima cudlama a mysi ala IBM joystick
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 0:00 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 0:03 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 0:11 |
|
sakra chlapi co jste mi to udělali, teď na toudle problematikou kutím a nepůjdu spát
už jsem si ujasnil, že to bude systém alá pan vedoucí, čili netbook + datové úložiště + XBMC, jenomže mě trápí právě to ovládání.
To co tady postnul kukynas vypadá velice dobře a není to ani tak drahé, akorát já jsem tam vyčetl dosah 10m...jenom mě trápí ten dovoz ze zahraničí, nějak na to nejsem. Kdyby se to dalo koupit tady, už to mám doma...
nějaký jiný podobný tip na ovládání toho PC? Klávesnice a myš není zrovna optimální řešení do obýváku, bude to akorát dělat bordel
Kriznik: jakou máš tu klávesnici ty?
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 0:14 |
|
Hans: Genius LuxeMate 810 Media Cruiser
dost jsem ovládání řešil než jsem to finálně poladil k obrazu svému
XBMC je nemyšoidní systém, takže tahle keyboard je na to best a myš co na téhle keyboard je, bohatě na těch pár přejezdů po systému stačí
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 0:14 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Muž
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 0:26 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 0:54 |
|
Hans: na dealextreme som aj tu no fore pocul len chvalu takze by som sa toho nebal, ale tie 2-3 metre co boli v tej uzivatelskej sekcii mi pride strasne malo a dost divne...inak klavesnica je to to posledne, urcite sa bude dat zohnat pripadne ina a v EU pokial by si mal obavy...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 5:53 |
|
Kriznik: Kouk jsem na tem QNAP a má i nějaké fórum. Vypadá, že tam vysosám další info. Šel bych asi do těch 4 šachet, na začátku 2x něco, později rozšířit. Pokud to máš dzkoušené, tak to bude asi dobrá volba. Blogy není můj cíl, ale možná to využijí dítka. Mě by pak zajímala ta možnost jednoduchých web stránek. Musel bych registrovat adresu a pak by to jelo na tom NASu?
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 9:14 |
|
Petr_C: doporucuju rovnou zacit se trema diskama v raid5
QNAP ma migraci z raid1 na raid5 podporovat bez ztraty dat,ale nezkousel jsem
forum maji vychytane, uz jsem tam taky kvuli necemu byl
automaticke aktualizace firmwaru taky nejsou uplne k zahozeni
ad stranky: cokoli, mas proste webserver a muzes k tomu mit i databazovej server (stahnes doplnek) a pak muzes provozovat cokoli
blog jsem zminil proste jako nejjednodussi variantu, protoze joomla je tam jako defaultni volba : zapnout a hotovo
mam to odzkousene asi tak mesic, napohodu
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 9:27 |
|
Ještě taková informace. Systém souborů FAT32 a NTFS. Co zvolit, ať to sviští na nahrané filmy ze satelitu (budu trvale ukládat tak 1 z 20 nahraných filmů). Mám dojem, že jsem na počítačích nastavoval FAT, ale to NTFS je novější a zvládne velké soubory.
Jak funguje na tom ten mail server? Dnes mám e-mail na seznamu a do počítače to stahuji buď do Outloku nebo do Windows-mailu (jakási aplikace majkrošrotu na mejly). To by fungovalo tak, že bych měl registrovanou doménu a na to pak nějak věšel e-mail adresy? A celé by to pak bylo na tom NASu?
|
|
|
|
|
|
|
|
rastAKing
|
Zaslal: Čt, 06.01, 2011 9:38 |
|
na raidu budes formatovat linuxovym ext3 resp. ext4
disky se do toho vkladaji tak jak je koupis, neformatovane
nic nemusis delat
prvni spusteni trva docela dlouho, nez se vsechno rozbali, naformatuje, nastavi (vicemene samo)
ad maily: lze tam dostat treba sluzbu od gmailu. Pokud to budes mit postavene primo na NASu tak si k sobe nasmerujes domenu a mailserver bude celej u tebe, ale spravovat to je docela oser, to bych nedelal
|
|
|
|
|
|
|
|
|