AK fanda

Muž
Registrace: 6.10. 2006
|
Zaslal: Út, 04.08, 2009 20:44 |
|
Už je to tady zase
Mám problém při startu někdy a má to několik průběhů a pak mě napadá několik faktorů. Docela je to akutní, protože za 14dní jedem na dovču a rád bych svým autem...
1. Nastartuje po zhasnutí žhavení de facto na drc
2. Nastartuje po zhasnutí žhavení s projevem vydechlé baterky (má kolem 11V)
3. Nenastartuje po zhasnutí žhavení, ale motor točí
4. Nenastartuje po zhasnutí žhavení, ale motor netočí, je slyšet jen cvaknutí
________________________________________________________________________________
- dnes to mělo ještě jeden projev, jakkdyby startovalo, ale ztěžka strašně a bylo slyšet "cvakání" relátek
- před asi měsícem mi několik dní po sobě probliklo dobíjení při prudším projetí zatáčky pod plynem (za normálních podmínek to neudělá), jestli by to mohlo mít souvislost
MOJE IDEE:
- byla ta, že je špatný kontakt ke zmíněnému relé, protože když se uvedlo do "správné" polohy chytlo to
- problém v samotném relé
- problém v kostře kousek od přídavného držáku na ty relátka směrem vlevo na kastli
POZNATKY:
- když sem si myslel, že je problém v relé, tak při jeho vytažení jen slaběji svítí žhavení a na otočení klíčku auto reagovalo "cvaknutím"
- dnes i při vytaženém relé motor nechytil, ale točil
- relé 219 má co dočinění s chodem motoru, při jeho vytažení a nastartovaném motoru, motor chcípne
- zvlášní je, ale jedna věc: jakmile jednou už motor nastartuju a klidně hned chcípnu, potom ho nastartuju už pokaždé, byť někdy točí déle...
...vše se zdá OK, přijdu k autu na druhý den, a většinou pouhé "cvak"
- auto sem vyzkoušel pustit z kopce (roztlačit) na 5m, chytlo bez problému a pak i při vypnutí motoru (pro jistotu v kopci  ) ) auto chytne
Tak kde je KURVA :'( ten zakopanej pes?
Rozvody jsou OK, made by vlasta, klíňák, pohon řemene altíku OK, kostry vedle relátek pročištěny, kostka k relé 219 pročištěna, kontakty relé očištěny. Ale fakt nevím  Jsem z toho zoufalej, v zimě mě to zazlobilo tím způsobem, že motor točil, svítilo slabě žhavení, tady si myslím byl problém v kostře u relátka a v kostce k relátku. Ale současný problém je pro mě záhadou.
Prosím moc o pomoc
vyřešeno: KO baterka  ))) Po nabití měla 10,5V, teď tam mám jinou než koupím novou a je po problému, ale časem udělám určo repas startéru a vyměním kontakty a zemnící drát k baterce
|
Naposledy upravil maczaCZ dne Ne, 16.08, 2009 23:02, celkově upraveno 2 krát. (0% původního příspěvku)
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: Út, 04.08, 2009 20:44 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Registrace: 20.11. 2008
|
Zaslal: Út, 04.08, 2009 22:05 |
|
co žhaváky, není jeden ve zkratu? zkus jeden po druhým odpojit, nejlépe je proměř. vysvětlovalo by to nižší napětí 11V, ale nějak mi uniká, kdy jsi změřil 11V, jestli jen tak v klidu, tak je KO, jestli při žhavění, nebo startování, to by šlo, př ECI* jenom je to nějakej odběr, takže pokles jo, ale 11V už taky není žádná sláva a jestli při běžícím motoru, je dobíjení KO, ale to už bys dávno po těch pokusech ani nerozsvítil kontrolky. Jo a kde jsi měřil, přímo na baterce, nebo na svorkách, jestli na svorkách, tak je rozdělej a pročisti. Ale vidím to na baterku, svorky, kabely, žhaváky.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: St, 05.08, 2009 10:58 |
|
Satan Coupe: žhaviče jsou OK. Už jsem je jednou zkoušel proměřovat a nevím jestli blbě, ale nic sem nenaměřil.
Baterka je OK, 11V tam bylo po něúspěšných pokusech, měřeno na kontaktech baterky, kontakty i svorky pochopitelně očištěny, při nastartování přes 14V.
Baterka se sama po chvilce ustálí zhruba na 11,5V což si myslím, že je OK po zátěži. Ještě sem neviděl auto, ze kterýho bys vylezl a na druhej den na baterce změřil přesně +- 12V.
Spíš na co sme došli, že bude nejspíš startér v háji (popř. nějaká kostra a kontakty k němu), za chvilku pod to vlezu a uvidím, jestli něco uvidím 
|
|
|
|
|
|
|
|
audiklub Servisman
Muž
Registrace: 4.12. 2007
|
Zaslal: St, 05.08, 2009 12:04 |
|
pokud mas na baterce 11,5V tak by potrebovala sakra dobit. KLidovy stav baterie plne nabite je 12,7V
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: St, 05.08, 2009 12:57 |
|
vlasta: zkusím to teď změřit, ale v baterce problém není, tím jsem si 100% jistej.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: St, 05.08, 2009 15:06 |
|
Tak sem se vrátil.
Baterka asi bude chtít po těch různých "pokusech" nabít - tady uznávám svoji chybu.
Ke kontaktům startéru jsem se nedostal, je tam zespoda hroznej přístup a zeshora ještě horší  Tohle budu muset vyřešit až doma, kde si auto zvednu líp než najetím na vysokej patník
Ad. baterka, bezprostředně po vypnutí motoru, odpojení autorádia a uzamčení auta a zapnutém alarmu si drží napětí okolo 12,5V
po různých startovacích pokusech a poté odpojení od kontaktů se její napětí ustálí na 10,7V a neklesá...
Funkce relé zastoupeno kabely -> tady odpadl problém ve špatných kontaktech či relé a žhavení zhasne vždy.
Co sem ale nevyřešil, proč někdy, když simuluju vadné relé motor točí a jindy jen cvakne?
Je možné, že by horší baterka zapříčinila to, že ji chvilku trvá než se "oživí", aby byla schopna aspoň točit?
Řekl bych, že mám pravděpodobně 2-3 závady spolu spojené.
1. relé nebo věci kolem něj - kontakty atp.
2. startér samotný nebo jeho kontakty
3. závada točení či netočení motoru a možná horší baterka
EDIT: ještě jedna věc, někdy se stane, že po vypnutí motoru někde asi zůstane napětí a jakkdyby "zrní/šumí/pocvakává" (neumím lépe specifikovat) nějaké relé nebo čerpadlo nebo co já vím, odstraní se to zapnutím a vypnutím klíčku (bez startování)
EDIT2: žhaviče se měří tak, že vezmu Ohmetr a + dám na kontakt žhaviče a - na kostru? Jestli je to správný postup, tak
1. 1,3 2. 0,8 3. 0,8 4. 1,0 Ale správností měření si nejsem jistý
Dík za rady a tipy.
|
|
|
|
|
|
|
|
audiklub Servisman
Muž
Registrace: 4.12. 2007
|
Zaslal: St, 05.08, 2009 21:01 |
|
| maczaCZ napsal: |
po různých startovacích pokusech a poté odpojení od kontaktů se její napětí ustálí na 10,7V a neklesá..
Je možné, že by horší baterka zapříčinila to, že ji chvilku trvá než se "oživí", aby byla schopna aspoň točit? |
Dobij baterku, pri 10,7V proste ten starter neroztoci a proto ti to jen cvakne. To ze ma okamzite po chcipnuti motoru 12,5V je sice hezke, ale zkus to zmerit po hodine stani. Navic provoz s nedostatecne nabitou baterkou ji samotnou celkem festove zkracuje zivotnost - sulfatace clanku je celkem svinstvo.
|
|
|
|
|
|
|
|
AK junior

Muž
Registrace: 14.12. 2007
|
Zaslal: St, 05.08, 2009 21:53 |
|
něco podobného mi dělalo na služebním berlingu.
špatně to startovalo, blblo dobíjení atd.
nakonec víc příčin najednou.
volné a navíc zaoxidované kontakty na baterce, baterka v prdeli, startér v prdeli...
|
|
|
|
|
|
|
|
sponzor
|
Zaslal: St, 05.08, 2009 21:53 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AK fanda

Muž
|
Zaslal: Čt, 06.08, 2009 18:01 |
|
| vlasta napsal: |
Dobij baterku, pri 10,7V proste ten starter neroztoci a proto ti to jen cvakne. To ze ma okamzite po chcipnuti motoru 12,5V je sice hezke, ale zkus to zmerit po hodine stani. Navic provoz s nedostatecne nabitou baterkou ji samotnou celkem festove zkracuje zivotnost - sulfatace clanku je celkem svinstvo. |
Ok. Zkusím to.
Jinak to relé 219 je v pořádku, odkrytoval sem ho a veškeré kontakty jsou OK.
Pořeším tu baterku, kontakty na baterce sem očistil doma mám nový, tak je vyměním a uvidím.
Neporadíte mi někdo, co vše musím sundat, abych mohl sundat startér?
Moc chytrej z toho nejsem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|