AK nováček

Registrace: 21.5. 2010
|
Zaslal: Út, 21.12, 2010 18:02 |
|
Zdravím všechny příznivce čtyř kruhů, mám malý (velký) problém a prosím o radu:
Vlastním A6 Avant, 2,4 121kw, naj. 220 tis, první majitel v čr. Auto jsem před 25 tis nechal předělat na plyn.
Cca tři měsíce jsem pozoroval postupný pokles výkonu, poslední týden auto skoro netáhlo, ve vyšší rychlosti cukalo, do tří tisíc a výš vůbec nepustilo. Včera jsem sotva odjel od baráku rovnou do servisu za velkého túrování, prostě bída.
Dnes šikovný servisák zjistil rozbitý kat a navrhl výměnu (7500,-) nebo ho jen vysypat, navařit zpátky a problém odložit až na někdy. Kvůli financím (svátky, hory atd.) jsem se rozhodl pro variantu B, řešit to až před technickou..
Paráda, auto jde lehce do otáček, aji výkon se zvedl, ALE:
- auto hrozně od motoru vibruje, na volnoběh, za jízdy (hlavně v nižších otáčkách, v těch vyšších se to pomalu ztrácí), zastudena i zatepla. Jde to od motoru, je slyšet jakési klapání? jinak zvuk motoru na volnoběh otřesný, oproti dřívějšku:-(
- lambdy jsou prý v pořádku, jedna moc nejela, ale dle slov servismana se ji podařilo rozchodit.
- výkon taky není to, co zamlada (rozuměj ještě před čtvrt rokem), auto hrozně řve a fakt se s tím nedá jet
- volnoběh se ustálil (nízko?) na 750-800 ot., při dojezdu ke křižovatce má tendence chcípat.
Takže, je to problém vzniklý vybráním jednoho ze dvou katů nebo může jít ještě o nějakou další závadu? Popř. jak ji najít?
Prosím pomozte, zítra ráno tam jedu zase a přes svátky fakt MUSÍM být mobilní, to chápete,žejo
Díky díky díky všem potenciálním zachráncům
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Út, 21.12, 2010 18:02 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

|
Zaslal: Út, 21.12, 2010 18:35 |
|
ještě upřesním, klepe to cca ve frekvenci, jako když počítáte vteřiny a říkáte jednadvacet, čili čtyřikrát do vteřiny zhruba.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Registrace: 4.10. 2006
|
Zaslal: Út, 21.12, 2010 18:56 |
|
Vařit zpátky vybranej kat byla chyba, to jsi tam měl místo něj dát trubku. Takhle se Ti v tom prázdným obalu ty výfukový plyny víří a zhoršují výplach motoru.
A jestli jsi měl lambdu i za katem, tak to je ten problém pravděpodobnější.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Registrace: 9.10. 2006
|
Zaslal: Út, 21.12, 2010 19:31 |
|
1) Změnit mechanika. Člověk co vyklepe kat (a ještě jen jeden !!!) a nevaří ho zpátky by se mi o auto nesměl ani opřít...
2) Vyhodit kat a místo něj navařit trubku. Alternativně tu navařenou trubku protáhnout tou krabicí od katu ať je na pohled vše OK.
3) To samé udělat s druhým katem. Nemůžeš mít na jedné straně kat, na druhé ne. Různý odpor výfukového potrubí pro každou řadu válců => problémy.
4) Nevím jak se dá rozhýbat špatná Lambda* a o výsledku této činnosti bych měl rozhodně pochbnosti. Zajeď za někým kdo tomu rozumí a nech si lambdy proměřit na osciloskopu a eventuelně vyměnit. Lambdy (a spoustu další dílů) seženeš za dobrou cenu přes usera Meggy tady na klubu.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK senior

Registrace: 9.10. 2006
|
Zaslal: Út, 21.12, 2010 19:32 |
|
Benny: Podle mě má lambdy jen před katama...
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 24.2. 2007
|
Zaslal: Út, 21.12, 2010 22:37 |
|
| Kratz napsal: | 1) Změnit mechanika. Člověk co vyklepe kat (a ještě jen jeden !!!) a nevaří ho zpátky by se mi o auto nesměl ani opřít...
2) Vyhodit kat a místo něj navařit trubku. Alternativně tu navařenou trubku protáhnout tou krabicí od katu ať je na pohled vše OK.
3) To samé udělat s druhým katem. Nemůžeš mít na jedné straně kat, na druhé ne. Různý odpor výfukového potrubí pro každou řadu válců => problémy.
4) Nevím jak se dá rozhýbat špatná Lambda* a o výsledku této činnosti bych měl rozhodně pochbnosti. Zajeď za někým kdo tomu rozumí a nech si lambdy proměřit na osciloskopu a eventuelně vyměnit. Lambdy (a spoustu další dílů) seženeš za dobrou cenu přes usera Meggy tady na klubu. |
naprosto souhlasím. Hlavně to rozchození lambdy by mě zajímalo 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Registrace: 4.12. 2007
|
Zaslal: St, 22.12, 2010 15:08 |
|
Lambda* se někdy chytne po extrémním protůrováním motoru,nejlépe ohřát do ventilátoru a tůrovat..prý se opálí.. Tohle mi řekl kdysi jeden mechanik..Osobně jsem to nikdy nedělal a ani dělat nebudu,nejsem sadomasochista  ..[/reseni]
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

|
Zaslal: St, 22.12, 2010 17:26 |
|
kuci díky za názory, nakonec jde ven i ten druhej kat. ovšem bez trubky  snad to nebude mooc vadit, do půl roka auto půjde na nový rozvody, tak snad se tam rovnou vpálí i nový katíky...
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: St, 22.12, 2010 17:26 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
Registrace: 24.2. 2007
|
Zaslal: St, 22.12, 2010 17:38 |
|
bez těch trubek ti to bude dělat bordel. Věř mi. Sám jsem to tenkrát taky neudělal. A musel jsem ten kat znova shodit a navařit do něj trubku 
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
Registrace: 17.5. 2011
|
Zaslal: Po, 08.08, 2011 22:40 |
|
čavte..tiez ma problem s rosypanym katalyzatorom.mam A3 1.8benzin rv.2001 .Kamarat mi radi vyhodit ho a navarit trubku ako sa aj tu spominalo,len podla mna to je asi blbost nakolko mam lambdu aj za katalyzatorom..co navrhujete?..nebude mi potom ta Lambda* robit problemy?
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: Út, 09.08, 2011 19:45 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK batole

Muž
Registrace: 12.11. 2010
|
Zaslal: St, 10.08, 2011 7:20 |
|
ak mas lambdu aj za katalyzatorom, tak ti jeho vybratie nepomoze, velmi pravdepodobne sa ti vysvieti check engine a motor padne do nudzoveho rezimu. tieto univerzaly sice su v porovnani s OE katmi smejdy, ale zasa udajne nie az take, ze by sa ich neoplatilo montovat, akurat netreba kupovat ten najmensi a najlacnejsi.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK nováček

Muž
|
Zaslal: St, 10.08, 2011 16:30 |
|
diky moc..skusim tam dat ten univerazal..vlastne check motora mi uz svieti a hlasi mi chudobnu zmes..tak dufam ze to je teda koli tomu katalyzatoru...
|
|
|
|
|
|
|
|
|