Tak jsem si o víkendu zajel do rakouského Melku, kde tamní energetická společnost EVN pořádala další ročník sjezdu vozidel s alternativním pohonem. Letos to byla auta na zemní plyn, solární a elektrická. S našim "firemním" elektromibilem Peugeot Partner Electric jsem urazil 400km. Nabíjeli jsme na několika místech.
Nešlo ani tak o cíl cesty, jako o cestu samotnou ... malý výlet v ceně 2 eur a demonstrace toho, že to doopravdy jde
Doprovod tvořil soukromý elektromobil nadřízeného Peugeot 106 Electric.
V příloze pár fotografií z cesty. To co mě na rakousku opravdu zaujalo je čistota, pořádek a na vinicích vyhnaných daleko do strmých kopců nad Dunajem i touha a chuť si od přirody něco vyrvat a zachovat přitom respekt k jejim zdrojům.
Elektromobil dokáže jet rychlostí asi 100km/h, ale nejvíce efektivní je rychlost kolem 70km/h, kterou jsme se pohybovali většinu cesty. Za celou dobu jsem si nevšimnul ani jediného agresivního chování ze strany řidičů "trpících" v koloně za námi. Samozřejmně jsme je pouštěli na odpočívadlech a dávali znamení, když mohou bezpečně předjet ... Měl jsem zkrátka pocit, že jsem v jiném světě.
Po usednutí do audi po těch stovkách km mi tichnounký benzín přišel najednou neuvěřitelně hlučný oproti elektromobilu
Benzínu sice zvoní hrana, ale ještě nás čeká dlouhá cesta ... Ale na první elektro quattro se nemůžu dočkat.