Ahoj všem, prosím nekamenujtemě ale, včera jsem četl forum o BOV a 32 stranek z toho polovina k ničemu....
Rozhodl jsem se shrnout mé poznatky o BLOW-OFF ventilech u 1.8T a jinych motorech.
1. K čemu vlstně slouží...
Tento ventil otevře a vypustí přebytečný tlak z vysokotlaké části sacího traktu při zavření škrtící klapky, aby nedošlo k prudkému poklesu otáček turbodmychadla, které by dlouhodobě mohlo vést k jeho poškození, nehledě na obrovskou turbodíru, každý benzínový tubromotor je jím vybaven jmenuje se vypínací ventil (u koncernu).
2. Seriový vs. Tuningový
Sériový je plně funční a na motorech bez úprav (ať mechanických či čipování) je plně dostačující. Při instalaci tuningového je třeba si uvědomit, že vzduch odfouknutý ze sání do atm. už byl "zvážen" váhou vzduchu a
ECU* motoru s ním počítá, některých motorů 1,8T třeba AEB pokud vypustíte tlak do atm. motor začne škubat protože
Lambda* naměří jiné množství zbytkového kyslíku než by podle
ECU* měla a
ECU* začne dávkovat více paliva a motor cuká a hřeje se, nehledě na spotřebu atd.
Navíc při startování teplého motoru nenastartujete.... (u motoru AEB)
řešením je BV s odfukem ven i do sání, který lze nastavit podle požadavků (v nízkých otáčkách fouká do sání a při velkém přetlaku do atm.
Pokud se rozhodnete pro instalaci tunigového BV místo origo, který je většinou vadný a to si nedělám p.... za poslední rok jsem měl v dílně 5 1,8T 3 3x Audi 1x škoda 1x VW z toho u všech byl vadný...propouštěl, akže než začnete řesit turbodíru tunigovým ventilem doporučuji zkontrolovat stávající, stačí vytáhnout hadičku kněmu vedoucí (podtlakovou) a nasát pokud to půjde lehce je vadný, pokud ucítíte odpor je OK, pokud máte k dispozici ruční vakuovou pumpu, kterou provedete stejný test jen nasajete přes pumpu a uzavřete ji, mambrána musí vydržet otevřená min. 30s pokud ne je ventil vadný. Sám vlastním Audi A4 AEB a po výměně turbodíra zmizela a auto jede o poznání lépe.
Pokud se rozhodnete pro tuningový BV doporučuji kombinovaný třeba od HKS (je membránový), kombinovat ho s načipováním a nastavitelným
Wastegate* ventilem s variabilní regulací kvůli reakci turba na změnu objemu výfuk plynů, dále bych ho doplnil sport katem nejlépe třícestným a počítaným výfukem, k tomu samozhřejmě kit sání, keramickou skojku a jednohmotu....
Nebo pokud chcete výkon kupte si 4,2 V8 (nejlepší úprava motoru je vyměnit ho nźa silnější) - to je moudro z knihy o úpravách motoru pro závody
Nekamnujte mě třeba to někomu k něčemu bude, vím že tyto informace tu už jsou, ale hledat je pohromadě je úkol na několik hodin.